Интервюта

Съпредседателят на ДПС Четин Казак: "Насила не можеш да накараш хората нито да те обичат, нито да гласуват за тебе"

Народният представител от Габровския избирателен район Четин Казак беше номиниран като кандидат за председател на ДПС на проведената първо в Габрово областна отчетно-изборна конференция на партията. Какъв е коментарът на г-н Казак за неговото номиниране, както и какви отговори дава той на актуални в момента политически въпроси? Отговорите могат да се научат от това интервю.
- Най-напред ще Ви помоля да коментирате издигането на кандидатурата Ви за председател на ДПС на Областната отчетно-изборна конференция на партията в Габрово.
- Това е по инициатива на областната организация. Аз просто не исках да ги обидя и затова приех, но винаги съм подчертавал, че единственият лидер на ДПС е основателят, учредителят на партията д-р Ахмед Доган. Партията може да има друг председател, но друг лидер не може да има.
- В парламента приемате на първо четене промени в Избирателния закон. Вече приехте задължителното гласуване, но дали то ще мине или ще бъде определено като противоконституционно?
- Аз се надявам, че няма да мине. Ние от ДПС имаме последователна позиция по този въпрос отдавна - че едно основно конституционно право не може да бъде трансформирано в задължение. Насила не можеш да накараш гражданите нито да те обичат, нито да гласуват за тебе. Насила хубост не става. Онзи ден и премиерът припомни тази народна мъдрост. Но се надявам между първо и второ четене разумът да надделее, защото въвеждането на задължителното гласуване със закон е противоконституционно и от тази гледна точка -недопустимо. Още повече пък съпроводено с някакви санкции.
- Кои са най-важните промени в избирателния закон, които според Вас трябва да се приемат?
- Трябва да се премахнат онези разпоредби, които създават проблеми, създават предпоставки за грешки в протоколите, за невалидни бюлетини. Които създават предпоставки за манипулиран вот, за купуване на гласове и т. н. Ние например предложихме да се вдигне прагът на преференциите на местните избори, защото заради този нисък праг и въобще заради тези преференции и начина, по който бяха предвидени в действащия Изборен кодекс, знаете колко невиждано висок брой недействителни бюлетини се получиха на последните местни избори. Във всички протоколи имаше грешки, поправки и т. н., което създаде огромни проблеми и реално опорочи резултатите от изборите.
- А електронното гласуване? Да бъде ли въведено или още е рано за него?
- За електронното дистанционно гласуване е още рано, но трябва да се мисли за въвеждане на електронното машинно гласуване.
- Бяха спрени редица обществени поръчки от правителството. Каква е причината според Вас?
- Според мен зад оправданието - свързаност на фирмите с този или онзи крупен бизнесмен, в действителност се крие липсата на достатъчно пари, която явно лъсна напоследък. Тоест шумно прокламираните фойерверки, които се хвърляха - за свръхсъбираемост, за повишени приходи и т. н., се оказаха кьорфишеци и реално в държавата липсват достатъчно средства, за да се покрият разходите по тези обществени поръчки, и затова се е наложило те да бъдат отменени. Това обаче става по начин, който показва липсата на всякаква координация и адекватно планиране на държавните разходи. От друга страна, показва крайна непоследователност и липса на елементарно доверие, на предвидимост във функционирането на държавните институции, на държавната администрация. Това допълнително създава в бизнеса усещане за несигурност и оттам липса на мотивация за инвестиране и разширяване на бизнеса. Специално пък тези поръчки, които са били приключени и има спечелили кандидати, този начин на предсрочно прекратяване на процедурата, преустановяването й на такъв етап създава предпоставки спечелилите фирми да си търсят правата по съдебен ред.
- Трябва ли да се върне наборната служба в армията?
- Категорично това е една утопична идея, ретроградна. Знаете колко са съкратени сега въоръжените ни сили и въпреки това държавата не може да намери начин да ги финансира адекватно, а какво остава да се върне наборната военна служба. На съвременния етап българската държава по никакъв начин не може да си позволи подобно нещо.


(в. 100 вести, 16.03.2016)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност