20glasuvay

Интервюта

Евродепутатът Искра Михайлова в "Годината" по Дарик радио

Искра Михайлова: За мен думата за 2017 г., за цялата година, е динамика. Това е годината, в която много неща се промениха, в която се появиха тенденции, които ще се отразят върху всички нас и върху България през идващите години.

Водещ: Г-жо Михайлова, най-важното от общите действия през 2017 г. на българските евродепутати?
Искра Михайлова: Първо трябва да кажа, че ако подреждаме по важност, аз заявявам, че подкрепям всеки един от колегите. Всичко, което те казаха, е много важно и е резултат на съвместната ни работа. Това е факт, и то се чувства дори в пленарната зала в Брюксел. По време на последния дебат ние бяхме единни като представители на България, а не като представители на отделните политически фракции. Което е според мен много важно като послание. Но аз ще посоча още нещо много важно. Ние всички заедно успяхме да издигнем ролята на съдбата на политиката за сближаване на ЕС като приоритети на Българското председателство. До голяма степен това, че в Българското председателство за първи път след една доста голяма пауза на председателствата на Европейския съвет се издига политиката на сближаване, т.е. възможността да бъдат подкрепяни отделните страни от структурните фондове на ЕС, за да се изравни качеството на живот в отделните страни, ние, поставяйки този въпрос, всички заедно – и по време на отделни дебати, и като позиция на българската делегация в ЕП, направихме така, че това да е част от приоритетите на Българското председателство.
Водещ: Като отваряте тази тема, кой да плати тези пари, които ще бъдат за сближаването на страните, които са по-изостанали, когато Великобритания напусне съюза? По-богатите страни да направят по-големи вноски или напротив, те ще успеят да се наложат да се намалят парите, които се харчат точно за по-бедни страни като България?
Искра Михайлова: Нека да кажем така. Всички ние сме хора реалисти, можем да смятаме елементарно на нивото на аритметиката, защото липсата на вноската на Великобритания е на нивото на аритметиката.
Водещ: Колко милиарда беше тя?
Искра Михайлова: Не е сложна, това са около 12 млрд. годишно.
Водещ: България за целия период взима повече.
Искра Михайлова: Малко повече, като се включи и селскостопанската политика малко повече.
Водещ: За целия 7-годишен период България взима толкова, колкото Великобритания плаща за една.
Искра Михайлова: Но нека да бъдем ясни. Простата аритметика не е методът, който се използва при определянето на политиките на ЕС. Простата аритметика би означавала: с толкова пари имаме по-малко, с толкова пари отрязваме разходите, т.е. преразпределението. Тук обаче се добавят други неща, други предизвикателства. Добавя се необходимостта от защита на външните граници на ЕС и гарантиране на сигурността на европейските граждани. Необходимо ли е това? Да. След всички събития, които, за съжаление, се случиха в поредица от европейски градове – Франция, Лондон, Брюксел – терористични акции и атентати, при които загиват хора. Необходимо ли е да инвестира ЕС в сигурността на гражданите? Безспорно да. необходимо ми е да се инвестира извън границите на ЕС, за да се намали миграционната вълна, за да се създадат работни места в Африка, примерно? Безспорно да. Ние не можем да приемем в границите на Европа всички жители на Африка, които имат проблеми, защото няма от какво да живеят, защото няма инвестиции в Африка. Може ли да инвестира ЕС? Може да инвестира. Необходимо ли е за мигрантите да се отделят пари? Необходимо е. Те са вече на територията на Европа, трябва да учат език, трябва да започнат да работят, трябва да се интегрират. И на фона на това преразпределението на средствата е доста по-сложна формула. Не е просто намаляване и отрязване.

Водещ: Защо, г-жо Михайлова, либералите не може да убедите Холандия, Нидерландия, България да стане член на Шенген?
Искра Михайлова: Ще ви кажа първо, че ние много сериозно ги убеждаваме. Само за последните месеци председателят на ДПС се е срещал с г-н Руте мисля, че 3 пъти. И трите пъти е ставало дума за Шенген. И трите пъти е ставало дума за това, че България е изпълнила абсолютно всички условия и ние очакваме разбиране. Но тук ще се присъединя към г-н Станишев и ще кажа, необходима е ежедневна, ежеминутна дипломация и свързване на темите и проблемите. Ние като че ли решаваме, че ще подкрепим нещо, което е решение на ЕС, но си го решаваме ей тъй на, защото си подкрепяме. И в нито един момент българското правителство не казва подкрепяме, но искаме в замяна. Или отказваме да подкрепим. Ще дам пример, част от работата на Комисията по регионално развитие. Помощ за Гърция. Целенасочена помощ за Гърция да излезе от кризата, кофинансиране до 100% от европейските структурни фондове. Никоя друга страна не го получава. България каза не, ние сме против. И нищо, всички ни заобиколиха, решението се взе и ние по никакъв начин не се възползвахме от възможността нашият глас да бъде оценен и да получим нещо в замяна. ЕС работи на принципа на интереса на всички страни, които участват в него. Те трябва да намерят своето място. Това изисква непрекъсната работа и непрекъсната дипломация, официална, неофициална, но непрекъсната работа във всеки един въпрос. Ние разглеждаме Шенген като отделна тема. Не, не е отделна тема. Шенген е част от дневния ред на участието на България в Европейския съюз. И това трябва да се чува навсякъде и непрекъснато. Така както ние либералите непрекъснато обясняваме на осемте либерални премиера в Европа, че за нас Шенген е важен.

Водещ: Най-важното за българското европредседателство, г-жо Михайлова?
Искра Михайлова: Бих го дефинирала в една дума – самочувствие. Ние поемаме европредседателството за първи път като страна член на ЕС в много тежък момент. В момента, в който ще има много промени. В края на българското европредседателство ще бъде предложен проектът за многогодишната финансова рамка на целия ЕС. Имаме две възможности – да замълчим скромно, защото за първи път председателстваме, защото не ни е на нас работата да разпределяме парите на Еврзоната, защото по много причини. Но имаме друга възможност: със самочувствие да се заемем с дебата и по такъв начин да трасираме бъдещето на Европа.

Водещ: Книгата на Искра Михайлова?
Искра Михайлова: Книгата за 2017 г. е една много стара книга, препрочитам я за пореден път „Златната клонка“ на Джон Фрейзър.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност