Интервюта

Велислава Кръстева: Възможно е да бъде обсъдена промяна в името на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения

Комисията по културата и медиите в НС организира обсъждане на приетите на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Идеята е да се чуят мненията на институции, които имат отношение към закона, неправителствени организации и на самите медии. Законопроектът беше приет през юли, след което беше даден дълъг срок за промени, които да бъдат обсъдени преди второто четене, който изтече на трети септември. 

Велислава Кръстева от ДПС коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че няма опасност днешната дискусия да се провали заради ангажираността на парламента с обсъжданията на промените в Министерски съвет, на които партията ще гласува единно „против“ .

„Имаме ясна воля да проведем тази дискусия  и то в отговор на медийните очаквания. Всички становища, които са предоставени на Комисията от съответните институции и ще бъдат налице и представени от техните вносители“.

Целта е новия закон да помогне за осветляване на собствеността на медиите и тяхното непазарно финансиране, припомни Кръстева, която е съвносител на текста заедно с депутатите Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид. Тя предположи, че в днешната дискусия ще се дискутира и възможността за промяна на наименованието на Закона като изрази мнение, че такава промяна няма да го превърне в общ медиен закон, който да обхване много повече регулации. 

„Днес, в зависимост от хода на дискусията, имаме възможност и готовност да отразим необходимите промени и допълнения, които трябва да бъдат поети или от нас или от други колеги от Комисията...

В предложението, което сме направили,  контролът за изпълнение на закона, е възложен на Министерство на културата. Предложили сме да има административни санкции при неизпълнение, които, по сигнал на Министерство на културата, трябва да бъдат изпълнявани от Сметна палата“.

Още следващата седмица законопроектът ще влезе на второ четене в Комисията по културата и медиите в НС, а след това - в Пленарна зала.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(20.09.2018, БНР)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност