20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Йордан Цонев: Ще има вотове на недоверие към кабинета, ДПС няма да подкрепи бюджета

Водещ: Следващият събеседник в „Неделя 150” е Йордан Цонев, депутат от ДПС и член на бюджетната комисия в парламента и трябва да кажем част от ръководството на Движението. Здравейте, г-н Цонев! Започвам и с вас отзад напред, макар че, разбира се, поводът беше бюджетът за догодина да ви помоля да разговаряме днес, но това, което се случи след заседанието на ръководството на ДПС е доста важно, ми се струва. Изострихте осезаемо тона към управляващата коалиция. Защо?
Йордан Цонев: Заради участието на националистите във властта.
Водещ: Но това не е нещо ново, г-н Цонев?
Йордан Цонев: И нашата позиция не е нова. От първия ден казваме, че това е удар върху европейското лице на България, че създава предпоставки за разединение на нацията, че противопоставя хора с различна етническа принадлежност и различни религиозни убеждения български граждани едни срещу други. Това не са ли достатъчни основания ние да бъдем категорично против? Алармирали сме всички европейски структури и абсолютно невярно е твърдението, че... слушах преди два-три дни един от европейските депутати на ГЕРБ, който на всичкото отгоре...
Водещ: Андрей Ковачев, да.
Йордан Цонев: ...че в Европа било всичко спокойно по отношение на участието...
Водещ: Точно така...
Йордан Цонев: Точно не е така. В смисъл, че в Европа нищо не е спокойно и европейските партньори от ГЕРБ, дори от ЕНП ръмжат под сурдинка, а пък останалите открито се обявяват против. Такъв голям политически субект като АЛДЕ, партията на европейските либерали, всички лидери на АЛДЕ категорично казаха, че това не е европейска практика. И че това дори поставя под съмнение реализацията на целите на България – Шенген и т.н.
Водещ: И все пак, г-н Цонев, това е политическа партия, която е спечелила доверието на българските граждани.
Йордан Цонев: Е, та те и в Германия спечелиха, те националистите и в Германия спечелиха доверието на германските граждани, само че г-жа Меркел не си и помисля дори да разговаря с тях, камо ли да ги включи във властта. Хайде като говорим за Европа, ако може без двойни стандарти ГЕРБ да ни пробутват. В Европа не искат националисти във властта, макар че печелят доверието на съответните народи. Има си причини за това. Национализмът е довел до две опустошителни световни войни в Европа миналия век. Национализмът, не друго. И идеята за обединена Европа е контрапункт на национализма, да няма национализъм, да няма немски национализъм срещу френски и т.н. и т.н. Да има друга идея. И сега възраждането на тези партии и движение, се противопоставя много категорично на тях, макар че те печелят терен. Печелят терен по много причини. Да кажем една от причините е, че Европа не е реформирана като система. Да кажем заради мигрантите и т.н. Но пък тук е мястото да кажем, че ако европейските националисти печелят терен главно заради политиката си срещу мигрантите, българските националисти са пещерен варварски етнонационалистически тип. Те печелят терен на база бийте турците и циганите.
Водещ: Аз не съм чул някой...
Йордан Цонев: Извинявайте обаче 20% от населението на България е от друг етнически произход, не български. Съзнаваме ли това какъв проблем може да бъде за нашата държава?
Водещ: Аз не съм чул някой от лидерите на ОП да призовава да се бият роми или турци обаче чух вашия колега Янко Янков, който говореше за гражданска война преди ден.
Йордан Цонев: Ами значи не слушате какво говорят. Ако сте слушали, щяхте да чуете. Щяхте да чуете за майки-кучки, щяхте да чуете за гета, за цигански квартали, които трябва да се превръщат в гета и да ги разглеждат туристите като атракция. Щяхте да чуете и да видите как Валери Симеонов блъска българска гражданка от турски етнически произход...
Водещ: Между другото г-н Симеонов беше осъден за език на омразата от бургаския съд на първа инстанция...
Йордан Цонев: Така че не казвайте това, че не сте чули да призовават. Призовават, и то от парламентарната трибуна всяка седмица. Призовават да се мачкат като хлебарки и т.н. другите етноси. Много ви моля! И съм много впечатлен от вчерашната изява на премиера Борисов пред форум на младежите...
Водещ: Младежите, да.
Йордан Цонев: Да. Където призова националистите да си мерят езика, а ДПС да сме бъдели по-толерантни. С всичките ми уважения към премиера, искам да му кажа, че ДПС е най-толерантната политическа партия за целия преход. И ако може, ако обича да бъде така добър да не ни опакова с националистите, защото ние знаем защо националистите са опасни за България. Ако ГЕРБ не знаят, ние знаем защо.
Водещ: Г-н Цонев, разбирате, че когато говорите по този начин, говорите за демонтирането на коалицията, логично се пита непредубеденият зрител дали пък ДПС не се опитва по този начин да се върне във властта?
Йордан Цонев: Вчера, по-точно в петък на националния съвет изрично в декларацията ни се казва, че това не е целта. Целта ни е... впрочем когато се съставяше този кабинет, ние предложихме на Борисов формула, в която да не участваме във властта и той да получи за своя програма, която да има общо и с нашата, тъй като ГЕРБ тогава казаха, че над 90% от програмите на ГЕРБ и на ДПС са сходни, почти еднакви като цели, ние предложихме да не участваме във властта, но да подкрепяме властта. Така че Борисов имаше възможност да избира. Той предпочете да вкара националистите във властта. ОК, ние сме против. От първия ден го заявихме ясно и категорично. Дори от преди съставянето на коалицията. Няма изненада. Ще бъдем против докрай, докато националистите излязат от властта и точка.
Водещ: В този смисъл вотът на недоверие, разбирам, ще бъде подкрепен от депутатите на ДПС?
Йордан Цонев: Това, което мога да ви кажа със сигурност е, че ще има вотове на недоверие към кабинета...
Водещ: Т.е. няма да е за цялостната политика, защото това изключва вашето твърдение?
Йордан Цонев: Никак не изключва.
Водещ: За следващите 6 месеца.
Йордан Цонев: Ами да, след 6 месеца ще има нов, ако е за цялостна политика, нищо не изключва.
Водещ: Т.е. вие не очаквате вотът да мине?
Йордан Цонев: Единственото нещо, което очертавам като възможност в момента, в смисъл изключвам като възможност е да определим темата сега, защото не сме водили преговори. Трябва да чуем аргументи. Има много теми, по които може да се иска вот на недоверие. А относно това дали ще мине, или не, мога само едно да ви кажа от многогодишната си практика като депутат и политик. Мнозинство от 121-122 души не е мнозинство. То е твърде крехко, за да е спокойна партия ГЕРБ, че властта е гарантирана. И казвам го като политик, който е участвал във всякакви мнозинства управления. Не е, 122-ма души не е мнозинство, което може да ги прави спокойни.
Водещ: Добре де, г-н Цонев, от ГЕРБ излъчват сигнали постоянно, че няма да управляват, не искат да управляват с вас. Коалиция между вас и ОП е нещо като оксиморон ми се струва. Остава, както се казва разсъждаваме логически, остава вариантът да управлявате отново с БСП. Към това ли се стремите?
Йордан Цонев: Това, което искате да ми кажете е гледане на карти Таро или хвърляне на зарове.
Водещ: Не, не, просто ви цитирам резултатите от последните предсрочни избори.
Йордан Цонев: Не ме вкарвайте в хипотези, няма как да ме вкарате, аз съм опитен политик. На хипотези не се отговаря.
Водещ: Не са хипотези, това са резултатите от последните предсрочни избори.
Йордан Цонев: Ами представете си една нова партия в следващия парламент, че влезе с 90 депутати? Има ли заявки, питам, за нова партия? Има. Има ли заявки за нови партии? Има. Има ли десни субекти, които са извън властта? Има. Откъде-накъде сега ще гадаем по хипотези, които ги няма в политическото пространство. Ами ако не са тези и не са онези, ако е еди-какво си, вие какво? В момента имаме една цел, тя е ясно формулирана, ясно поставена от националния съвет, висшия орган на партията между две конференции, и тя е следната – да бъдат извадени националистите от властта. Посочили сме защо трябва да бъдат извадени – защото са вредни за България. И дотук спираме с всякакви хипотези. Това е цел, която ние ще преследваме с всички политически средства.
Водещ: Говорите за много вотове на недоверие, това означава, че вие ще инициирате, ако, да кажем, първият не мине, вие ще инициирате и следващите, така ли?
Йордан Цонев: Ние нямаме достатъчно депутати, за да инициираме сами вот на недоверие. Очевидно е, че трябва да бъдем с партньорство с другите политически партии, които в този парламент са представени и заявяват себе си като опозиция.
Водещ: Моля ви да разясните едно изречение, което на мен не ми стана много ясно на вашия лидер Мустафа Карадйъ, че управляващото мнозинство ще се преформатира по един или по друг начин. Какво значци това?
Йордан Цонев: В този парламент има много хипотези, в които националистите да не участват във властта, не е една. Аз ви очертах една преди малко, преди малко ви очертах една от тях. Може да е в този парламент, а може да има и предсрочни избори, това означава. Означава, че искаме преформатиране на властта без участие на националисти. Мисля, че за 10 мин. 4-5 пъти го казах вече.
Водещ: Просто се чудя, г-н Цонев, какви са възможните варианти дори и в този парламент и все не мога да се сетя за друг освен...
Йордан Цонев: В момента, в който националистите излязат от властта, възможните варианти ще бъдат на масата.
Водещ: Т.е. вие продължавате да твърдите, че сте готови да подкрепите правителство на ГЕРБ на малцинството?
Йордан Цонев: Към този момент по тази тема нямаме конкретика. Бяхме готови, не мога да кажа, че сега сме готови.
Водещ: Добре. Да поговорим малко за бюджета за следващата година! Казахте, че това е оптическа измама, ако не се лъжа, по време на заседанието на бюджетната комисия. Какво значи това, г-н Цонев, при положение че ГЕРБ казват, ето, дойде времето да се харчат пари за заплати, за по-високи заплати, 700 млн. повече имало за тази цел, има и за отбрана повече?
Йордан Цонев: Да, има и за здравеопазване повече с 400 млн. Пари много.
Водещ: Да.
Йордан Цонев: Пари повече има. Икономическият растеж, който се... Какво значи зрителна, оптическа измама? Аз използвах един холивудски филм, в който едни неща се виждат, а пък стават други неща. Та това, което се вижда не е това, което става.
Водещ: А какво става?
Йордан Цонев: Започвам с примерите. Има икономически растеж от близо 4%. На какво се дължи той? ГЕРБ твърдят, на нашата политика. всеки макроикономист, сериозните макроикономисти в България, които дори не са от ДПС, а от целия спектър, твърдят обратното. Аз също твърдя обратното.
Водещ: Кое е обратното, че въпреки ГЕРБ, има икономически растеж, така ли?
Йордан Цонев: Да. Компонентите на икономическия растеж са три – потребление, инвестиции и износ. Сериозният икономически растеж, този, към който се стремят всички държави, той се нарича устойчив икономически растеж, е който се базира на инвестициите. В България има спад на инвестициите. Този икономически растеж се дължи на бързото възстановяване на европейската икономика и съответно износът на България към Европа се увеличава на всяко тримесечие. Всяко ново тримесечие рекорд на износа ни към Европа поради причина Европа, а не поради причина ГЕРБ. Второ, има ръст на потреблението. През миналата и по-миналата година и през последните години няма никакъв ръст на заплатите, никакъв ръст на доходите, абсолютно никакъв. Ако изключим последните 3 месеца, в които имаше един скромен ръст на пенсиите. Много скромен на една много малка част.
Водещ: Говорите за бюджетните заплати, защото бизнесът казва, че заплатите растат с по-висок ръст от ръста на икономиката.
Йордан Цонев: Именно, заплатите растат, защото има възстановяване на европейската и световна икономика с бързи темпове. Точно това ви обяснявам, увеличава се износът, а не защото ГЕРБ е направил нещо за инвестиционния климат в България. Нито българските фирми инвестират печалбата си в инвестиции, реинвестират, нито чуждите фирми, това е видно от статистиката. Т.е. и потреблението не се дължи на стимулиране на доходите, а се дължи на два други фактора – на доходите в частния бизнес и на спестяванията на българските граждани в банки заради ниските лихви. Хората предпочитат да си купуват жилища, да инвестират в друго вместо да си държат парите на половин процент в банките. Това са причините. Ето ви първото сравнение с оптическа измама, или оптическа илюзия, хайде, да не е измама. Имаме ръст и ние сме причината за този ръст, а то има ръст и не са те причината. Напротив, трябваше да предприемат мерки, за да ускорят инвестициите и какви са тези мерки? Тези мерки са да чуят бизнеса, както ние го чухме, в хода на предизборната кампания направихме срещи с всички работодателски организации, с Американската търговска камара, разбира се на първо място, тъй като тя е най-крупният бизнес в България. И абсолютно всички бяха категорични – невъзможен е инвестиционният климат в България заради тежката преса от страна на администрацията, административния рекет.
Водещ: И тук веднага от ГЕРБ ще ви отговорят...
Йордан Цонев: Те трябваше да направят нещо, а не да премахнат само... какво беше там, свидетелството за съдимост.
Водещ: Ще ви отговорят веднага, че работят много...
Йордан Цонев: Ами сроковете за започване на инвестиции? Ами рекета на контролните органи, които се изсипват по 7-8 на ден наведнъж и пречат на фирмите да работят нормално. Ами това, което прави един вицепремиер да кръстосва един туристически или два туристически комплекса и да пречи на нормалната работа на компаниите?
Водещ: Ще ви отговорят веднага, че облекчават административната тежест от месеци насам, от ГЕРБ.
Йордан Цонев: Нали ви казах какво са направили до този момент? Аз ви го обясних. Едно нещо – премахнаха свидетелството за съдимост като изискване. А има още сто неща, които трябва да се направят. Ето ви пропуснати мерки за ускоряване на икономическия растеж. Друга гледна точка, която прави нещата, които се опитват да представят ГЕРБ като оптическа илюзия. Мога да ви кажа още гледни точки. Инвестират се 700 млн. в заплати, в това число на учителите – справедливо, правилно, адмирираме. Обаче какво се прави, за да се реформира това образование, което средното изкарва полуграмотни хора. В чужбина твърдят, че едно-две български средни училища дават качествен продукт за университетите в чужбина, а пък наскоро трябваше да чуем от европейски комисар въпросът, 52 университета не са ли множко за България.
Водещ: Не просто не са ли множко, те препоръчаха да се съкратят до 10.
Йордан Цонев: Бюджетът плаща за студенти, които всевъзможни университети разкриват във всевъзможни специалности. И бизнесът знаете ли какво ни каза на срещите? Специалностите, които излизат от университетите нямат нищо общо с нашите нужди. Какво пречи да се направи реформа и да се плаща на университетите само за специалностите, които са поръчали от бизнеса? Т.е. от които има нужда в реалния сектор. Нищо не пречи. И всъщност това наливане напари, което е необходимо за заплатите, в нереформирани сектори изглежда така – тече ти покривът на къщата обаче ти сменяш диваните. Инвестираш в дивани.
Водещ: А какво трябва да се направи, за да се закърпи покривът, г-н Цонев?
Йордан Цонев: Реформи, да се промени системата на обучение в образованието. В здравеопазването да се промени системата на този здравен модел. Да не се финансира от една каса. От 2005 г. от ДПС говорим на тази тема. Който дойде на власт обяздва касата и започва да говори как с една каса. Няма такъв модел в Европа и в Америка и в Австралия с една каса, която се помага от политиците, такъв модел няма.
Водещ: Това не ли прерогатив на парламента като законодателен орган да реши част от проблемите, които назовавате?
Йордан Цонев: Ние бяхме внесли такъв закон, не го приеха, още 2005-2008 г., още тогава работихме по темата. Разбира те ли, няма как, пазарните взаимоотношения между болници и здравни каси, между лекари и болници да се определят административно от някакъв орган, назначен от парламента. Значи там трябва да има пазар, трябва да има много каси, всеки човек да има право да избира в коя каса да си даде парите, а пък всяка каса да защитава правата на този, който е дал парите си в нея. И всяка каса да сключва договори с болници и договори с лекари и т.н., т.е. да има пазарен елемент в една система, която не е толкова пазарна, повече е социална, но там навсякъде по света са въвели контролиран пазарен елемент. При нас няма такъв, затова системата няма как да функционира. И затова наливането на нови 400 млн. лв. в тази система е наливане на вода в каса, в която няма дъно.
Водещ: Интересно ми е, г-н Цонев...
Йордан Цонев: Още един аргумент да ви кажа.
Водещ: Кажете последно.
Йордан Цонев: Последен. Няма европейска здравна система – нито щатска, нито канадска – в която близо 40% от парите на касата да отиват за лекарства. Този процент за всички страни е между 15 и 20. Два пъти. Защото през фармацията се източва касата. Там е въпиюща корупция.
Водещ: Е, той и финансовият министър каза, че здравната система е пропита от, как беше, корпоративни и лични интереси и докато това не се промени...
Йордан Цонев: Ами добре, тогава трябва да се направи нещо много просто, като го казва финансовият министър. Както беше пропита системата на държавните предприятия с корупция, направихме ги частни, приватизираха се и сега корупция не може да има, защото собственикът няма как да позволи да се случи това. Да направят същото.
Водещ: Да приватизират болниците?
Йордан Цонев: Не, да приватизират касата.
Водещ: По тази тема се говори от години, вие много добре го знаете, и така и не се постига общо мнение.
Йордан Цонев: Ами всички говорят, ние внесохме дори и законопроект на тази тема. Три години работи наш екип върху тази тема. Никой не иска да чуе за това. Та затова нашите критики към бюджета се свеждат до това – не се използва икономическият растеж в Европа и в България, за да се направят нужните реформи. Тези пари, които има в момента сега, благодарение на растежа, трябваше да се използват за сериозни реформи на системи като здравеопазването, като образованието, ако щете, и системата на сигурността.
Водещ: Не знам дали успяхте да чуете това, което каза г-н Гечев от БСП преди малко, а и по принцип вие сигурно водите разговори с колегите си от различните парламентарни групи. Интересно ми е, след като предизборните ви програми с ГЕРБ са съвпадали над 90% преди изборите, намирате...
Йордан Цонев: Така казаха те.
Водещ: Намирате ли нещо общо, например, това, което вие имате като визия за развитието на страната, и да кажем алтернативния бюджет на БСП?
Йордан Цонев: Не, категорично не. Ако БСП бяха на власт и внесяха такъв бюджет, мога да ви кажа със 100% сигурност, че ДПС нямаше да го подкрепи. Това е още по-лош вариант. Да се харчат едни пари пак без визия за реформи, още повече пари да се харчат. БСП какво предлагат в алтернативния бюджет? Да се съберат повече пари и да се изхарчат още повече пари в същите нереформирани системи. Откровено, ето, точно ви го казвам, както критикуваме бюджета на ГЕРБ, така критикуваме и бюджета, проектобюджета на БСП. Той не е в посока програмата на ДПС.
Водещ: Между другото това, че критикувате така бюджета на ГЕРБ, означава ли, че ще гласувате против в пленарната зала?
Йордан Цонев: Разбира се, че означава. Ние го заявихме категорично, гласувахме така и в бюджетна комисия.
Водещ: Добре, сега към един законопроект, който стана интересен покрай това, че един от вносителите е г-н Делян Пеевски. Другите сте вие и г-н Хамид Хамид...
Йордан Цонев: Той покрай това ли стана интересен?
Водещ: Ами, честно казано, да. Чудя се дали не е малко закъснял този законопроект, колко минаха, вие ще кажете, 2-3 години минаха след фалита, след случката с КТБ. Не е ли малко късно, г-н Цонев?
Йордан Цонев: И според нас е късно. Но по-добре късно, отколкото никога. Това можахме, това направихме. Следяхме внимателно как вървят процесите след обявяване на банката в несъстоятелност. Опитите на синдиците да запазят по-голяма част от активите в масата на несъстоятелността. Успешните опити на правни субекти извън... как да ги нарека, извън нормалната съдебна практика и успешните им опити да отмъкнат част от активите. Това е резултат от нашия анализ. Ако един такъв законопроект е закъснял, предполагам, че адресирате въпроса си към цялото общество.
Водещ: Разбира се.
Йордан Цонев: Към ГЕРБ, защо не внесоха такъв, към БСП, към защитниците на... към противниците на Пеевски, защо не внесоха такъв законопроект? Защо първи се сети Пеевски от всички тези, които остро критикуват онова, което се случва в последните две години в КТБ? Защо се сетихме ние първи? А всички други стоят в позата на наблюдатели и само чакат да се предприеме някакво действие, за да кажат: еее, ама то е закъсняло.
Водещ: Ами ако разрешите, ще ви кажа защо, даже ще ви цитирам. Цитат е това, което ще ви кажа сега. „Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ” Това се казва в становище на „Да, България”. Ето ви становището на противниците на Делян Пеевски.
Йордан Цонев: Ами ДБ можеше да внесе законопроект, който да попречи, ако те смятат, че има такива опити, а не Пеевски да внася законопроект, и аз, който да им покаже, че няма такива опити. Това първо. Второ, основната им критика беше насочена към „Дунарит”, май, така си спомням.
Водещ: „Емко”, „Петрол” и други активи.
Йордан Цонев: А така. значи към „Дунарит” да ви кажа. Законопроектът касае само такива компании, които не са си върнали дълга към КТБ в пари. Доколкото си спомням, „Дунарит” си върна дълга към КТБ в пари. Още една грешка на ДБ. Очевидно законопроектът не е насочен към „Дунарит”. И какво става сега?
Водещ: Не, не знам...
Йордан Цонев: При тези факти какво става? Че Пеевски не иска да вземе „Дунарит”, защото законопроектът му не е насочен към „Дунарит”, че Пеевски не е взел нито едно предприятие досега, защото прави законопроект да се върнат предприятията в масата на несъстоятелността и не мога да разбера какво още трябва да се направи, за да могат тези хора, или поне журналистите, които четете и ги слушате, да кажете на ясен глас, с ясен глас: абе, хора, не сте прави. Не сте прави, смешни сте в критиката си, защото тя не почива на никакви ваши действия и факти.
Водещ: Ние четем много внимателно и слушаме какво казва ДПС, г-н Цонев.
Йордан Цонев: Ами кажете, ето.
Водещ: Ами имате възможност да кажете.
Йордан Цонев: Като четете внимателно, трябва да видите, че в законопроекта няма опит да бъде върнат „Дунарит”, да бъде взет „Дунарит”.
Водещ: Добре, кажете, и с това да завършим, какъв очаквате да е ефектът от този законопроект?
Йордан Цонев: Ефектът... целта, която сме си поставили е много простичка – да дадем правен способ в ръцете на синдиците да могат по-ефективно да попълнят масата на несъстоятелността с разграбени активи. Това е. Да дадем на синдиците такъв правен способ, за да възстановят в масата на несъстоятелността достатъчно средства, за да могат да бъдат върнати парите, които се взеха от държавата, парите, които се взеха от хората.
Водещ: Колко пари си представяте, че могат да бъдат върнати по този начин?
Йордан Цонев: Ами аз съм финансист и не работя с представи.
Водещ: Добре, изчисленията ви какво показват?
Йордан Цонев: Много е сложно, за да ви кажа. Има заведени над 800 дела по цесиите. За да ви кажа някаква цифра, трябва да имам представа кои от тези цесии ще бъдат одобрени от съда и кои няма да бъдат одобрени. И оттам тръгва вече целият процес. Така че към този момент мога само да кажа, че ако имат този правен способ синдиците, при обявяване от страна на съда на определена цесия за невалидна, синдиците ще имат към какъв актив да насочат иска си. Защото в момента няма към какъв актив да насочат иска си, дори да спечелят делата, р разбирате ли?
Водещ: Разбирам. Добре, благодаря ви!

Може да чуете цялото интервю ТУК

(БНР,05.11.17 г.)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност