Интервюта

Народният представител Янко Янков: Без парламентарен диалог тероризъм може да има и у нас

Комуникацията в политиката направи България остров на стабилността, смята зам.-председателят на Комисията по отбрана Янко Янков

Отделните социални и етнически групи трябва да имат свое представителство в парламента, за да не се стига до агресия и тероризъм. За това предупреди дългогодишният депутат от ДПС Янко Янков. Той е зам.-председател на парламентарната Комисия по отбрана.

По повод предотвратените терористични актове в Одрин, Къркларели (Лозенград) и Чорлу Янков каза пред „Флагман”, че явно се разширява територията на действие на терористите в Турция.
По думите му, тероризмът е недопустимо действие за решаване на каквито и да е проблеми.

След това той добави: „Лично мен ме притеснява, че приближиха много границите на България. Всяка седмица много българи ходят в Одрин на пазар. Имат много близки в Чорлу, на много места ходят там.
И ако тези неща се повторят, животът на наши сънародници може да бъде поставен в опасност. Разбира се ,всеки друг живот е също изключително важен. Но понеже аз говоря като български политик и като човек, който се занимава с национална сигурност, животът на българските граждани за мен е най-основен приоритет.”


Според Янко Янков е смущаващо, че са арестувани студенти в подозрение. „Ако и младата интелигенция, ако хората, които специално се обучават, за да решават житейските проблеми по съвсем други методи и средства, са тръгнали да участват, това е изключително сериозен проблем”, заяви депутатът от партията на Доган.

Той предупреди: „Аз като човек, който се занимава с политика, мога да кажа, че всички тези тенденции и процеси за голямо съжаление ще се задълбочат, няма да намалеят. И вие мислете като млади хора за ваше активно участие в политиката.”

Янко Янков смята, че различните групи от обществото трябва да имат свое представителство в парламента, за да не се прибягва до други методи на въздействие.
„Всички, които имат свое представителство в политиката, да могат да го реализират по пътя на диалога, а не по някакъв друг начин. Може би, както и да звучи, България се превърна в остров на стабилността благодарение на това, че все още не сме напуснали драстично тази територия на политическия диалог – който етичен или неетичен, агресивен – но все пак се реализира в парламента. Излезе ли се от парламента, ще се търсят други форми на презентация, както примерно става в Турция.”


Янко Янков уточни: „Ако примерно се нарушат демократичните принципи и се стопира възможността за ефективно и реално политическо представителство в парламента, тези социални групи, слоеве и т.н. или етнически и каквито и да са групи търсят представителство по друг начин – чрез агресивност, чрез тероризъм и т.н.

В момента агресивността срещу Кюрдската работническа партия е изключително голяма, което според мен е неправилно. Това сее проблеми. Трябва да се търсят други форми на диалог, на комуникация.
Имаше един период, когато Турция беше много мирна и спокойна държава. И аз сега съм учуден защо това така се случва. Дано да не се случва в България!

(Флагман, 16.03.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност