Интервюта

Д-р Нигяр Джафер:Още от първият ден ДПС казва, че коалицията е грешка

"От първия ден на това управление ние казваме, че тази коалиция е грешка, защото там няма съвпадение на програми, няма съвпадение на идеи, няма съвпадение на ценности", заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ДПС за Шуменска област д-р Нигяр Джафер. Тя беше потърсена, за да коментира началото на парламентарния сезон и първата пленарна сесия на парламента след лятната ваканция.
Според д-р Джафер няма признаци на помиряване. "Различията стават все по-големи, поне така изглежда. Политическата безпътица очертава един интересен политически период, но не е нормално вицепремиер да обвинява премиера в авторитаризъм. Не е нормално в управляващата коалиция да ставаме свидетели на престрелки и лични обиди. Всеки опит след това за помирение изглежда изключително фалшив, просто защото са объркани ценностите", каза още д-р Нигяр Джафер от ДПС. По думите й политическото напрежение е високо. Д-р Джафер се пита дали не вървим към "зимата на нашето недоволство", използвайки като метафора заглавие на роман от Джон Стайнбек. "Ние сме в ситуация на междуинституционална война, като най-сериозна тази битка е вътре в правителството, което е абсолютен парадокс. От ДПС призоваваме за диалог между системните партии и смятаме, че този диалог трябва да доведе до програма за ускорено развитие на България.
Противопоставянето е контрапродуктивно", уточни народният представител. Това е проличало и във встъпилната реч на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. В нея акцент е бил призивът за диалог и обединение около важните приоритети на страната. "От ДПС смятаме, че дори да се приемат министерски оставки, независимо какъв ще бъде форматът 3 + 2, 3 + 3, независимо дали ще се пристъпи към преформатиране на управлението, независимо дали ще има предсрочни избори, разговор, диалог трябва да има. В противен случай, ние ще имаме от същото повече. Ето защо, България трябва да очертае своите приоритети. Системните партии трябва да знаят около какво се обединяват и какво е най-важно за страната, за да може да се реанимира държавността. За съжаление, използваме толкова тежки думи и това не е случайно, защото сме в сериозна политическа криза", заяви още д-р Джафер.
Тя очерта и важните закони, които трябва до края на годината да бъдат гледани от народните представители. Започнала е работата по промените в Закона за движение по пътищата. На дневен ред са промените в правителството, които ще се дискутират в сряда. "Предстои работата по бюджета. Това е най-важният закон всяка година. Независимо кой управлява, Законът за бюджета очертава параметрите на разходите, социалната политика. Надявам се трите закона, свързани със социалните въпроси, включително и исканията на майките на деца с увреждания, да бъдат на дневен ред. Очакваме те да бъдат внесени в Народното събрание от Министерския съвет. Очакваме с интерес новия здравноосигурителен модел", очерта парламентарната дейност народният представител от ДПС. По думите й, те се разминават с очакванията, допълнително ще натоварят пациентите. Според нея, промените трябва да бъдат съпроводени с реформи. Д-р Джафер заяви още, че козметичните промени в здравната система може да задълбочат проблемите.

(в.Шуменска заря,11.09.18)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност