20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Халил Летифов: Проектобюджетът за 2018 е оптическа измама. ДПС няма да го подкрепи

"Категорично няма да подкрепим предложения от финансовия министър Владислав Горанов проектобюджет за 2018 г.", това заяви за медията ни старозагорският депутат на ДПС Халил Летифов. От Движението аргументират позицията си с липсата на инвестиции и съмнителния икономически ръст, който управляващите залагат. "Да, финансовият министър очаква ръст в икономиката, но той категорично не е резултат от съществена дейност от страна на правителството. В този случай говорим за последващ резултат, свързан с развитието на европейската икономика, която се справя доста по-добре", отбеляза Халил Летифов. По думите му, макрорамката на Бюджет '2018 не удовлетворява очакванията на българските граждани, не удовлетворява и предизборните обещания, които само преди няколко месеца управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти са дали на своите избиратели.
Анализът на финансовите експерти на ДПС е показал, че предложеният от финансовия министър бюджет представлява оптическа измама. "Липсват структурни реформи в отделни ключови за страната сектори като образование и здравеопазване. Увеличават се парите, които предстои да бъдат налети в тях. Да, това са изключително важни сектори, но трябва да се разбере, че при тях липсва пазарен механизъм. Необходима е такава реформа, която да създаде условия тези системи след време да имат увереността, че ще могат да се справят и сами. Такава увереност към този момент липсва. Ето защо и ние смятаме, че развитието на икономиката ще стъпи преди всичко на способността на4бизнеса да се ориентира", допълни Халил Летифов.
Старозагорският народен представител остро разкритикува очакванията на правителството на Бойко Борисов за по-ниска усвояемост на европейски средства. Според Летифов, подобна тенденция се очаква да залегне и през 2019 г., което ще лиши страната ни от около 2 млрд. лв. по линия на европейските механизми за подпомагане.
"Ако оставим настрана образованието и здравеопазването, какво да кажем за останалите сектори? Поема се ангажимент за военните, а същевременно не е ясно какво се случва с МВР. Работи се на парче, при липса на всякаква стратегия и визия за справяне с проблемите. С изсипването на допълнителни средства няма как да бъде постигнат търсеният резултат. В общи линии се получава добре познатата история - повечето пари, които ще налеем, са от дефицита, който сме предвидили", обясни Летифов.
По повод представения алтернативен бюджет на БСП от Движението за права и свободи уточниха, че към този момент той не е бил обсъждан от партията им.

(в. Староагорски новини, 01.11.2017г)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност