Интервюта

Хайри Садъков: Европредседателството е сериозен изпит, но и възможност да натрупаме опит

 

Хайри Садъков, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

    Хайри Садъков заяви, че ратификацията на този договор е част от един много добър и полезен процес, който е трябвало да се състои отдавна. Той продължи, че темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани е много важна и ние трябва да направим всичко възможно за развитието на добросъседските отношения, включително и с Турция, за да може всички тези страни да станат членове на ЕС.

   „Представяте ли си, ако изборите се спечелят от ВМРО-ДПМНЕ, те биха ли могли да денонсират, грубо казано, този договор и отново отношенията ни с Македония да се върнат в старото русло, тоест да бъдат лоши?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че национализмите и ксенофобията са тема, която на Балканите все повече трябва да затихва. „Аз мисля, че резултатите в Македония показват, че разумът надделява. Виждате какъв е резултатът на ВМРО-ДПМНЕ, очакваме всички, че това ще бъде една тенденция. На Балканите трябва да има диалог и консенсус върху това, което ни обединява!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Европредседателството.

   „Според мен управляващите създадоха свръхочаквания сред хората. Какви са очакваните ползи от тази важна международна проява на която страната ни е домакин? Бойко Борисов представи през ЕП приоритетите на нашето председателство, Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова. Хайри Садъков се съгласи, че не трябва да се създават свръхочаквания сред хората, защото ще последва разочарование. Той обаче подчерта, че наистина европредседателството е шанс за България, както и сериозен изпит и възможност за натрупване на опит. Ще имаме възможност да покажем отблизо страната ни през Европа, но за съжаление те ще я видят в една ситуация с участието на националисти във властта. Това не би се приело добре от Европа, която вероятно дипломатично ще си премълчи, но ще види всичко. Още повече, че един от приоритетите ни е евроинтеграцията на Западните Балкани. Народният представител беше категоричен, че етнонационализмът няма място на Балканите, но за съжаление националистите присъстват в българското правителство. „Дано това не промени отношението и погледа на европейските ни партньори в рамките на председателството!”, пожела си той.

   Хайри Садъков изрази мнение, че поставените от нас приоритети наистина са много важни. Темата за младите хора и напредъка на Европа е много важна, защото виждаме, че младите хора от България през последните години все по-активно се насочват към Западна Европа в търсене на препитание. Тези млади хора трябва да бъдат поощрявани да остават в родината си.

   „Но в Западните медии се води и една друга кампания – че България е най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, ние какво можем да отговорим на тези твърдения?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не трябва да отговаряме, а да се захванем с тези теми вътре в страната, за да бъдат намалени до минимум възможностите за корупция. „Това е наша задача и дано тези сигнали, които премиерът даде в Брюксел, когато представяше европредседателството, бъдат покрити и с действия!”, категоричен бе народният представител.

Вотът на недоверие.

   „Ще участвате ли във вота и как ще гласувате, имате ли вече политическо решение?”, попита водещата Клара Маринова. Хайри Садъков отговори, че фактът, че опозицията не е единна в случая не е проблем. Той продължи, че ДПС ще вземе отношение по темата на вота, те имат своята позиция и своя поглед. Самият вот на недоверие е един инструмент на парламентарните партии за корекция на проблемните места в управлението. „В случая корупцията е такава тема и ние ще вземем отношение в дебата, вие ще чуете нашите позиции!”, категоричен бе народният представител.

Протестите от последните дни.

   „Как оценявате тези събития, защо се надигат масовите протести?”, попита водещата Клара Маринова. Хайри Садъков отговори, че обществото ни става все по-чувствително и би трябвало и политическата ни класа да е адекватна на тази чувствителност, да води диалог и да търси решения. Що се отнася конкретно до протестите около втория лифт в Банско ДПС има своята позиция и тя е в рамките на екологичното законодателство да се подкрепя развитието на зимните ни курорти. Според него не би трябвало да се пречи на развитието на туризма, защото това е част от нашата икономика.

Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност.

   Народният представител заяви, че КТБ е тема за ДПС от самото зараждане на проблема. „В момента виждате една нормална реакция, познавайки темата и проблема, сега излязохме с предложение, което да даде поне на този етап решение да не се задълбочи този проблем. И мисля, че адекватно реагира ДПС, добре че получихме подкрепа и мина на първо четене. Очаквам, че разумът ще надделее и при второто четене!”, завърши Хайри Садъков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 18 януари 2018 г. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност