Интервюта

Велислава Кръстева: 4 месеца „отлежава“ в 44 НС закона на ДПС за собствеността на медиите, а Европа ни следва

Велислава Кръстева в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, заяви позиции по следните теми:

Мястото на ДПС в българската политика.

    „Г-жо Кръстева, къде се намира в координатната система в момента ДПС в българската политика между първата политическа партия с ръководител Борисов, който е трети мандат, втората и единствена, както често се самоназовава, опозиционна партия БСП с председател Корнелия Нинова, коалицията, изпълнена с „Обединени патриоти“ – ВМРО, Атака и НФСБ и Марешки в парламента? Но къде е ДПС?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори: „С риск да Ви прозвучи малко претенциозно – ДПС не променя позицията си вече 28 години, далеч преди да съществуват оказаните от Вас маркери! ДПС се намира там, където остава през последните 28 години, със своята роля, със своята кауза, със своята позиция“. Тя обясни, че в момента се връща от поредното отбелязване на „майските събития“, избухнали през 80-те години на миналия век като съпротива срещу Възродителния процес. Тези събития са дали на България пътя към демокрацията и са направили възможно падането на режима на Тодор Живков. „Така че ДПС има много ясен път и се намира на него, докато останалите субекти, които ми посочихте като маркер, са в това си качество появили се доста по-късно и аз не искам да съизмервам нашата позиция, базирайки се на тези маркери. Това къде те се намират е въпрос, на който те трябва да отговарят!“, категорична бе Велислава Кръстева. Народният представител подчерта, че на честванията на „майските събития“, на които е присъствала, се е говорило за паметта, която трябва да имаме за тях именно защото ДПС е политическата партия, която в своето единение винаги е имала важна роля за България, за евроатлантическия път на страната, за демократичния й път.

Застрашава ли управляващата коалиция демокрацията в България?

    Велислава Кръстева заяви, че като имаме предвид сегашната управленска формула и неопределеността на опозицията можем да кажем, че демокрацията в България е застрашена. Затова и слоганът на тазгодишните „майски събития“ е „Единни в защита на демокрацията“. „Кой я поставя под риск, г-жо Кръстева?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има прекалено много основния за такова заключение. Тя продължи, че в момента е поставена под въпрос цялата евроатлантическа ориентация на България и то 10 години след приемането ни в ЕС. Коалиционните партньори на ГЕРБ са заговорили за излизане от НАТО. „Гледам един заместник-председател на парламента преди седмица, втори заместник-председател на парламента вчера са поставили темата за това, че България казват те, трябва да има някаква форма на неутралитет! Те поставят под въпрос европейското членство на България! Това е такъв маркер и то за държавата, която в момента председателства Съвета на ЕС и която се готви да бъде домакин на тази изключително важна среща на върха за Западните Балкани, която предстои през следващата седмица! Отговорността, която носят, няма с какво да бъде отменена, тя е неотменима! Отговорността за тази формула на управление, отговорността за всеки сигнал, излъчен от коалиционните им партньори остава единствено и само на ГЕРБ!“, обясни народният представител.

   „Може ли да назовете поименно, а не така общо, кой точно поставя под риск демокрацията?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че в думите си преди малко е цитирала по смисъл изказвания както на Веселин Марешки, така и на Явор Нотев, който е член на Атака. „А Борисов застрашава ли демокрацията, или я пази?“, продължи водещата. Събеседникът й отговори: „Формулата на управление застрашава демокрацията! Формулата на управление на това правителство, начело на което е г-н Борисов!“. Тя продължи, че хората едва ли ще повярват, че Борисов е един проевропейски политик, но просто така отнякъде са му се появили едни коалиционни партньори, които са с малко по-различно мнение. Тук, според нея, можем да припомним тезата за „тефлоновите политици“, въведена в САЩ от политолозите за Роналд Рейгън.

   „Нали не споменавате срамежливо името на Корнелия Нинова, по традиция БСП е ваш партньор в управлението, а ДПС подкрепихте техния кандидат за президент Радев, който е настоящ президент?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че не би искала да дава оценки за лидерското поведение или вътрешните проблеми на която и да е друга политическа партия. Тя обясни, че лично за нея е малко странна стилистиката, възприета от председателя на БСП през последната седмица, да бъде говорител на един от националистическите вицепремиери, за когото от ДПС са дали своята оценка, че е „недоразумение“. „Не ме провокирайте да го назовавам с името му, не желая, това е мой избор и политическа хигиена!“, заяви тя, като добави, че всеки един политически лидер носи отговорност за собственото си поведение.

Внесеният от група народни представители от ДПС законопроект за собствеността и финансирането на медиите.

     „Един важен въпрос, който се развива, тръгна от България, не казвам, че вие сте го предизвикали като вълна в Европа, но тръгна от България, от българския парламент с внасянето от страна на ваши народни представители – Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и вие бяхте един от съвносителите – закон за собствеността и финансирането на медиите. В момента тази тема горещо се разисква в Европа с предстояща вероятно обща европейска норма. Кажете ми Вашият анализ докъде ще се стигне?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че с тази норма ще се осветли собствеността в медиите, както и собствеността в разпространението. Тя продължи, че ще се даде ясна картина кой с какви пазарни дялове разполага, както и какво е така нареченото непазарно финансиране, което е различно от продажбата на реклама например. „Този законопроект обаче отлежава вече четвърти месец в Народното събрание и аз се обърнах през миналата седмица към председателя на комисията по култура Вежди Рашидов да бъде даден ход на законопроекта, който вече е разпределен в комисията по култура, тъй като според нас е важно тази норма да влезе в дневния ред на Народното събрание. За нас ще бъде изключително важно как се отнасят към предложението отделните политически сили, защото това ще даде възможност на нашите избиратели, на гражданите, на медиите, на журналистите да видят кой говори и защо и каква е разликата между думи и действия, тъй като се наслушахме на всякакви пожелателни приказки, касаещи и гарантирането на свободата на словото, и гарантирането на прозрачност на всички измерения, но за сметка на това една конкретна законодателна инициатива, не бих казала, че тя не среща подкрепа, напротив, г-н Рашидов декларира за пореден път, че той е прочел законопроекта, че го подкрепя, но въпреки това той още не е влязъл в комисия за разглеждане. А що се отнася до ЕП – през миналата седмица ЕП излезе с призив към националните държави да дадат предложения за решения в своето национално законодателство именно на тези въпроси. И тук ние имаме самочувствието да кажем, че изпреварихме действията на европейската администрация, на европейските политици с едно наше предложение, което според мен трябва да получи подкрепа!”, завърши Велислава Кръстева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 13 май 2018 година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност