20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Доц. д-р Алиосман Имамов за предаването "Нещо повече" по БНР

Пред Хоризонт Алиосман Имамов от ДПС потвърди, че проблемите в Булгартабак ще имат сериозни последици за страната ни.

Репортер: Жертва ли е Булгартабак на това, което се случва около Делян Пеевски, обвиненията срещу него?

Алиосман Имамов: Аз не мога да правя подобни коментари – дали е жертва или не. За нас е съвършено ясно, че ако Булгартабак не може да функционира успешно в България, това ще бъде в ущърб и на производството на тютюн, въпреки малкия относителен дял, който има Булгартабак в изкупуването на български тютюни.

Кризата в Булгартабак ще удари сериозно и постъпленията в хазната.

Алиосман Имамов: Защото тютюневите изделия са обложени със сериозен акциз, които са приход в държавния бюджет. Тези акцизи ще намалеят значително, което ще окаже влияние и на приходната част на бюджета.

Репортер: На какво се дължат проблемите с износа на Булгартабак?

Алиосман Имамов: Това е въпрос, който трябва да зададете на представителите на Булгартабак. Защото касае търговската им политика и икономическата им активност в страната и извън страната.

Репортер: От Агенцията за приватизация, Руси Статков каза, че има проблем с контрабандата и обвиненията в Турция, заради което идват и проблемите с износа. Възможно ли е това да е вярно?

Алиосман Имамов: Това трябва да се докаже. Аз не мога да имаме повече информация от специалните институции по този въпрос.

Репортер: Според вас, трябва ли да се направи проверка на приватизационния договор и спазването му от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол?

Алиосман Имамов: Също трябва да се докаже защо трябва да се направи. Трябва да има причини да се прави подобна проверка и да се предприемат подобни действия.

И пак изпадаме в ситуацията – за едни може, а за други – не.

Алиосман Имамов: Ние получихме обещание, че тя ще съдейства и ще настоява по-категорично фирмите да намерят възможности да изкупят тези недоговорирани количества.

Репортер: По какъв начин изпълнителната власт реално може да съдейства за това? Тя няма механизъм, по който да принуди фирмите.

Алиосман Имамов: Аз не казах да ги задължи. Изрично подчертах, че тя не може да направи това. Защото тук става дума за търговски и производствени отношения между продавачи, производители и купувачи. Но изпълнителната власт може да направи една среща с тези фирми и да проучи възможността те да променят своята политика за реколтата от тази година и да намерят начин да изкупят тези количества. Между другото, тези количества, те не са много по отношение на целия обем тютюни, които са изкупени през тази година.

Репортер: Каква част от тютюна се изкупува от Булгартабак? След спирането на износа за Близкия изток от 1 април, с каква част ще намалее изкупуването на български тютюн от тази компания?

Алиосман Имамов: Не мога да ви кажа точни числа. Но трябва да имате предвид, че Булгартабак в момента изкупува недоговорирани количества, с което върши една неоценима услуга на тютюнопроизводителите, особено тези, които не са подписали договори.

 

(БНР,23.03.2016 г)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност