20glasuvay

Интервюта

Областният председател на ДПС - София НИХАТ КАБИЛ В "СЕДМИЦАТА" ПО ДАРИК

Водещ: Председателят на софийската организация на Движението за права и свободи Нихат Кабил в „Седмицата” на „Дарик радио”. Здравейте, господин Кабил.
Нихат Кабил: Здравейте, господин Вълчев.
Водещ: Опишете бюджета за 2018 година от гледна точка на ДПС?
Нихат Кабил: От наша гледна точка това е първият бюджет, съставен от новата управляваща коалиция в третото правителство на ГЕРБ е отказ от реформи с един малък нюанс в момента. Поради това, че икономиката в ЕС, най-вече в Германия, е в ръст и нашата икономика също е в ръст, има около малко над 2 милиарда лева допълнително пари за разпределяне, но тези пари пак се разпределят в нереформирани сектори, като здравеопазване, образование, социалните системи и т.н.
Водещ: Общини.
Нихат Кабил: Общини също.
Водещ: С кметове от ДПС...
Нихат Кабил: Не само.
Водещ: ...което възмути лидера на БСП Корнелия Нинова и каза – Давате им 22 милиона повече... Продължавате ли тази редица за неправилно дадени пари и до тези 22 милиона лева?
Нихат Кабил: Разбирам шеговития подтекст на въпроса ви, едва ли не „пари за мълчание”, да си мълчим, да си траем, да си кютаме, както се казва, но...
Водещ: Това беше идеята на Корнелия Нинова. Преди малко господин Свиленски, може би не чухте, внесе един друг нюанс. Каза, че хора от ДПС са му се оплаквали, че с тези пари ГЕРБ купувал по места вашите хора, а не партията. Да са благодарни на премиера, на финансовия министър, на управляващите и да не сте вие опозиция тука, а отдолу да сте подкопани?
Нихат Кабил: Ако в една подобна мисловна конструкция и теза се търси елемента на едно опитомяване, бих казал, че ДПС е последната българска съвременна системна партия, която би могла да бъде опитомена по този начин. Но, това, че нашите кметове са опитни и имат голяма, висока проектна готовност за реализация на тези средства, също е факт. Защото при разпределението на тези средства се гледа и съответната и проектна готовност.
Водещ: Какви ще са последствията, ако Конституционният съд приеме, че не може да се гласува един текст в закона на три четения, казва БСП, ГЕРБ твърди, че не са три? Но така или иначе какво ще стане с този бюджет, заради процедурната история?
Нихат Кабил: Нали съзнавате, че влизаме в полето на спекулациите, презумпираме някои неща дали ще станат, дали няма да станат. Но, ако...
Водещ: Точно ДПС повдигна въпроса за процедурата.
Нихат Кабил: ...Но, ако Конституционният съд реши, че бюджетът трябва да се прегласува наново той ще се прегласува и аз мисля, че пак със същите гласове на коалицията, която управлява в момента плюс „Воля”, този бюджет пак ще мине, само че ще изпаднем малко в смешна ситуация, в началото на годината започвайки Европейско председателство отново да гласуваме бюджета.
Водещ: Въпросът е струва ли си губене на това политическо време при този ясен изход, който вие чертаете? Някой ще каже – хубаво, крайната цел беше Зограф да му се направи рухналото южно крило...
Нихат Кабил: Алтернативата каква е, да си затворим очите ли като опозиция? Като си затворим очите като опозиция значи влизаме в следната презумпция – идва силният, започва да те натиска по раменете - клякаш, продължава да натиска – сядаш, продължава да натиска – лягаш, и какво става после?
Водещ: Ще участва ли ДПС в лидерската среща за ревизия на прехода
Нихат Кабил: Аз имам мое, лично, малко по-различно мнение по отношение на лидерските срещи и ако ми позволите ще я разгърна. Аз мисля, че лидерски срещи трябва да се правят не за това да видим в миналото кой какво е правил, при положение, че правният инструментариум съществува за това, за да си направим пиар, или да сатанизираме или стигматизираме някой, да го сочим с пръст – ето, видите ли един от виновниците към обикновените хора за неслучилия се преход и т.н. Не, за мен лидерската среща трябва да бъде каква е визията на всяка политическа сила, говоря за системните партии най-вече, на хоризонт минимум 20-30, 2030 година. Аз разбирам, ще кажете, 2030 година кога...? 2030 година, господин Вълчев, е след 12 години. За 12 години, вземайки властта през 1933 година Адолф Хитлер обърна света с краката нагоре, милиони хора загинаха. 12 години е нищожно време, за да се чертаят едни хоризонти. Освен това, хайде да погледнем 12 години назад – 2005 година управлява Тройната коалиция начело със Сергей Станишев – не беше ли вчера? Ето така ще минат тези години, а ние нямаме визията за това каква страна, каква държава, какво общество, каква икономика да имаме на този хоризонт минимум и оттатък него. Ето това си струва да бъде един стойностен, задълбочен лидерски дебат.
Водещ: Според вас трябва ли да отпадне давността за престъпления в приватизацията? БСП го разширява с концесиите, с обществените поръчки.
Нихат Кабил: Имам чувството, че тука става въпрос за една много сериозна пиар заигравка от всички страни. Какво значи престъпление в приватизацията? Хайде да попитаме тогава правоохранителните органи какво са правили, спали ли са, дремели ли са, когато пред очите им са ставали в кавички, както вие казвате, престъпления. Първо трябва да се дефинира кое е престъпление, което е направено...
Водещ: То си е дефинирано в Наказателния кодекс, въпросът...
Нихат Кабил: Добре, тогава защо механизмът на Наказателния кодекс не се използва в тези случаи, а ние трябва да променяме конституцията?
Водещ: Защото вече не можело, защото била изтекла давността, сега стои въпроса, ако махнеш давността за приватизацията, а за убийците давността няма ли да я махнеш също?
Нихат Кабил: Разбира се, ето логиката...
Водещ: Като ще се обсъжда...20 години е, ако си убил двама – 35 години. Но то, ако си убил двама-трима души не трябва ли да махнеш давността и да не е 35 години?
Нихат Кабил: Ето същата логика, по същата логика разсъждаваме. Аз мисля, че даже тази давност да бъде вдигната за така наречените престъпления на приватизацията, аз мисля, че от това нещо освен един грандиозен пиарски кьорфишек, който ще отклони пак вниманието на обществото в друга посока, ние ще изпуснем темпо ритъма на това, което пред държавата ни, пред обществото, региона и Европа и света са...в момента.
Водещ: Добре де, но вие в момента застъпвате точно обратната теза, която официално обяви ДПС. ДПС каза, че се разписва, да пада давността за приватизацията.
Нихат Кабил: Да, да пада, какъв е проблемът?
Водещ: Като падне, аз ви питам – а за убийците да не падне ли? Защото вие ще разпишете за приватизацията, вие сега са развихте една теза, която е с обратна логика, на тази, която обяви официално движението за давността, че да пипаш давността за едни престъпления това влече цялата система на наказателното право?
Нихат Кабил: Въпрос на обсъждане, въпрос на вземане на решения, търсене на най-добрия изход от тази ситуация...
Водещ: Защото като падне давността то няма как със задна дата да пада, ако на някой му е изтекла давност за престъпления, не може да му кажеш – възобновяваме ти. Законите действат занапред... Ако някой днес приватизира нещо тогава няма да има давност и като го намерят след сто години, ако е жив тогава пак ще го съдят, но това е различно. Вие казахте, че е пиар това... ДПС го предлага също, не предлага, а подкрепя.
Нихат Кабил: Подкрепяме го, да, защото ние не виждаме някакво противоречие в това. Добре, някой издига тезата, че приватизацията в България била, да кажем престъпна. Ама сега тука възниква въпросът – коя приватизация? На кой сектор, цялата приватизация ли, целият ли период, от който е започнала – и масовата, и касовата, и ремедейската и т.н., цялата ли приватизация?
Водещ: А тези западни фирми, които са купили в България, тоест и те в резултат на престъпление ли, които директно купиха от касова приватизация в България, сериозни фирми...
Нихат Кабил: Вижте в какви юридически и от всякакъв характер дебри влизаме с това нещо?
Водещ: Аз затова се учудвам, че ДПС го подкрепяте, ако имате тезите, които вие развихте, или само заради пиара, да не ви нарочат, че сте против?
Нихат Кабил: Абсолютно. Добре, хайде, хубаво, ще се вдигне давността, отново ще се разследват сделките. И какво ще произлезе от това нещо, с обратна дата ще се вземе решение, че примерно чуждестранният инвеститор, примерно да кажем... хайде, няма да давам примери, но някакво крупно предприятие, структуроопределящо към този момент е директно закупено от международен концерн, имаме такива предприятия в България и сега се установява, че там в самите процедури и т.н. има някакъв порок да кажем. И какво сега, обратно ще върнем в началото процеса ли? На този инвеститор ще му кажем – хайде ходи си, защото предприятието...
Водещ: ...защото си придобил нещо в резултат на престъпление... Има тука правни механизми, да се поставя въпроса, ако някой е взел нещо в резултат на престъпление да го връща.
Нихат Кабил: Не знам тука, не съм юрист, още повече по конституционно право, търговско и друго право, но според мен там ще се навлязат в някои дебри, от които не знам как ще се излезе после. Но, лично мен не ме напуска усещането, че тука целта е малко по-различна.
Водещ: Пиар?
Нихат Кабил: Най-вероятно.
Водещ: Но и вие се включихте?
Нихат Кабил: Нямаме нищо напротив.
Водещ: ДПС „за” или „против” е за закон за връщане имотите на царя?
Нихат Кабил: Такъв закон има ли...
Водещ: Да се прави?
Нихат Кабил: ...отделен закон? Да се прави?
Водещ: Да се прави нов закон. Конституционният съд има решение... че трябва да се реши така.
Нихат Кабил: Аз мисля, че ние имаме достатъчно добри действащи в момента закони, които в исторически план са се развивали и са се обогатявали съобразно обществените взаимоотношения за възстановяването на собствеността и въвеждането във владение. Не знам кое отново слага на масата проблемът за отделен закон за възстановяване имотите на царското семейство.
Водещ: А според вас дали има връзка това със Саудитска Арабия, включването на Симеон Сакскобургготски, които намират доста хора тази връзка...
Нихат Кабил: Не бих искал да спекулирам...
Водещ: ...и че той помага сега на правителството, че да си вземе имотите. Това е общо взето интерпретацията. Тя дори в карикатурен вид вече разказаха. В тази карикатура Комарнитски го рисува яхнал Бойко Борисов с едно копие... тоест, Бойко Борисов е яхнал царя, държи едно копие, отпред пише – „Царски имоти”.
Нихат Кабил: Ако в това, което казвате има и капка истина е много примитивно, много елементарно.
Водещ: Вие участвахте в коалиция, в която участваше политическата сила на Симеон Сакскобургготски?
Нихат Кабил: Сега, факт е, че персоната Симеон Сакскобургготски е в някаква и то в доста голяма степен и капитал на нашата държава. Вижте с контактите, които има и помощта, която оказва, защото все пак той е последният монарх на Царство България...
Водещ: Да, но не е некоректно да не бъде наричан и цар, защото е бил цар.
Нихат Кабил: Бил е. Отива с правителствената делегация в една от най-, бих казал в днешния свят, абсолютните монархии, това е Саудитска Арабия. Това също е някакъв знак, но зад този знак да се търсят подобни развития, които преди малко оформихте въпроса си, аз мисля, че е много елементарно.
Водещ: Като стана дума за Саудитска Арабия Метин Казах, един от изявените функционери на ДПС...
Нихат Кабил: Мой приятел...
Водещ: ...е посланик на България в Катар.
Нихат Кабил: Да, и то добър посланик.
Водещ: Катар е в много тежък конфликт в момента със Саудитска Арабия. Как гледа ДПС на отваряне на посолство на България в Саудитска Арабия, с която Катар е в обтегнати отношения?
Нихат Кабил: Не виждаме проблем в това да се отвори посолство в Саудитска Арабия, още повече когато има двустранно волеизявление за това. Това, че Катар към този момент имат трудности в региона...
Водещ: Там няма ли да навреди на България отличните отношения с Катар, които има в момента и изведнъж..., както мнозина видяха в тези виражи над Иран и други знаци. Иранците и персите не са в много добри отношения, да кажем направо са в лоши отношения със Саудитска Арабия. Това, че този самолет нашия не е прелетял над Иран си има знак, каквито и технически обяснения да се дават. Друг е въпросът защо въобще сме тръгнали през там да летим?
Нихат Кабил: Това наистина е другият въпрос, защото за мен другия маршрут би бил по-резонен – над Гърция – Турция – Средиземно море – Израел - Йордания и направо в Саудитска Арабия.
Водещ: То пари ще се спестят даже май така, като по-пряко...
Нихат Кабил: Проблемите в двустранните взаимоотношения между Иран и Саудитска Арабия към днешна дата да много тежки. В Йемен се води много тежка гражданска война, опозиционни сили, подкрепяни от Иран срещу официалните власти, разбира се подкрепяни от Саудитска Арабия с финансови средства, с оръжие, с боеприпаси и т.н. това е една от кървящите рани в момента в Близкия Изток. Но, връщайки се на темата, аз ме мисля, че това, че ние имаме посолство в Доха и посланик е господин Метин Казах, би оказало някакво негативно влияние върху това ние да направим посолство и в Рияд.
Водещ: То обратното ви питах, дали ако направим посолство в Рияд, това няма да навреди на отношения с Катар?
Нихат Кабил: Мисля, че няма да навреди.
Водещ: Онези да се разсърдят, да кажат – нали правихме толкова бизнес... Те даваха едни милиони тука за агнета... То агнетата май не ги... и върнахме парите.
Нихат Кабил: Ние за международна дипломация малко разсъждаваме от гледна точка на нашата политическа реалност, много бързо се разсърдим и в стил „на ти куклите дай ми парцалките”. В международната дипломация интересите са много големи, балансите се съблюдават на регионалните, на световните сили, а това, че държавата ни прави усилия в посока на създаване още по-близки взаимоотношения с една от най-богатите, да не кажа най-богатата държава в района е похвално. Но, аз тука си задавам другият въпрос. Ето, например Доналд Тръмп също отиде и изигра танц със саби, но се върна в Щатите с контракти за над 350 милиарда долара, а ние, нашата делегация се върна с едни споразумения. И е много важно от тук нататък как тези споразумения ще влязат в действия и как тези споразумения в края на краищата ще се материализират. Защото, връщайки анонса, който направихте за Катар, наистина беше време, второто правителство на господин Борисов, в което Катар като че ли..., всички гледаха на Катар като на едва ли не близкоизточната порта, през която ние ще влезем и ще заемем едно много сериозно място в търговията, в бизнеса и оттам ще дойдат едни мащабни инвестиции. Да, подписаха се споразумения, Катар искаха мащабен износ на агнета от България 200 милиона долара заделиха. Стояха парите, доколкото аз знам, не съм толкова вещ в тези неща, но стояха мисля, че една година в БНБ и след това, понеже нито едно агне не замина, българско, за Катар и се върнаха обратно.
Водещ: Това защо стана, нали уж...вие пък и нали в този сектор бяхте министър... Агнета ли нямаме?
Нихат Кабил: Агнета имаме, но не може да се направи съответната, според мен съответната структура и подход и начин, по който да се работи. Защото...
Водещ: Е то, какво трябва, за една такава сделка трябват пари, парите били тука и едни агнета..., кораб ли, с какво да ги караме, може с товарни самолети и ги закараш. Какво друго трябва?
Нихат Кабил: Тука няма да мога да цитирам точно кой беше този преподавател, който преподавайки на студентите, когато става въпрос за Британия, лекцията за Британия, влизал в аудиторията, пише на дъската „Дами и господа, Британия е остров” – и си заминавал, за да може да разсъждават студентите върху темата. Аз бих, този момент бих го обърнал малко по-другояче по отношение на тези страни, особено от района на Персийския залив, без Иран, разбира се. „Дами и господа, това са монархии...” Ние сме република, там бизнесът е частен, но колкото е частен, толкова е държавен. И тези държави, монархии, искат да правят бизнес със съответните държави. Защо големите международни концерни успяват там, в тези държави – търгуват, инвестират, произвеждат, продават? Защото големите концерни са само по себе си държава. Това е моят отговор на този въпрос и затова не искам да съм лош пророк, но мисля, че от това посещение в Саудитска Арабия ние ще си останем само с подписаните споразумения. Дай Боже нещо в тази посока да се случи, защото всички икономически, търговски и всякакви субекти от света правят възможното и невъзможното да стъпят на тези пазари, да партнират с тези държави, защото наистина там средствата са мащабни, и инвестиционни, и всякакви.
Водещ: Всякакъв вот на недоверие ли срещу правителството ще подкрепи ДПС, внесен от БСП, или има тема, която сега ще кажете – по тази тема ние няма да подкрепим вот на недоверие?
Нихат Кабил: Аз не мога да ангажирам ръководството, още повече парламентарната група на партията ни, по отношение на предстоящия вот. Ние анонсирахме, че ще подкрепим вот на недоверие към правителството и изразихме нашите аргументи за това. Но, тепърва предстоят разговорите точно да се формулира за какво ще бъде искан вот
Водещ: Общинската структура на ДПС в Хитрино напуска партията. 26 от 27-те членове на общинското партийно ръководство са подписали декларация по този въпрос, представен от един от кметовете. Това идва, след като ДПС изключи общинският кмет на Хитрино Нуридин Исмаил, това стана мисля, че, през юни с аргумента – липса на прозрачност на изпълнение на решение на ДПС, липса на информация за изразходваните средства за възстановяване на Хитрино след земетресението там.
Нихат Кабил: Нормално е, толкова години партиен деятел в този район, въпросният господин, толкова мандати, мисля че три, ако не ме лъже паметта, кмет, да си е създал група на свои привърженици и сега тези привърженици тръгват с него. Моята прогноза е, че най-вероятно ще се влеят в ГЕРБ.
Водещ: Миналата събота не успяхте да участвате в дебата тук по различни актуални тогава теми, заради букет „България в усмивките и културите на етносите и толерантността” – конкурс, който за четвърти път прави ДПС под патронажа на Ахмед Доган. За какво е този конкурс?
Нихат Кабил: Това е един национален конкурс, който се провежда на етапи, общински етапи, областни етапи и национален конкурс, като разбира се първенците си получават съответните лауреатски премии. Миналата събота проведохме областния, в София-град, досега в подобен мащаб и по подобен начин не е провеждан областния конкурс. Имаше представители в две възрастови групи - до 18 години и от 18 до 35, имаше изпълнения на самодейни оперни певци, професионалисти също. Младежи от Музикалното училище „Любомир Пипков” изпълниха произведения на Моцарт, класическа музика, имаше вокални изпълнения, инструментални изпълнения. Имаше групи и читалища, които представиха елементи на ромската култура. Идеята на тази инициатива е ние да събираме на едно място и да показваме, разбира се под формата на конкурс, на конкуренция, богатството на културата на различните етнически общности в страната и по този начин да задаваме в младото поколение отношение към приемане и възприемане на различния, който живее в съседство с нас.
Водещ: Нихат Кабил, лидерът на софийската организация на ДПС в „Седмицата” на „Дарик радио”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност