20glasuvay

Интервюта

Илхан Кючюк: В интерес и на България, и на ЕС е Западните Балкани да бъдат интегрирани заедно

България губи от това, че не е заложила като приоритет на Европредседателството Турция, казва евродепутатът

В интерес и на България, и на Европейския съюз е всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани едновременно. Това обясни в интервю за "Хоризонт" евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк. Разширяване на ЕС в посока Западни Балкани на няколко скорости е най-лошият, но и най- възможния вариант, подчерта той:

Да се потърси разширяване на Западните Балкани с две държави – едната е Черна гора, другата Сърбия, евентуално вторият етап на разширяването да включва Македония и Албания и трети етап (ако има, дали и кога), включващ Косово и Босна и Херцеговина. България няма интерес от такава политика по разширяването. Стратегическият ни интерес е, той е стратегически и за ЕС, да има цялостно разширяване и включва шестте държави. Сами по себе си те са малки и могат да имат значим политически принос, ако бъдат приети заедно в ЕС. Свързаността – историческата, географската, инфраструктурната, има в много голяма степен ключова роля.

Илхан Кючюк коментира неофициалната информация, че Испания е възразила срещу интеграцията на Косово в Общността:

Стратегическият интерес на България е да има Западни Балкани, които са демократични, правови държави и са част от ЕС, за да може да се гарантират стабилитета и сигурността на целия район. Не бива да гледаме на Западните Балкани като едно откъснато парче. Те не могат да бъдат сами за себе си проблем. ЕС, ако искат да провеждат политика по разширяването, която да превантира радикализацията, нахлуването и влиянието на чужди трети външни сили, означава, че трябва да бъде активен играч в Западните Балкани - нещо, което в момента до голяма степен липсва и е време да се коригира. /.../ Противното означава да стоим на едно и също място, Западните балкани да продължават да бъдат черната дупка или задният двор на ЕС. От това най-много губят държавите, които са в съседство с тях.

Евродепутатът Илхан Кючюк смята още, че България е загубила от факта, че не е включила официално Турция като един от приоритетите на своето председателство:

Пак стратегически интерес на България е да има една много стабилна, солидна и демократична Република Турция. Това може да се случи в рамките на ЕС и НАТО. За съжаление, овластеният краен национализъм в България попречи за един такъв трезв и същевременно визионерски прочит на геополитическата обстановка в региона.  

Запитан в каква посока ще се развие Турция, Илхан Кючюк отбеляза:

Европа винаги е поставяла критерии и маркери за демократичност, а няма как да бъдеш част от съюз, който е изграден на ценостна база, ако не спазваш ценностите на ЕС. И тук съм категоричен - по никакъв начин не трябва да се допуска пробив в демократичните маркери на ЕС. Ако имаме много кризи - многостранни, икономически, финансови, Брекзит - всичко е преодолимо, но веднъж Европа допусне ли ценностен разлом, допусне ли ценностно противоречие и двойно тълкуване на ценностите - това е краят на ЕС.

За идния вторник е насрочено обявяванета на Стратегията на ЕК за Западните Балкани.

Цялото интервю с Илхан Кючюк може да слушате ТУК.

(БНР, 03.02.2018)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност