20glasuvay

Интервюта

Хамид Хамид: ДПС ще разговаря с БСП за вот на недоверие, ако ГЕРБ не махнат националистите от властта

Хамид Хамид, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Подаръците.

   Водещата подари на госта си книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Хамид Хамид на свой ред подари на Беновска „Политическа зима” на Христо Ботев. Той каза, че подаръкът е доста знаков, предвид ситуацията, и прочете посвещението: „Нека в бурната „политическа зима” в страната не забравяме пророческите думи на поета, отразяващи най-точно българската действителност в момента!”. Хамид прочете следния абзац от стихотворение на Ботев:

Ще да пия на пук врагу,

на пук и вам, патриоти,

аз вече нямам мило, драго,

а вий... вий сте идиоти!

Хамид Хамид заяви, че още през 19 век Христо Ботев е водил борба с псевдопатриоти.

   Водещата подари на Хамид Хамид здрава, червена ябълка и му пожела да не я посрами, да не гние и да си остане здрава. Тя му подари и клубната тениска „Беновска пита” и го попита каква инициатива ще предложи. Народният представител отговори, че в целия свят в момента върви борба срещу национализма и популизма. Медиите трябва да задават точни въпроси, които да осветляват подобни явления. В последните дни обаче подобни случки и действия се замитат под килима. Задача номер едно на медиите е да осветляват тези неща. „Ние винаги ги осветляваме, винаги сме на живо , разбрах Ви и ще помислим

Философията на законопроекта, внесен от Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски срещу вторичното разграбване на активите на КТБ.

    „Защо внесохте промени в законодателството за банковата несъстоятелност?”, попита водещата своя гост. Хамид Хамид отговори, че единствената цел е била да се върне разграбеното от КТБ в държавата. Той продължи, че според анализите на синдиците, техните доклади, както и от доклада на „Аликс партнърс”, които са били ангажирани да разследват как се е стигнало до фалита на банката, става ясно, че се извършва разграбване, което медиите са нарекли „вторично”. Народният представител обясни, че активи, които е трябвало да служат за обезпечение на вземанията на държавата и останалите кредитори, са започнали да се разграбват по предварително подготвена схема. Настоящото банково законодателство е пригодено да регулира нормални банки, а от доклада на „Аликс партнърс” и синдиците става ясно, че КТБ не е била нормална банка.

   „Но веднага ви контраатакуваха, даже малко предварително, прословутията кръг „Капитал”, фамозният кръг „Капитал” издаде книга за КТБ и аз мисля, че по време на обсъждането на този закон и докато той се приеме или не се приеме атаките срещу вас ще бъдат много и основно ще бъдат срещу Делян Пеевски. Наложи се той да излезе с позиция, обръщение към медиите в което да изясни различни въпроси. Но отговорете и Вие – е ли Пеевски, Вие, Йордан Цонев, Хамид Хамид задължени лица към КТБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид категорично заяви, че това не е така. Той продължи, че Делян Пеевски е обяснил, че много преди фалита на банката той е върнал всичко, което ползвал от банката като кредити. Народният представител заяви, че самият той, както и Йордан Цонев нямат кредити от КТБ. „Атака винаги ще има, защото при всеки наш законопроект, внесен по тази тема, веднага се включат адвокатите на тази организирана престъпна група!”, заяви Хамид Хамид. Помолен от водещата да поясни коя е тази престъпна група той заяви: „Една мустаката организира престъпна група, която и в момента ограбва активите на банката. За името ще се сетите, особено като се има предвид, че се крие и бяга от нашето правосъдие. Атаки ще има, ще ги познаете по това как настървено обясняват и говорят против закона. Но ние сме спокойни, защото единствената ни цел е държавният интерес и връщането на парите на държавата там, където им е мястото!”.

   „Вие смятате ли, че средствата на КТБ, с които Цветан Василев изкупи заводи, телевизии, оръжейни и комуникационни предприятия и може би не знам всичко, ще могат да бъдат върнати?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че именно това е целта, да се даде правен способ в ръцете на синдиците да имат законово основание да предявят претенции към разграбените заводи, телекомуникационни компании и всички други активи, което е откраднато и се намира в ръцете на трети лица. „Но Вие като юрист знаете, че тези обезпечения са били прехвърлени през много ръце, има втори, трети и четвърти „добросъвестни лица”!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тези „добросъвестни лица” са придобири нещо без да го платят. Той продължи, че законът е ясен – прихващания, цесии и сделки там, където има плащане адекватно, законът няма да третира тези сделки. Тоест законът не третира тези фиктивни сделки, които са били с цел да измамят държавата по отношение на тези активи. Синдиците ще установят, че въпросните сделки са фиктивни и са имали за цел единствено да се открадне въпросният актив от престъпната група.

    „А как ще отговорите на обвинението, че този законопроект е отговор на желанието на Делян Пеевски да сложи ръка върху „Дунарит” и „Емко”? Нали знаете, че това е основният лайтмотив на протестърите от кръга „Прокопиев”!”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид категорично заяви, че тези обвинения са абсурдни. Той поясни, че целта на законопроекта е да върне всичко това в масата на несъстоятелността, което да служи за обезпечение на имуществото на държавата.

   „Тоест пак да повторим за хората – държавата е захранила със свежи пари, 3 милиарда, КТБ!”, обърна се водещата с молба за пояснение към своя събеседник. Той отговори, че това е точно така и добави, че квесторите, които БНБ е назначила, са заличили обезпеченията, които са били в наличност по лошите кредити, за което са и обвиняеми в момента. Ако законопроектът бъде приет, синдиците ще имат правен способ да предявят претенции към това имущество. На първо място всички тези цесии и прихващания ще бъдат обявени за недействителни. Народният представител от ДПС обясни, че там, където има добросъвестно лице, което си е платило за цесията, според законопроекта няма да има разваляне на сделка. Хамид Хамид продължи своето изложение, като обясни, че внесеният от него и колегите му законопроект предвижда обявяването за нищожни заличаванията на двамата назначени от БНБ квестори и екс леге всички обезпечения се връщат в масата на несъстоятелността. Не се отнемат имоти, просто се връща обезпечението върху тях и до завършване на делата тези активи ще бъдат със съответните ипотеки, възбрани и обезпечителни мерки.

   „Това важи и за акциите на „Дунарит”, които не са вписани и собственикът им Емилиян Гебрев размахваше непрекъснато факта, че не може да влезе в собственост?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че това е точно така, обявяват се за недействителни всички сделки с дялове и акции на търговски дружества от длъжници на банката. Тези обезпечения ще стоят в полза на кредиторите и фонда за гарантиране на влогове докато не приключат съответните дела. Ако съдът постанови решение, с което признае прихващането за законно, тогава синдиците ще имат задължението да заличат съответните обезпечения и собственикът на имота ще може да разполага с него. Обаче ако те бъдат отменени, ще се пристъпи към тяхното осребряване и парите ще бъдат върнати във фонда за гарантиране на влоговете.

   „Вероятно говорим за квесторите Елена Костадинова и Светослав Лютов, за които прокуратурата образува дело някъде около 11 май 2015 г., двамата да бъдат разследвани за особено тежък случай на безстопанственост, за което НК предвижда затвор от 1 до 10 години. Според прокуратурата Костадинова и Лютов умишлено не са положили достатъчно грижи във връзка с възложената им работа за запазване на повереното им имущество в периода ноември 2014 – март 2015!”, обясни водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че така звучат нещата на езика на прокуратурата. Казано по-просто – те не са имали право да заличават обезпечения. Правейки го са лишили държавата от възможността да предяви претенции към тези активи и да ги използва за възстановяване на средствата, които държавата е платила на претенциите по КТБ.

Търсена ли е подкрепа от други партии за законопроекта?

    „Председателят на правна комисия Данаил Кирилов се е запознал със закона, харесват му духът и посоката. Не е обсъждано от ГЕРБ официално, но неговото мнение беше, че вероятно ще се подкрепи този закон!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че не е търсена подкрепа засега от нито една партия, защото за ДПС ще бъде показателно кой ще подкрепи законопроекта и кой не. „Оттам ще видите кой е за държавния интерес, кой е за публичния и кой хвърля прах в медиите и търси под вола теле. Ние ще сме благодарни за всяка подкрепа, но и ще помолим колегите, ако видят, че сме пропуснали някоя хипотеза, ако има нещо непокрито в закона, да ни подадат и техните предложения, отворени сме за диалог с всеки в името на държавния интерес. Искаме законът да важи за всички, да няма нито един пропуснат, всяка стотинка да бъде върната там, където й е мястото!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Позицията на ДПС по антикорупционния закон.

    „Вие подадохте ръка на ГЕРБ по антикорупционния закон в Народното събрание и показахте, че действате в името на националните интереси и законността!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че ДПС винаги го прави и добави: „Винаги го правим, но от това често си патим, ние сме националноотговорни вече 27-28 години!”. Радостното в случая обаче е, че по този антикорупционен закон ГЕРБ са се върнали към позициите на ДПС, радостното е, че министърът на правосъдието е взел предвид бележките на ДПС, направени по време на общественото обсъждане и законопроектът е внесе без спорните моменти. „Още в началото заявихме, че ние ще сме опозиция по този закон, но не той да не бъде приет, а да стане добър, работещ закон без нарушаване права на граждани, без да има възможност този закон да бъде използва като средство за политическо въздействие, като „политическа бухалка”, както се изразяват някои колеги. Така че аз мисля, че сме на прав път и ще успеем!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Ще разговарят ли ДПС с БСП за искане на вот на недоверие?

    „Не постигнахте съгласие за друго и вашият председател Карадайъ продължава да иска от правителството да се лиши от коалицията с „Патриотите” и казва следното на младежкия семинар, организиран от МДПС – „И затова нашите призиви към ГЕРБ са като начало те да се коригират и да махнат вредните елементи. Ако сами не се коригират и не махнат вредните елементи, тогава ние ще бъдем принудени да махнем цялата власт и наново да я престроим”. Обаче вчера БСП решиха на 49-ия си конгрес да искат вот на недоверие срещу ГЕРБ. Това означава ли, че и вие имате нагласата и бихте могли да намерите допирни точки и да увеличите с ПГ на ДПС числеността на искащите вот на недоверие, защото БСП сами не могат да го направят?”, попита водещата Илиана Беновска. Хамид Хамид отговори, че позицията на ДПС е ясна – ГЕРБ имат възможност да се коригират и да изхвърлят по най-бързия начин националистите от властта. Ако не го направят, то ДПС сами не могат да инициират вот на недоверие, но се отваря възможността да преговарят с БСП и другите парламентарни групи за внасяне на такъв. „Вече на каква тема и кога да бъде този вот е въпрос на друг разговор!”, завърши Хамид Хамид разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 29 октомври 2017 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност