20glasuvay

Интервюта

Участие на д-р Хасан Адемов в "Беновска пита"

Хасан Адемов, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Новото име на Република Македония.

„Искам да си позволя да попитам, договорът подписан между Македония и Гърция не е пряко във Вашата сфера, но всъщност той ще се отрази на цялата ни вътрешна и външна политика. Каква оценка давате?“, попита водещата Илиана Беновска.

Хасан Адемов коментира, че на този етап има подписан договор и се очаква той да бъде ратифициран в парламента на Македония и на Гърция. „Дано това да се случи. Защо казвам това, защото знаем настроенията в двете страни, протестират в двете страни и дано се стигне до ратификации и в двата парламента. Самият факт, че договорът е сключен дава надежди още следващата седмиза да започнат преговори за членство в НАТО, а следващия месец преговори за членство в ЕС. Разбира се, че всички имат и интерес на Балканите да има мир и разбирателство за добри политики.“

„Ще се върна след малко върху този въпрос да Ви „закача“ по тази тема от гледна точка на БСП и вашият времеви, по някои въпроси, съюз с БСП“., коментира водещата.

Г-н Адемов отвърна, че водещата Илиана Беновска е поредният журналист, който се опитва да прикачва ДПС с БСП. Той заяви, че ДПС е самостоятелна партия.

„Аз казах, че ще Ви „закача“ в смисъл, че ще Ви попитам, а не да ви прикача.“, отвърна водещата.„И да задам въпроса, как ще реагирате ДПС ако се матераиализира в по-голяма степен недоволството на президента Радев, че Борисов не прие македонския президент Георге Иванов и здържаноста на БСП, за сега, по подписването на този договор? Вие смятате ли, че това е успешна външнополитическа акция, в която е участвал и премиерът Борисов?“, попита Беновска.

„Всеки един успех във външната политика е усех и за България и от тази гледна точка ние сме зачвили още от началото на председателството, че ние подкрепяме приоритетите и иниациативите свързанис нашето европредседателство. Що се отнася до нашата външна политика, която се твърди, че е част от приоритетите на председателството, очевидно е , че всеки един успех е успех и за България, така че не бива да делим успехите, ако те се оценяват от обществото като такива. Най-важното нещое интереса на българските граждани.“, отговори Хасан Адемов.

Вотът на недоверие на БСП към правителството и мнението на ДПС.

„Казахте, че съм поредния журналист, който ви прикача към БСП, но вие ако не бяхте дали гласовете си за Радев, не беше много сигурно дали той щеше да стане президент, а знаете, че той беше предложение на БСП. И второ, ДПС дадохте заявка, че ще участвате във втори вот на недоверие на БСП при това по странен начин, понеже темата, която вие искахте да бъде на първия вот, сега те я изваждат на дневен ред.“, попита Беновска.

Хасан Адемв отговори, че ДПС все пак са удовлетворени от факта, че БСП след 6 месеца стигнаха до извода, до който ние стигнахме преди Нова Година. „Вие си спомняте, че имаше месец и половина преговори между контактните групи на двете парламентарни групи и в рамките на тези преговори ние тогава настоявахме вота да бъде насочен към сектор сигурност. Сега колегите от БСП решиха да внесат самостоятелно вот на същата тема. Така или иначе ние не можем да бъдем недоволни, че те потвърждават това, което ние преди 6 месеца искахме. Ако трябва да отворим темата има ли основание за този вот за сектор сигурност, то е ясно, че има много неща, които се случиха през последните месеци, които дават основание за такъв вот. Няма смисъл да изброяваме събитията, които се случиха. Аз искам да отбележа нещо, което според мен е много важно. Вие знаете, че в началото нагодината след протестите на полицаите, бяха дадени допълнителни 100 милиона лева за този сектор, а в бюджета за 2018 г. бяха дадени за този сектор над 100 и няколко милиона за Министерството на отбраната и въпреки това проблемите продължават. Очевидно е, че в този сектор наливането на пари в този сектор не води до повече сигурност, което означава, че  реформирането на този сектор трябва да продължи. Връзката на пари и резултат на този етап не се виждат, а това е допълнително основание да се поиска вот на недоверие. Аз не съм убеден, че този вот ще мине, но има нещо друго, важно е да се постави на дискусияпред обществото, за да може да станат значими и да има натиск върху правителството, за да може то да корегира своите действия, доколкото това е възможно.“, коментира Адемов.

„Аз като избирател ще кажа само едно, този вот няма да мине и Вие много добре го знаете.“, коментира Беновска.

Хасан Адемов отвърна, че има проблеми в коалиционния партньор на правителството „Обединени патриоти“. „Има конфликт в отношенията в „Обединени патриоти“ и по-голямата партия ГЕРБ“.

„Те леко към игнор го ‚удрят“ към Валери Симеонов другите двама- Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.“, каза водещата.

„Нали знаете, че Симеонов беше бламиран в НС. Една част от Обединените патриоти не гласуваха доклада за ромскто включване през миналата година. Така че да се търсят такъв тип пробиви в управляващата коалиция не ги дава опозицията, а ги дават самите управляващи със своите действия.“, отговори Хасан Адемов.

„Вие много се захванахте с това, което казахте. Вотът няма да мине за това може да се хванем на бас. По-важното е обществото, че очаква да чуе конструктивни предложения от страна на опозицията.“, коментира Беновска,

„Защо само от опозицията и от управляващите трябва да има конструктивни предложения.“, заяви Адемов.

„Управляващите са се сетили, за каквото са се сетили и са го написали в програмата. Нали вие сте коректив. Да чуем конструктивни предложения. Не като при миналия вот, аз там не си спомням да имаше нещо, което да излезе като предложение да корегира някаква политика.“, попита Беновска.

Хасан Адемов отговори, че този вот на недоверие е поредна възможност управляващите, които и да са те да се корегират.

Проблемите в социалната политика.

„Г-н Адемов, Вие бяхте и министър и без да Ви правя комплимент, но сте с най-дълъг стаж и с най-голямото уважение сред народните представители в социалната сфера. Като председател на комисията по труда, социалната и демографската политика, ако бяхте на мястото на Бисер Петков как щяхте да постъпите със създалата се ситуация относно протесите на родители на деца с увреждания? Вярно ли е това, което казва Бойко Борисов, че има много фалшиви решения за освидеталстване? Има като епидемии – едно село болно от тва, един квартал болен от онова, а това буди подозрения? Вярно ли е, че парите са достатъчно?“, попита Беновска.

Хасан Адемов отговори, че това е тезата на коалиционния партньор на ГЕРБ, която е от предизборната им кампания. „Да се говори, че има фалшиви експертни решения на ТЕЛК е най-лесното нещо. След като си в изпълнителната власт трябва да имаш инструменти, с които да докажеш, че това е така и да докажеш, че виновните са виновни.“, коментира Адемов.

„ В Гърция как се доказа този проблем, а знаете тя какъв крах претърпя и в европейски мащаб, а се наложи да връща и пари. Там беше епидемично тва решение с тези фалшиви телкови решения?“, попита Беновска.

Г-н Адемов отговори, че в момента ТЕЛК и НЕЛК за тези, които издават експертните решения, което експертно решение в нашата система е ключ към  отделните политики.“ Веднага, след като излезе експертното решение на ТЕЛК или НЕЛК то отива в агенцията за хората с увреждания, в НОЙ, в АСП и в общините, но за съжаление, когато излязат експертните решения на ТЕЛК колегите, коит работят там нямат възможност за онлайн връзка със здравната каса. На пример, конкретно лице е лежало в болница, то в ТЕЛК не могат да проверят, че то е лежало там или не е.“, заяви още Адемов.

„Тоест това може да не е вярно?“, попита Илиана Беновска.

Събеседникът й отговори, че е така и че премиера и Патриотите, които говорят на тази тема се основават точно на това. „ Ако си в изпълнителната власт и си обещал на избирателите, че ще реализираш всички експертни решения, то какъв е проблемът да го направиш? Проблемът е, че не е възможно да се направи това?“, коментира Адемов.

„Защо“, попита Беновска.

Адемов отвърна, че има много експертни решения и около 900 хиляди души с  инвалидни пенсии. „Няма как след ревизията на тези инвалидни пенсии, не може да се икономисва финансов ресурс, който да следи за други политики, Това предизвиква противречие и създава конфликт между отделните групи, а това в социалната политика е недопустимо.“, коментира още Адемов.

„Но Вие преди малко „жегнахте“ много жестоко вицепремиера по демографската политика Валери Симеонов, който повече се занимава с туризъм, от колкото с демография.“, попита водещата Илиана Беновска.

„Не него, а доклада, който той внесе в Народното събрание и че част от неговата парламентарна група не го подкрепи.“, заяви Хасан Адемов.

„Има ли политически надъхване по темата?“, попита Беновска

Хасан Адемов отвърна, че такова нещо няма. „ Самите протестиращи казват, че не ги интересува ко управлява и как управлява. Интересува ги хората с увреждания да получат това, което им трябва. А и такива протести е имали не само към правителството на ГЕРБ, така че няма политическа мотивировка, а по скоро има проблеми, които трябва да бъдат решени. Трябва да се търси надпартиен консенсус, когато става въпрос за хора с увреждания. Но има един проблем, който минира вземането на устойчиви решения. Има голямо раминаване между това, което предлагат и искат Националният съвет за интеграция за хората с увреждания и тези, които са извън него. Аз смятам, че извън факта, че Бисер Петков е добронамерен, ако този диалог не довесе д взаимни отстъпки във вземането на устойчиви решения, то няма как да бъдат решени проблемите.“,така завърши предаването „Беновска пита“ в ефира на Радио К2 и Канал 3 на17.06.2018 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност