20glasuvay

Интервюта

Станислав Анастасов: В Бюджет 2018 няма реформи и философия, всичко върви по инерция

Станислав Анастасов, член на ЦОБ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Вотът на недоверие.

    „Говори се, че вот на недоверие няма да има, защото вашият лидер отсъства и БСП няма с кого да преговаря, така ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че председателят на партията наистина е на посещение в чужбина, което обаче е планирано много отдавна и няма да промени нищо. Помолен все пак да уточни дали ще има вот на недоверие той заяви: „Каквото е заявило ДПС винаги се случва и винаги си го следва, така че не виждам как клюката може по някакъв начин да ни отклони от намеренията!”. Темата е въпрос на техническа работа, която предстои да свършат преговорните екипи.

Бюджет 2018.

   „Смятате ли, че това е добър бюджет, защото управляващите така, както го предложиха, така си го и приеха, без изобщо да се съобразяват с предложенията на опозицията?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че е могло да се извлекат доста повече ползи, тъй като България не прави изключение от общия европейски подем и нашата икономика също расте, макар и с не толкова високи темпове. Той продължи, че за съжаление в бюджета за следващата година няма реформи, няма и философия, всичко върви по инерция. Няма и истински приоритети, защото правителството е грешно конструирано с участието на крайни националисти.   

      Водещата попита как би могла да се конструира по друг начин управляваща коалиция при условие, че и БСП, и ДПС са заявили, че ще бъдат в опозиция. Събеседникът й отговори, че най-лесният вариант не винаги е най-правилният, а в нашия случай се е оказало, че е и най-трудният, защото всеки ден сме свидетели на скандали.

Мястото на ДПС в АЛДЕ.

   Станислав Анастасов подчерта, че представителят на ДПС Илхан Кючюк е бил избран за вицепрезидент на АЛДЕ с най-висок резултат. Това е безспорна оценка за ДПС и неговото място. Той продължи, че освен това АЛДЕ вече има 8 министри в Съвета на министрите, с което измества социалистите от второто място. „Така че сами можете да прецените къде е ДПС като тежест, като оценка и въобще в политическите процеси, които водят Европа напред!”, категоричен бе Анастасов.

Категоричната позиция на ГЕРБ, че демонтаж на „Патриотите” от властта няма да има.

   „ГЕРБ заявиха на последния си конгрес, че няма да се състои „демонтаж” на националистите от правителството. Как ще се отрази тази категоричност на реалната политика в България?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че това си е тяхно решение. Той продължи, че ДПС не очаква никой да удовлетворява неговите желания. Просто ДПС следва своите позиции принципно.

Казусът с „царските имоти”.

  „Решението може ли да наруши единството в управляващата коалиция?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че това е частно-правен въпрос и не би трябвало той да е обект на политика и да се политизира. Управляващата коалиция трябва да обясни защо за тях това е политика.

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от страна на САЩ.

  Станислав Анастасов заяви, че има някои условия, които трябва да се изпълнят и от израелска, и от палестинска страна. Районът е доста чувствителен, но има достатъчно резолюции на ООН, предстои да заседава и Съвета за сигурност на ООН.

Заявеното от ГЕРБ намерение за промяна на Конституцията с цел отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

  Станислав Анастасов заяви, че дали ще има осъдени може да каже само българският съд. Той продължи, че е хубаво цялата истина да се изясни заради тази война, която някои медии водят срещу определени икономически и политически субекти. „Вие самият вярвате ли, че може да се постигне справедливост, да се възстанови справедливостта?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че вярва на българското правосъдие.

Да очакваме ли новини от ДПС?

   „Да очакваме ли около Коледа значими новини от средите на ДПС?”, попита водещата Клара Маринова. Станислав Анастасов отговори, че съвпадението на някои събития не бива да се генерализира, камо ли да се спекулира с тях. Той продължи, че новините от ДПС са последователни и вървят в една и съща посока, а клюките и внушенията не вършат никаква работа.

  „Има ли вероятност вашият почетен председател да отвори „Сараите”, да излезе навън и да започне да участва активно в реалната политика?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че почетният председател вече ясно е заявил категоричната си позиция. „Той е свободен човек и мисля, че когато има нужда той винаги намира начин да се изрази пред медиите и да се свърже с вас, което всички вие, като медии, събирателно виждате!”, завърши Станислав Анастасов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 декември 2017 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност