20glasuvay

Интервюта

Хамид Хамид:Дебатът за фалшивите новини ескалира в обществото, заради използването на медиите не за информиране на обществото, а с други цели

"Дебатът за фалшивите новини ескалира в обществото, заради използването на медиите не за информиране на обществото, а с други цели. Най-ефективният път за справяне с това е да се прием този законопроект, който касае не само пресата, както досега, но и онлайн платформите. Освен то засяга не само собствеността, но и тяхното финансиране извън нормалните рекламни условия и договори, които са нормални и с фактура и се контролират от НАП. Има обаче и друг тип финансиране, което е от фондации и други договори, за които трябва да е я защо са получени и какво е извършила срещу тези средства медията, за да е наясно обществото говори през определена медия. Това ще става с отчети, които ще подават медиите веднъж годишн декларации. Ако не се направи това, в закона си има съответните санкции. Очакваме всяка медия си обяви непазарните приходи. Законът има за цел обществото да е информирано, за да могат гражданите да знаят всяка медия за какво се бори", обясни Хамид. "Този законопроект може да счетете и като отговор срещу лъжите и фалшивите новини, които се публикуват в определени медии за г-н Пеевски. Сега вече ще е ясно защо се пуска всяка новина и плаща за това. Има внушения и по темата за разпространителските фирми и затова в законопроекта тя също е засегната, за да стане ясно каква истината. Вече министерство на културата ще получава данни и за разпространителските фирми", обясни пред камерата на ПИК депутатът от ДПС.

Хамид разясни и казуса със законопроекта за българското гражданство и заяви, че според него Обединени патриоти не са чели проекта, след като смятат, че той е опасен. "Промените касаят единствено наследниците на български граждани, никъде не се зас хора, които са се отказали от гражданство по различни споготби. За съжаление това стана повод за език на омраза към съседни наши държави, което бламира усилията на премиера във външната политика", коментира депутатът.

"Искам да попитам премиера той споделя ли мнението на коалиционните си партньори, че Македония е българска. Отговорът е много важен за развитието на България и мястото й в европейските структури", попита още Хамид. Хамид коментира и темата с Истанбулската конвенция и заяви, че ДПС също са против третия пол и еднополовите бракове, но в конвенцията няма въпроси за това.

"Ние сме зад Истанбулската конвенция и подкрепяме премиера Борисов в усилията му за борбата срещу домашното насилие. Ако все пак има някакви притеснения, можем да приеме с резерви. Пред нас не стои въпросът дали се приеме конвенцията, тъй като сме либерална партия. Освен това знаете, че Турция бе сред първите страни, които ратифицираха конвенцията. Вие допускате ли, че там религизионите власти няма да се обявят против, ако тя разрушава устоите на семейството и традиционните ценности", обясни Хамид Хамид.

Цялото интервю на Хамид Хамид пред Ива Николова вижте във видеото на ТУК

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност