20glasuvay

Интервюта

Илхан Кючюк: Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз

В интерес и на България, и на Европейския съюз е всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани едновременно. Това обясни за Радио Видин евродепутатът от ДПС и Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк, който е и докладчик за напредъка на Албания. 

"Рано или късно, Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Това е и политически, и морален ангажимент на страните-членки на Съюза. Намираме обаче и някои обезпокоителни момента- там се говори за интеграция вероятно до 2025 година, също така и при изпълнението на критериите. Ние не казваме, че това трябва да бъде безпринципно разширяване, напротив. Затвърждаваме своята позиция, че това трябва да бъде въз основа на приети критерии. Сърбия и Черна Гора вероятно ще се присъединят евентуално 2025 година, Македония и Албания евентуално някъде във времето, не се знае какво ще стане с Босна и Херцеговина, както и Косово. Ние смятаме, че един такъв процес, който не е цялостен няма за цел да обвърже региона и културно", обоснова се Илхан Кючюк. 

Едно стратегическо обвързване на всичките държави като потенциал за приемане в ЕС би внесло още по-голяма сигурност в региона, а това е интересът на България, допълни Кючюк.  

Цялото интервю може да слушате ТУК.

(БНР, 18.02.2018г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност