20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Адлен Шевкед: Бюджет 2019 не решава икономическите проблеми на държавата и не предвижда реформи

Адлен Шевкед, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Развива ли българската икономика Бюджет 2019?

    „С Бюджет 2019 може ли да очакваме развитие на българската икономика в следващата година?”, попита водещата Клара Маринова. Адлен Шевкед отговори, че бюджетът в никакъв случай не решава основните икономически проблеми на държавата в близък хоризонт. Тя обясни, че според сериозните анализатори предстои забавяне на икономическото развитие в световен мащаб и затова е било необходимо с Бюджет 2019 да осигурим средства, с които да защитим държавата и икономиката от подобен сценарий. „Ние трябваше да използваме този бюджет, за да натрупаме резерв, с който да посрещнем тази евентуална криза, за да може да подпомогнем бизнеса!”, обясни народният представител.

    Адлен Шевкед заяви, че ако трябва да сравнява Бюджет 2019 с този за настоящата година може да каже, че няма нищо, което да промени съществено живота на хората. Не са предвидени никакви реформи в нито един сектор. Наливат се пари в нереформирани системи.

Инфлацията и доходите.

    „Увеличават се доходите, но и инфлацията расте, при каква инфлация те предвиждат определен растеж на доходите, защото инфлацията в момента е 3,7%?”, попита водещата Клара Маринова. Адлен Шевкед заяви, че инфлацията е била 3,7% в края на октомври, а до края на годината сигурно ще надмине 4%. Тя продължи, че затова предложението на ДПС е било увеличението на пенсиите да стане от 1-ви април, а не от 1-ви юли именно, за да се компенсират пенсиите поради растящата инфлация. „От 1-ви юли тези пари ще бъдат изядени от инфлацията и реално никой няма да разбере, че има увеличение на доходите!”, категорична бе Шевкед.

Здравеопазването.

    Водещата отбеляза, че за последните 10 години бюджетът на НЗОК се е увеличил повече от 4 пъти, но никой не е доволен от здравеопазването и попита защо се случва това. Адлен Шевкед отговори, че здравеопазването е система, която е много чувствителна към управленските решения. Тя обясни, че реформата през 1999 година е била извършена рязко, но е имала подкрепата на всички политически сили и затова е имала успех. В момента обаче няма визия за развитие на здравеопазването, затова е нормално да не се получават нещата и недоволните да са много.

Протестите.

   „Смятате ли, че хората са останали доволни от това, което виждат в Бюджет 2019, или със затоплянето на времето отново ще започнат да протестират?”, попита водещата Клара Маринова. Адлен Шевкед отговори, че едва ли хората са разбрали какво се случва с този бюджет, защото той не е бил достатъчно популяризиран. Била е предприета един вид пиар кампания от страна на управляващите, която е наблягала на отделни акценти. Не е било обяснено обаче какво ще се постигне с даването на повече пари в отделни сфери. Затова народният представител изрази мнение, че гражданското общество ще бъде много по-силно и будно и ще насочва политиците в каква посока да вървят и какви реформи да правят.

Ще има ли предсрочни избори?

   „Защо настоявате за предсрочни избори?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че предсрочните избори са неизбежни. „Виждате какви са противоречията в малката коалиция, те сами ще доведат до предсрочни избори без да настояваме. Независимо дали настояваме или не, те ще бъдат факт!”, завърши Адлен Шевкед разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 29 ноември 2018 година.  

 

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност