Интервюта

д-р Нигяр Джафер: ПО-РИСКОВО Е ДА НЯМА РЕФОРМА

Какво обаче ще получи пациента като качество на здравеопазването е големият въпрос, пита зам.-председателя на НС и народен представител от ДПС д-р Нигяр Джафер

Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на гилдията, попитахме д-р Нигяр Джафер от ДПС и зам.-председател на НС.

Нашата идея за пълна демонополизация на касата не е нова. Предстои да видим кой от двата модела ще надделее, този подкрепян от здравния министър или този подкрепян от финансовия. Срещите със съсловните организации показват, че вече всички са на ясно, че ще има увеличение от 2% на здравната вноска в модела с втория задължителен стълб, както и доплащане от страна на пациента. 

Големият въпрос е какво 

ще получи пациента, като качество на здравната услугата. Това вълнува хората. Нека уточним, че няма официално внесен законопроект в парламента, който да е представен в комията по здравеопазване, а обсъждаме слухове и предположения.

Най-голямата загадка за мен е, 

как така ще се превърнат общинските болници в БДЖ модел. Искате ли да си припомним само, че БДЖ има дългове от стотици милиони, което се отнася впрочем и за всички болници. Отдавна неразплатените дългове надвишават социологическата граница от половин милиард лева.

Реформа или статукво

По-рисково е да не се прави реформа и да не се търси промяна в системата, защото тя показва огромни проблеми и дефиците на които сме свидетели ежедневно. Нищо правенето ще коства много и в политически, и в обществен план.

(14,09,2018, clinika.bg)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност