Интервюта

Участие на Петър Чобанов по Канал 3 (видео)

”Хубавото е, че има взаимодействие между институциите, което дава резултати. Тенденцията е към намаляване на контрабандата. Дали е точно 6% нивото, никой не може да каже, тъй като всяко изследване има грешка и зависи от поведението на хората. То брои изхвърлените цигари, но да си представим, че тези кутии с контрабандни цигари не се изхвърлят, а се изгарят. Тогава те няма да попаднат в това изследване и няма да бъдат преброени. Като цяло обаче тенденцията е ясна. Всяко следващо тримесечие контрабандата намалява”.

Това коментира бившият финансов министър и народен представител от ДПС Петър Чобанов в ефира на ”Денят на живо” по Канал 3.

”Причината е може би в самата акцизна политика, която е по-предвидима. 2017 и 2018 година имаше повишаване на акцизите, но Министерство на финансите и основните участници на пазара се разбраха да стане по такъв начин увеличението, че да няма ощетени. През 2009 година Симеон Дянков предизвика хаос на пазара с повишението на акцизите, но сега такова нещо няма, наблюдава се разбирателство между основните оператори и съвместни усиля за намаляване на контрабандата”, продължи с анализа си Чобанов.

”Ако контрабандата спада, това показва една по-бяла икономика в страната, което е свързано с по-малки парични потоци, които да се използват за корупция. Нещата са свързани”, констатира той.

"Това, което се изтъква като основна причина за влизането в Еврозоната е, че ние не сме достигнали необходимото ниво на доходи, което да ни позволи да бъдем един член на Еврозоната, който няма да има след това проблеми с икономическото си развитие. Казват 70% от средния доход в ЕС е нормалното ниво, до което да стигнете, за да влезете в тази Еврозона. Това, което трябва да направим ние, както и Министерство на финансите и правителството, така и всички останали е да кажем: ”не сме стигнали това ниво, но защо смятате, че влизането в Еврозоната ще ни попречи да го стигнем” или ние трябва да измислим аргументи, с които да кажем: ”влизайки в Еврозоната, това ще ни помогне по-бързо да достигнем това ниво, отколкото ако стоим отвън”, коментира още бившият финансов министър.

(Канал 3, 05.02.2018)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност