20glasuvay

Интервюта

Д-р Нигяр Джафер: В българските училища случаите на агресия са най-много, сравнени с другите европейски страни

Измеренията на агресията в българското общество обсъждат днес на кръгла маса в парламента депутати, експерти, представители на НПО сектора

Измеренията на агресията в българското общество ще обсъждат днес на кръгла маса в парламента депутати, експерти - психиатри и психолози, и представители на неправителствени организации, за да потърсят заедно отговор на въпроса какви са начините за противодействие срещу това явление, чиито уродливи форми, особено сред децата, тревожат цялото общество. Темата коментирам в аванс ефира на "Хоризонт" д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС, заместник-председател на Народното събрание и член на здравната комисия: 

Може би разговорът все повече трябва да отива в посока какви са ценностите ни днес и какви са моделите на поведение и подражание - може би неистовото желание да се наложиш, да надделееш по най-примитивния начин, за да демонстрираш правотата и силата си, и то с груба физическа или вербална сила и мощ, води до подобно (агресивно - бел. ред.) поведение.

Другото, което притеснява и може би предизвиква тези дебати, е безмилостната статистика - в световен мащаб над 530 хиляди души умират заради насилие над тях, заради агресия, приложена над тях, при това 90% от тези хора са в страните с ниски и средни доходи. Ето ви тема за размисъл.

Най-лошото е, че 95 000 от тези смъртни случаи са на деца и юноши под 20 години. Друг факт, който буди притеснения е, че над 15 милиона увреждания има годишно вследствие на агресия, която изисква медицинска намеса.

Ето защо темата е много сериозна. Трябва да си кажем например, че българските училища се оказва, че са терен и територия с най-много случаи на агресивно поведение в сравнение с всички европейски страни - това е изключително притеснителен факт. Всяка четвърта жена например в България е била обект на домашно насилие. Оказва се, че всеки втори медик в България е бил подложен на някакъв вид агресия - физическа или вербална.

Трябва да говорим все повече и за наказателното възпиране на тази агресия, но и за социалните детерминанти, които предизвикват агресията, допълни Нигяр Джафер:

Защото има фактори, които засилват тази агресия. Социалните детерминанти например са бедност, икономическо неравенство, безработица, лошо управление, социални норми като тези, свързани с пола, етническата принадлежност, расата, социалното разслоение и т.н.

В основата на решението на проблема е всъщност превенцията на агресията, на насилието. Това безпомощно наблюдение на обществото, липсата на на реакция от страна на околните е много притеснителен симптом. Превенцията на агресията, разбира се, че трябва да включва различни планове за действие, програми, в които да са въвлечени както деца, така и родители и други групи, които са активни. Модели за подражание да се покажат, може би с известни хора, може би с хора, които децата харесват.... Подкрепата за родителите насърчаването на достъпа им точно до програми и до ресурси за подкрепа са много важна стъпка, обучението за жизнени умения, достъпът до подобни програми... И подобряване на начините за комуникация, да го наречем най-общо така, но и промените на някои социални и културни норми, на разбиранията, че по-силен е този, който бие, този който е агресивен. Децата трябва по някакъв начин да виждат модели, че е по-добре да надделяват с интелектуален капацитет, със знание, подчерта д-р Нигяр Джафер.

Може да слушате цялото интервю от ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност