Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Беновска пита" по Канал 3 (видео)

Рамадан Аталай, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Каква алтернатива предлага ДПС?

“Вие давате отново заявка за властта”, започна разговора Беновска.

Рамадай Аталай я поздрави за това, че както винаги Беновска е усетила и е хванала пулса на времето. Няма политическа сила, която да не се стреми към властта. Най-малко на ДПС винаги му отива стремежът към властта, за да може да покаже какво може да върши и то да бъде в обществен интерес.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган като фактор в политиката

“Шеговито казах в коментара си, че Вашият почетен председател на ДПС не “араламби” суматоха и винаги ДПС сте действали ефективно. Какво заявявате с вчерашния си семинар?”, попита Беновска.

Няма да стигне времето да кажем всичко, което Ахмед Доган е направил за България, отвърна Рамадан Аталай. Това не е в сферата на хвалбите, а в реалността. Погледът на Доган винаги е бил с няколко крачки и години напред. Доган е един от онези визионери, които дълго време иска и ДПС мечтае да има една доктрина и визия за развитието на България, където всички политически сили, които идват на власт, да имат пет ценности и приоритети, от които да не се отделяме, допълни Рамадан Аталай.

Разделението между институциите

Оцеляването не може да бъде приоритет. Рамадан Аталай укори за разделението между институциите премиера и президента, които не могат да намерят онази смазка, за да не скърцат зъбните колела и да задвижат България напред. Защо Илияна Йотова създава нова ситуация в страната, попита Рамадан Аталай. Той припомни посланието на президента Радев за единение и призова премиер и президент да намерят по какъв начин да сближат вижданията си за развитието на държавата. От ДПС упрекват безотговорността и на двете институции – президент и премиер.

“Има две личности – Борисов и Радев”, допълни Беновска.

ДПС призовава да оставим малките, дребните, човешките препирни, защото нестабилността и несигурността в страната не ни води до хубав и добър край. Нестабилността и несигурността в управлението на Министерския съвет е показно и днес. 

„Волен Сидеров иска оставката на министъра на вътрешните работи. Как виждате в тази държава сигурност, когато връчваш постижения в МВР и твоят партньор, с който управляваш ти иска оставката“, попита Аталай.

“Искрено пожелавам на Деница Гаджева, съпругата на Волен Сидеров и неговото семейство спокойствие, но там трябва да се види какво точно се е случило“, отвърна Беновска.

„Говоря за политическата част на нещата. В момента сме достатъчно обществено ангажирани, за да говорим за лични неща. Моето уважение за семейството, но когато си в управлението и носиш отговорността за просперитeта на нацията, когато не си се срещнал с твоите партньори, ти да искаш оставката на министъра на вътрешните работи, не съвпада с това премиера да обвинява опозицията, че иска да разклати управлението. Напротив. Ние сме загрижени. Управляващите ако се оплакват, че опозицията е толкова силна и е в състояние да ги разклатят, това ни дава хубав образ. Но те сами в парламента и управлението с вътрешни дразги, махленски кавги, това не е добро управление“, отговори Рамадан Аталай.

„Под „ние опозицията“ кого визирате. Вие заедно ли сте с БСП“, попита Беновска.

Рамадан Аталай каза, че говори само от името на ДПС и никога не си позволява да говори от името на БСП или ГЕРБ. ДПС показва слабoстите в управлението на страната, но има едно надменно държание в парламента на политически фигури от управляващите от техните ръководства – Цветан Цветанов, Волен Сидеров. Общините не работят и законите са в ущърб на обществото. В тази опера управляващите пеят фалшиво.

Ще издържи ли кабинет „Борисов 3“?

“Операта буфонада ли е или е драматична? Какво се случва в политиката под управлението на кабинет “Борисов 3”, попита Беновска.

„При Борисов има една умора. Не може, когато си привлякъл вниманието и всичко положително в държавата да ти се предписва на теб, а от всичко, което не е добро да се опитваш да избягаш и да го разпределиш към партньорите си. Умората и безидейността в управляващите е много сериозна. Харизмата на премиера е само в обожаващата го женска част. Нещата са много сериозни“, заяви Рамадан Аталай.

“Ще отречете ли израстването му и придобиването на самообладание, политически нюх”, допълни Беновска.

„Гледаме към оптимистичната теория, не към завистта и посредственoстта. ДПС винаги сме били нащрек и сме помагали на държавата. Гласували сме закони, когато Волен Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов не са подкрепяли правителството и не са се замисляли за развитието на държавата, а как да се задържат още малко на власт“, отговори Аталай.

Къде са пропуските в управлението на БСП и ДПС, попита Беновска. 

Пропуските са към четвъртата година на управление, посочи Рамадан Аталай. За управлението на БСП с ДПС с премиер Орешарски, Аталай предложи на Беновска да го покани, за да каже как да намалени дълговете на общините по време на това управление. Кметовете трудно могат да бъдат независимо, когато парите за общините идват от централната власт, въпреки че са пряко избрани от хората.

“Алтернативата на това хаотично управление в програма за ускорено развитие на база ценности. ДПС има самочувствието да предложи алтернатива“, цитира Беновска посланието на семинара на ДПС.

“Самочувствието ни идва от това, че сме една добра лаборатория и правим анализи по сектори. В съзвучие с научните среди ще направим една програма, защото растежа на БВП за България е много малък. ДПС иска програма за ускорено развитие, за да се повиши БВП и приходите. Програмата ще бъде готова в близко време. Процесите са узрели и вече и преди да се отиде на избори програмата ще е готова. Не уточнявам какви избори“, заяви Рамадан Аталай.

“С кого, след като критикувате ГЕРБ за хаотично управление, а давате заявка, че ще управлявате, а ДПС досега никога не е управлявала сама”, попита Беновска.

ДПС би трябвало да направи необходимото, за да намери мястото си и без ДПС да не може да се оформи едно управление.

“Ако ГЕРБ стане първа политическа партия, на тези хипотетични предсрочни избори, за които намеквате и Ви покани Вас, ще приемете ли ДПС”, попита Беновска.

ДПС има критика не само към ГЕРБ, но и към БСП. По стечение на обстоятелствата ДПС си е партнирало с БСП. Програмата на БСП и ГЕРБ нямат разлика в действията си. ДПС припознава част от програмата на ГЕРБ. На ГЕРБ им трябва сигурността и стабилността на една политическа сила като ДПС. Напоследък БСП се сближават с патриотите, отвърна Аталай.

Отношенията президент Радев-вицепрезидент Йотова-БСП

“Казвате, че Илияна Йотова е поставила началото на нещо ново. Може ли да кажете то застрашава ли президента Радев”, попита Беновска. 

„Общата политическа ситуация в страната е кризисна, а към нея се добавя още една криза, която в предизвика вицепрезидента Илияна Йотова в отношенията между нея и президента, и между нея и БСП, и между нея и ГЕРБ“, заяви Рамадан Аталай.

“Подава ли ръка Йотова на Борисов или Борисов на Йотова”, попита Беновска.

„За да се има единение между премиера и президента не е необходимо да има посредници, защото и двамата са сериозни генерали и имат сериозно его. Те трябва да оставят егото си и да помислят за страната“, каза Аталай.

“Йотова и Нинова действат ли в синхрон, едната да отмъсти на президента”, попита Беновска.

Рамадан Аталай още веднъж отговори, че не може да коментира други политически сили, може да отговаря само за ДПС. Така завърши участието на Рамадан Аталай в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 на 7 октомври 2018 година. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност