Интервюта

Велислава Кръстева: Нищо не би променило смяната на един министър, трябва ни програма (Видео)

Велислава Кръстева, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, по темата: “Fake news или истината ще победи в политиката и медиите?”.

Накъде отива България

Илиана Беновска покани Велислава Кръстева да седне на мястото на водещия, понеже не й удобен диванът. Велислава Кръстева веднага влезе в ролята на водещ и поздрави Беновска с добре дошла в нейното предаване и попита: “Къде се намираме и накъде отиваме политиците, които са получили доверието на избирателите и се намират в българския парламент”. Беновска поздрави Кръстева, че бързо е влязла в нейната роля и припомни въпроса, който винаги задава на гостите си: “Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България”. Велислава Кръстева отговори, че е нужен политически дебат в Народното събрание по темата.

Протест срещу системата и прехода

“На улицата днес имаше протест, организиран от т.нар. “гражданско общество”. Какво се случи на този протест? Те искат да свалят властта”, попита Беновска.

Велислава Кръстева каза, че дори е минала покрай протеста. Според нея, в една демократична държава гражданската позиция и нейното изразяване е право. Тя не смята, че има нещо осъдително в протеста като цяло, но друг е въпросът защо и как са стимулирани хората да участват. За нея смущаващото е, че една категория медии с претенция за сериозни са си позволили да нагнетяват напрежение.

Беновска цитира нейния предишен събеседник от БСП Александър Симов, който каза, че ГЕРБ се страхуват от резултатите от протестите и затова разпространяват фалшиви новини, че ще има кървави протести.

В този си мандат премиера Борисов показва хиперчувствителност към протести, до стенен на склонност за променяне на вече взети решения, независимо от това колко човека изразяват различно мнение, заяви Велислава Кръстева. Според нея, това е системен проблем и тя се притеснява, че в един хубав ден като излязат 15 души пред Министерски съвет Бойко Борисов ще си подаде оставката, защото не му понася да чува подобни несъгласия. Никой не може да бъде харесван от всички, допълни още депутатът от ДПС. Политиката е отговорност и за държавничеството на един управленец се мери по това как той носи тази отговорност, дали бяга от нея или я пресреща, взимайки решения, които дори да не са популярни, но са верни и следва програмата и ангажиментите си пред избирателите. Велислава Кръстева отново припомни критиките на ДПС за сгрешената управленска формула с националисти и популисти, което създава чувство на нестабилност и несигурност, което ражда протести.

Покупката на ТЕЦ “Варна” от Ахмед Доган

Вицепремиерът Валери Симеонов се гласи да даде почетния председател на ДПС на контролни органи, които да проверят защо и как Доган се е сдобил с контролни дялове в ТЕЦ Варна, попита Беновска.

Г-н Доган, като всеки български гражданин, има едни и същи права и задължения, включително и на своите проекти и инициативи. За покупката се информирах от медиите и адмирирам. От пет години е вън от активната политика и много ни липсва, въпреки че никога не сме колебали да се допитване да него за важните неща, за посоката, за пътя. Сигурна съм, че има някаква много интересна идея и проект, тъй като той винаги се е интересувал от темите на бъдещето”, отговори Велислава Кръстева.

Поведението на Обединени патриоти във властта

Велислава Кръстева припомни твърдения на вицепремиера Валери Симеонов за премиера, че управлява авторитарно, че не е съгласен с голяма част от решенията на правителството, но въпреки това е вицепремиер. Валери Симеонов е в състояние на пълна непоносимост към така формираната коалиция, обаче е вицепремиер. Неговите активисти са уличени в незаконен трафик на бежанци. Той заплаши, че ще се хвърли от мост и говори врели-некипели. Отговорността Валери Симеонов да е вицепремиер и да прави всичко това е на премиера Борисов, подчерта Велислава Кръстева. Борисов направи сериозна грешка с Обединени патриоти, която поставя демокрацията под въпрос. Борисов обрече управлението на държавата да бъде заложник на ежедневното кризи управление и гасене на пожари. Диалогът между институциите е нарушен до такива степен, че спешно е необходимо да се преформатира управлението и отговорността за България.

Ще има ли предсрочни избори?

“Вие сте виновни, че Валери Симеонов е на власт, защото Вие позволихте, с Вашия изборен резултат да бъдете четвърти, а патриотите да се преди Вас”, репликира Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че дежурно обвиняват винаги ДПС за всичко. ДПС носи отворността си и заявява, че предсрочни избори нищо няма да променят, нищо няма да се промени със смяната на един или друг министър. Нуждаем се от диалог, цел, посока, ясно формулирани приоритети, програма, подкрепа за нея.

От каква програма се нуждае България

“Как виждате Вашата отговорност и добри намерения да бъдат адресирани в полза на държавата и в усилия за ефективно управление? Как бихте намерели допирни точки с ГЕРБ”, попита Беновска.

Допирните точки трябва да се търсят на базата на фундаментални ценности и диалог между всички отговорни политически субекти. Нужен е спешен и спасителен дебат затова накъде отива държавата, смята Велислава Кръстева. Има две безусловни неща, едното е демокрацията, другото е евроатлантическата ориентация на България. Равносметката е 10 години, 7 правителства, 2/3 от времето министър-председател е Бойко Борисов, очевидно погрешна формула, допълни още Кръстева.

“Да разбирам, че искате програма, национална доктрина, около която да се обединят всички отговорни политици, но това е въпрос, който не се реализира, защото всяка една от политическите сили започва да управлява отначало”, отвърна Беновска.

Не може да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат, отговори Велислава Кръстева.

Санкциите на ЕП срещу Унгария

“Една е от посоките, която споменахте, е евроатлантическата ориентация. Какво трябва да бъде поведението на българското правителство, на Народното събрание към санкциите, които ЕП откри срещу Виктор Орбан”, попита Беновска.

Велислава Кръстева отговори, че ДПС като член на АЛДЕ са гласували в подкрепа на санкциите. Принадлежността в ЕС не може да означава само получаване на, потупване на рамото, принадлежността означава пълнокръвно участие в дебата, поемане на отговорнособобщи Велислава Кръстева пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 16 септември 2018 година.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност