Интервюта

Ерол Мехмед: Възродителният процес бе престъпление срещу човечеството (ВИДЕО)

"В исторически аспект това е престъпление срещу човечество и няма как да бъде забравено. Това беше едно грозно посегателство над езика, над вярата, над достойнството и духа ни.

Твърде грозно е през 2018 г. в една европейска държава все още да има хора, които отричат Възродителния процес. Така или иначе ние го изживяхме и устояхме във времето. Тежко е, но хубаво е и крайно време е в България хората да знаят какви са били тези събития. Каква е била онази целенасочена политика на комунистическа България, наречена Възродителен процес, която обаче протича през различни етапи през времето. Защото Възродителния процес е назад във времето и преди 1989 г.", коментира Мехмед.

Той бе категоричен, че изобщо не е рано темата да се изучава.

"Какво значи твърде рано? Много често се казва, че дадено историческо събитие, за да е история, трябва да са минали минимум 20 години. Ако приемем, че говорим за събития от 1972 г. – т.е. минали са 46 г. Ако този период все още не е осъзнат и е кратък... От 1984 г. пак е минало достатъчно дълго време историята да се избистри.

Най-малкото искаме историческата истина да не е манипулирана. Държим в България да се знае какво точно се е случило. Независимо, че това е срамен период, трябва да се изучава. Защото трябва да извличаме поуки от историята", допълни народният представител от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност