Интервюта

Хасан Адемов: Възможно е да отпадне подоходният критерий в помощите за деца с починал родител

Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС, и адвокат Златина Хаджипанайотова коментираха промяната, според която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ. Парламентът прие на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца миналата седмица, очаква се тази промените да минат на второ четене и вместо от НОИ тези средства да се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане. От поправките могат да се възползват около 5600 деца.

Очаква се новата семейна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лева, прогнозира социалният министър Бисер Петков. Целта е да се даде шанс на деца без родител, които нямат право на наследствена пенсия към момента заради недостатъчен осигурителен стаж на починалите им родители. Така направи голяма крачка напред борбата на една майка, която започна с гневно писмо до Дядо Коледа в началото на годината и беше продължена от още много майки в социалните мрежи и протести пред парламента с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова. Тази майка е Златина Хаджипанайотова.

Д-р Хасан Адемов се включи в разговора и отбеляза, че, докато е вървяло обсъждането на законопроекта, е станало ясно, че има спорове по въпроса за новата месечна социална помощ за деца без един родител или кръгли сираци.

"Между първо и второ четене има предложения за отпадане на подоходния тест за тази група. От друга страна, логиката на социалното подпомагане все пак е в полза на най-бедните" добави д-р Адемов.

"Извънредното заседание на комисията е в четвъртък и се надявам до края на седмицата проектът да бъде готов и следващата седмица да влезе в НС. Промените ще влязат в сила от 1 януари следващата година", подчерта Хасан Адемов.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 25.09.2018)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност