Интервюта

Джейхан Ибрямов: Системните партии трябва да положат усилия за общ модел и нова визия за управление на държавата

Джейхан Ибрямов,  народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Актуализираната стратегия за национална сигурност.

Джейхан Ибрямов обясни, че още миналата година на КСНС е било взето решение да се актуализира тази стратегия. Той продължи, че това е един много важен документ, който трябва да се актуализира предвид бурните промени, които настъпват в стратегическата среда. Тази стратегия обхваща широк кръг области – отбрана, икономика, финансовата стабилност на страната, защита на критичната инфраструктура и т.н. „Тази стратегия е може би основополагащия документ за една бързоразвиваща се страна, която е член на ЕС. Това показва, че народните представители сме обърнали сериозно внимание на външната и вътрешната сигурност, което засяга териториалната цялост на страната, суверенитета, конституционноустановения правов ред, така и човешката сигурност, защита на свободата и достойнството, благосъстоянието на гражданите. Най-важното е, че това е един документ, който изисква и нашето участие в голямото европейско семейство и най-вече в НАТО!”, обобщи народният представител от ДПС.

„Какви ще бъдат реалните резултати от него?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че този документ разяснява средата за сигурност в България, дефинира рисковете и заплахите пред сигурността, както и подходите и средствата необходими за тяхното неутрализиране. Това ще стане с нашите партньорски организации и съседни страни.

„Прави впечатление, че много сложен, много напрегнат, изпълнен с доста хаос стана светът напоследък. В доста сложен и много напрегнат свят живеем. На какво се дължи това? Как ние и българската държава да се ориентираме в цялото това напрежение?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина след Втората световна война светът доста се е променил, а в момента демокрацията започва да изпитва затруднения, тя започва да отстъпва пред популизма и национализмите. „Може би политиците трябва да си зададем въпроса какво ние трябва да направим, как трябва да подходим спрямо гражданите, за да служи всичко, което ние правим, на обществения интерес и на гражданите!”, заключи народният представител от ДПС.

Организираният от ДПС семинар посветен на участието на гражданите в управлението.

Джейхан Ибрямов обясни, че са били обсъдени две актуални теми. Едната е за съвместното управление на общинско ниво заедно с гражданите, тоест гражданите да бъдат не само субекти, но и съсубекти на управлението. Той продължи, че когато се стигне до взаимодействие на държавата с всички граждански организации и неправителствения сектор, тогава вече можем да говорим за адекватно управление, което се вслушва в гласа на гражданите, в обществения интерес. Тогава вече можем да говорим за истинска, а не за бутафорна стабилност.

„Смятате ли, че наистина в момента централното управление е дорасло за едно споделено, национално управление?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че на този етап това не е така. Той продължи, че през септември миналата година ДПС е призовало за общ диалог за управление на страната, за да се търси консенсус по различни политически въпроси. Това обаче не се е случило.

Може ли в момента ДПС да управлява заедно с ГЕРБ, но без националистите?

„Вие сте готови да управлявате със сегашното управляващо мнозинство, но без „Обединени патриоти”. Смятате ли, че ГЕРБ е в състояние да се откаже от тях и да привлече вас в управлението?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че ДПС е една сериозна партия, която винаги се готви за избори. „А колкото до това дали сме готови да управляваме със сегашната власт, мисля че, ако ГЕРБ се бяха вслушали в нашия глас в началото, когато се формираше този погрешен модел на коалиционно управление, че системните партии трябва да положат усилия да генерират общ модел, да дадат нова визия за управление на държавата предвид предстоящото председателство на страната на Съвета на ЕС, нещата щяха да стоят по друг начин. Нямаше да има такива скандали, нямаше да има гафове, нямаше да има „проба-грешка”! Мога да кажа, че управлението се самосвяла даже!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

„Но тук нещата опират и до идейната основа на властта. ГЕРБ са дясна партия, вие сте либерална партия, вие сте повече центристка партия. Смятате ли, че имате идейната основа с ГЕРБ, за да управлявате заедно? Освен това вашият електорат е електорат на по-бедните хора, на хората на наемния труд. Смятате ли, че те могат да приемат едно управление с представители на едрия и средния бизнес, каквато е ГЕРБ?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че според него избирателят на ДПС не е толкова ясно профилиран, а движението се бори за гласа на всеки един български гражданин. Той попита как може ДПС да управлява с формация като ГЕРБ, която в момента дава възможност на популистите и националистите да участват пряко в изпълнителната власт. „По този начин те им дават възможност да прокарват техните си решения, да надават вой, да заплашват журналисти, да наричат евродепутати по различен начин. Когато те си вземат поука и ги демонтират и изхвърлят от властта, защото са вредни, тогава може да се седне на една маса и да се разговаря за визията, за консенсус по политически въпроси!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

„Вие изрично подчертавате, че можете да споделите властта без предсрочни парламентарни избори. Опозиционната партия БСП иска да се организират предсрочни парламентарни избори. Кой е пътят към споделената власт, по-лесният, по-реалният път – без избори или с избори?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов заяви, че във властта винаги се влиза след избори.

Сделката за ЧЕЗ.

   Джейхан Ибрямов беше категоричен, че поведението на управляващите е абсолютно неадекватно. Вземат се прибързани решения, а всичко това предизвиква сътресения в обществото. Той продължи, че именно националистите първи са повдигнали глас за връщането на държавното участие в дружеството, което е напълно погрешно.

   „Вчера гласувахте и временна анкетна комисия на Народното събрание за проучване на случая около сделката с ЧЕЗ. Смятате ли, че наистина една такава комисия ще доведе до нещо? Нали знаете българската приказка – за да не стане една работа – вкарай я в комисия? Толкова много са неяснотите около сделката, че аз съм убедена, че самите вие, народните представители, не сте наясно там какво се случва!”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че на първо място трябва да се изясни въпроса има ли продажба или не. Оттук възникват три огромни въпроса. Първият е може ли и трябва ли държавата да се намесва в два частни субекта? Отговорът според народния представител категорично е отрицателен. Следващият въпрос е трябвало ли е да се продава контролния пакет от тези 33%? Тук вече въпросът е дискусионен. Последният въпрос е дали правителството има право да връща собствеността си? Според ДПС отговорът тук категорично е не. „Виждаме два пъти не и един дискусионен въпрос. Както и да смятаме, ако държавата се намесва в сделката на две частни компании, какъв отзвук ние даваме на всички тези сериозни инвеститори, които желаят да инвестират в България? Дори и на сериозните компании в България, които сключват сделки. Ако ще връщаме времето назад – хайде да върнем към „Нефтохим”, „Кремиковци” и т.н. Възникват много въпроси и затова говорим за неадекватните решения, които взема това управление. Не можеш да се поддаваш на натиска на малкия си коалиционен партньор, защото така на тях им е скимнало, да вземаш решения и после да се чудиш как да излизаш от тях!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” от 15 март 2018 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност