20glasuvay

Интервюта

ДПС изрази несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност

От Движението за права и свободи изразиха несъгласие с ветото на президента на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Държавният глава върна промените с мотива, че се преуреждат с обратно действие правни последици, придобити права и погасени задължения. Според депутата от ДПС Хамид Хамид, който е един от вносителите на промените и член на парламентарната правна комисия, има неразбиране по тези въпроси:

За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите ще се произнесе българският съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съдът.

Правосъдие със задна дата е прилагано в България от доста парламенти. Не само не е противоконституционна дейност, но е уредено в българското законодателство, поясни Хамид Хамид в интервю за предаването "Нещо повече" по БНР. Закони със задна дата не могат да се прилагат единствено когато се налагат по-тежки санкции в наказателното законодателство, уточни той.

Случаят КТБ е изключение по смисъла на закона и огромният обществен интерес, както и вероломното разграбване, налагат използването на тази техника, допълни Хамид.

Колко като активи ще бъдат присъдени на синдиците и колко дела синдиците ще загубят, това не е наша работа. По това ще се произнесе българският съд, но общественият интерес е огромен, аргументира се Хамид Хамид:

Законопроектът е в защита на публичния интерес, в интерес на кредиторите на банката и на хилядите вложители. Кой има интерес да не мине законът? Явно тези, които са организирали кражбата на тези активи. 

Цялото интервю може да слушате ТУК.

(БНР, 21.02.2018)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност