20glasuvay

Интервюта

Хасан Адемов: Трябва да има индивидуален подход към демотивираните да работят и да търсят работа

Трябва да има индивидуален подход към хората, които са демотивирани и не участват на пазара на труда, каза в предаването "Преди всички" председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. 

Изследване показва, че 300 хиляди души в България са демотивирани, не работят и не си търсят работа. Защо са демотивирани българите  и какво може да ги стимулира - отговор на този и други важни въпроси ще търсят, отговор експерти, депутати, представители на правителството и синдикатите на конференция в столицата. 

"Що се отнася до това дали някой има вина, или не - естествено, че има виновни, но в случая по-важният въпрос е какво трябва да се направи, за да може те отново да се върнат на пазара на труда.Самият факт, че нашата Агенция по заетост отчита мерки и политики точно към групата на тези, които са регистрирани, прави проблема още по-сложен, защото точно групата, за която говорим, т.нар. демотивирани български граждани, не проявяват интерес към регистрация. Интересен е фактът, че в това изследване, за което вие говорите, по-голяма част от анкетираните заявяват, че са със средно и по-малка част са с висше образование, което прави още по-интересен поглед към този сегмент от хората, които не са на пазара на труда. Защото те при определени мерки от страна на правителството, целенасочени, индивидуализирани, биха могли да се върнат отново на пазара на труда."

Според Хасан Адемов ситуацията при хората между 18 и 29 години е малко по-добра, но и там е необходим целенасочен подход: 

"Тази категория български граждани, като че ли мерките, които предприема държавата в рамките на Младежката гаранция, Европейската гаранция за младежта, дават някакви резултати, защото там е възприет индивидуализирания подход. Знаете, че 4 месеца след регистрация, на тези хора трябва да бъде предложени или включване в образование, или в квалификация , или в заетост и. Има осигурен финансов ресурс там  и там като че ли мерките са малко по-надеждни. Що се отнася до начина на мислене и очакванията на тези хора, между 18 и 29 години, този сегмент е много интересен, защото очакванията са както за по-добро заплащане, така и за възможност за реализация на европейския пазар на труда. За да може да има целенасочени мерки към тази категория, на първо място тя трябва да бъде идентифицирана, да бъде персонализирана, за да може  да има индивидуални мерки. Няма да помогнат само мерките на държавата - тук трябва да участват работодатели, трябва да участват социалните партньори и синдикалните организации, обществото като цяло, да не говорим за системата на образование. А публичните институции, в лицето на Агенцията по заетостта, трябва да има достатъчен административен капацитет, трябва да има достатъчно политики, разнообразни, ориентирани към тези хора, а не тези хора, отивайки в Бюрата по труда, да останат огорчени, че само са се подписали и поддържат своята регистрация. "

Адемов посочи, че в групата на хората над 50 години опасността от маргинализация е много голяма: 

"Особено тези, които са над 50 години, те отдавна са загубили интерес към това да бъдат преквалифицирани. Те някак си са изолирани и при тях възможността да бъдат маргинализирани от една страна и от друга социално изключени, е с много висока степен на вероятност. И от тази гледна точка трябва да се активизират бюрата по труда, за да може да предлагат възможности за тези хора в зависимост от тяхната индивидуална квалификация, в зависимост от техните  предпочитания, ако щете."

Хасан Адемов каза още, че демотивираните българи имат нужда и от психологическа помощ, но такава липсва.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 01.12.2017г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност