Интервюта

д-р Нигяр Джафер: Неосигурените у нас са 10 пъти повече от Германия, а там има 120 здравни фонда

Министърът на здравеопазването и екипът му заслужават поздравления за смелостта, защото направиха стъпка, която не предприеха много техни предшественици.
Нашата политическа група от години подкрепя модела с пълна демонополизация на НЗОК и конкуренция между финансиращите органи, което ще осигури контрол и прозрачност в системата. В обществените среди обаче коментарите са свързани предимно с втория модел със задължително допълнително осигуряване.
В него не приемаме няколко неща. Очаква се с въвеждането на доплащане и задължителна застраховка да се събере допълнителен ресурс от около 865 млн. лв. Същевременно с поставянето на граница от 700 лв. НЗОК ще абдикира от голяма част от медицинската дейност, а отговорността се прехвърля към застрахователите. С този модел не става ясно и какво ще правят пациентите с повече от едно заболяване, а освен това не се гарантира, че няма да има други плащания извън регламентираните.
Онкоболните, трансплантираните, хората с редки болести, тези, които ще трябва да претърпят инвазивни процедури в кардиохирургия или неврохирургия лечението им с границата от 700 лв. автоматично отива при застрахователите, които никак не са готови да поемат такава тежест
Моделът за демонополизация е не само по-лесен за администриране, но би започнал да функционира по-безпрепятствено, защото хората ще избират свободно в кой фонд да отиде основната им вноска. В Германия има около 120 фонда, а населението й е 86 млн. и има 70 000 неосигурени. У нас има само една каса и въпреки всичко имаме около 700 000 неосигурени, което е най-ниското ниво в момента, но сме стигали и до 1-2 млн. неосигурени.
Промяната в модела на финансиране е само етап от цялостната реформа, но е много важен. Сегашният модел генерира дефицит, а пробойните са огромни. Има как да се увеличи контролът обаче. Един от тези начини е въвеждане на електронно здравеопазване и единна електронна система, за които говорим повече от 10 години. Няма как да се управлява такъв ресурс, без да има пълна информация какъв е пътят на пациента, какво се случва с изписването на медикаменти, какви процедури са му правени.
Реформата е нужно и да изведе на преден план профилактиката - скрининга и ранната диагностика, защото това е акцент във всички модерни здравни системи.
 (в. Стандарт,12.10.18 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност