Интервюта

Джейхан Ибрямов: Истински пагубна е приватизацията на ценности чрез продаването им на националистите

Джейхан Ибрямов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица.

    „Може ли отношенията ни с Македония да останат така добри, или със смяната на властта отново може да се стигне до такива ексцесии, които съпровождаха нашите отношения при предишното правителство?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че се надява отношенията ни да останат добри. Той обаче попита дали на днешното съвместно междуправителствено заседание е бил поставен въпросът Охрид български град ли е, защото половината управляваща коалиция в България смята, че това е българска територия.

Посещението на Антонио Таяни в България и поставения от ДПС въпрос за участието на националисти във властта.

   „Вие поставихте въпроса за участието на националистите във властта и на председателя на ЕП Таяни, смятате ли, че вътрешните проблеми трябва да ги изнасяме на такова ниво?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че Таяни е отговорил с европейска дипломатичност. По-важното е обаче, че нито един председател на системна политическа партия в ЕП не е бил в България. Това е сериозен шамар върху управлението.

   Народният представител обясни, че председателят на ЕП е казал нещо много важно и ценно – политиката да се завърне към хората. Дори си е позволил да цитира големия философ Цветан Тодоров, че цивилизованото съвпада с моралното, а завоюваното никога не е окончателно. „С други думи – да се завърнем към смисъла и ценностите и да не спираме да ги пазим!”, категоричен бе Джейхан Ибрямов. Според него в този смисъл и предложението за разследване на приватизацията е симпатична заигравка, доколкото има отношение спрямо справедливостта. Но истински пагубна е приватизацията на ценности чрез продаването им на националистите, лишаването им от стойност и лишаването на обществото от тях.

   Джейхан Ибрямов обясни, че не бива да пропускаме и съобщението на Таяни, че миналата седмица ЕП е одобрил позиция за реформа на Дъблинския регламент. На 16-ти ноември с 390 гласа „за”, 175 „против” и 44 „въздържал се” ЕП приема предложението за започване на преговори със Съвета на ЕС по текста на евродепутат от АЛДЕ за ревизия на Дъблинския регламент. „И искам да задам един въпрос – кой е българският евродепутат, който е гласувал против това нещо? Естествено, че Ангел Джамбазки! За какво говорим? Говорим за двоен аршин!”, обясни народният представител от ДПС. Това е било споменато и от Таяни, а извода е, че тази формула на властта трябва да се развали. 

   Водещата отбеляза, че това каква коалиция управлява е вътрешнодържавен проблеми и не е ясно доколко ДПС са постъпили правилно, като са го отнесли до председателя на ЕП точно в навечерието на нашето европредседателство. Събеседникът й отговори, че ДПС не са се оплаквали, а са показали истинското лице на национализма в България. Той добави, че Европа отрича национализмите и не приема под никакъв вид коалиция с националисти. Освен това българските граждани посочват кои формации да влязат в парламента, а след това се започват преговори и здравомислещите политици определят каква точно коалиция ще управлява.

     Управляващата помоли своя събеседник да коментира заявлението на Цветанов, че ГЕРБ няма да управлява с БСП и ДПС. Джейхан Ибрямов отговори, че от ДПС никога не са призовавали ГЕРБ да управлява с тях и със социалистите. Предложението е било да се направи кабинет на малцинството с подкрепата на ДПС, важното е било националистите да не участва в него.

Предложението на ГЕРБ за промяна на Конституцията с цел отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

    „Какво ще се промени според Вас, ако няма давност за свързани с приватизацията престъпления? Ще има ли наказани за мръсните сделки на прехода?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че в България имаме навика, когато искаме да покажем на европейските ни партньори, че у нас се случват добри неща, да прибягваме до промяна на Конституцията. Той продължи, че първата политическа формация след началото на прехода, която е поискала да се оповестят всички приватизационни сделки, е било ДПС. Затова може твърдо да се каже, че ДПС желае да бъдат оповестени приватизационните сделки и да стане ясно кой кой е в българската общественост. А дали има някакви нарушения, това могат да решават съответните компетентни органи. А когато се стигне до въпроса за промяна или не на Конституцията, това ще се обсъди много сериозно в ПГ на ДПС и ще се вземе съответното решение.

   Водещата постави въпроса дали всъщност не става въпрос за пиар кампания от страна на ГЕРБ, за да се отмести въпроса от далеч по-големи проблеми. Събеседникът й отговори, че наистина става въпрос за заигравка, доколкото има отношение спрямо справедливостта. Тази заигравка със закона за приватизацията цели да измести малко вниманието от най-съществения проблем – участието на националистите във властта, което е пагубно за България, а може би и за Балканите. Водещата попита дали няма по-сериозни проблеми, като доходите и борбата с бедността. Събеседникът й отговори, че тези въпроси заемат основно място в програмата на ДПС. Но след като ГЕРБ са избрали крайни националисти за партньори във властта, ДПС няма как да реализира тези политики.

Вотът на недоверие.

   „Какво очаквате от този вот, след като аритметиката на гласовете показва, че е невъзможно той да се получи?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че вотът на недоверие е най-силният политически инструмент, но не е сигурен какъв ще бъде крайният резултат. Най-важното е, че по време на дебатите ще се покаже изкривяването на политиката в България. „Темите могат да бъдат много, а вотовете също няма да бъдат само един, а ще са няколко. Борбата за връщането на демокрацията в правилния път продължава, няма да се примирим с това настояще на българската демокрация в момента!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 23 ноември 2017 г.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност