20glasuvay

Интервюта

Симеон Симеонов: Българските летци са достойни хора, които безупречно изпълняват своите задължения

 

Генерал от резерва Симеон Симеонов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Случаят с летците в „Граф Игнатиево”.

     „Президентът Румен Радев буквално избухна по повод изказване днес на вицепремиера Валери Симеонов за летците. Той ги обвини в едва ли не предателство. Президентът Румен Радев призовава за отговорно отношение по проблемите на националната сигурност и каза – „Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе могат да си позволят само политици с безупречен морал на самураи”. Как ще коментирате тези думи?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов заяви, че изказването на Валери Симеонов е направило крайно негативно впечатление. Той продължи, че българските летци са наистина достойни хора, които независимо от малкото летателни часове, които имат, изпълняват безупречно своите задължения. Народният представител беше категоричен, че когато пилотите имат опасения за сигурността на полета, могат да направят отказ да го изпълнят. Освен това пилотите категорично са заявили, че продължават да носят бойното дежурство по ер полисинг.

   „Как премина днешното заседание на комисията и какви оценки даде за случващото се в „Граф Игнатиево”?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че е направена реалистична оценка за това, че има проблеми поради недостига на летателна техника. Това намалява часовете за летателна подготовка и на практика именно това е разковничето, за да бъде решен този проблем. От МО уверяват, че правят всичко възможно, за да влязат в експлоатация тези 10 двигателя, подготвени от РСК „МиГ”. Проблемът е формален, става въпрос за непопълнена документация и ще бъде решен до седмица.

   Водещата попита своя събеседник как си обяснява диаметрално противоположното поведение и позиции на министъра на отбраната Каракачанов и вицепремиера Симеонов. Народният представител от ДПС отговори, че изказването на министър Каракачанов е било много точно, премерено и балансирано и съответства на ситуацията. Изказването на Валери Симеонов е крайно нетактично и небалансирано. По този начин той обижда военните пилоти, които рискуват своя живот, за да могат да изпълнят поставените задачи по защита на въздушните граници на страната. „Валери Симеонов каза, че говори като бивш военен и син на военен, интересно като бивш военен защо прави такова изказване?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов отговори: „Толкова по-жалко за него, че не е разбрал какво означава армия, какво значи дълг, отговорност и задължение към родината и българския народ!”. Той добави, че политиците са в дълг към българската армия и го казва и в Комисията по отбрана. Затова усилията му са насочени към това да подпомогне максимално колегите си от МО и проблемите да бъдат решени по най-добрия начин.

Бюджет 2018 г. в частта му за отбрана.

   „Този бюджет ще бъде ли добър за представителите на сигурността, за МВР, МО, въобще за представителите на онези, които бдят за сигурността?”, попита водещата Клара Маринова. Симеон Симеонов отговори, че проблемите са трупани с годините, с хроничното недофинансиране на българската армия. За една година няма как да се решат проблемите, трупани толкова време. Трябва постоянство и да се реализира поетия ангажимент за 2% от БВП за отбрана.

   Народният представител от ДПС определи като „глътка въздух” тези 100 милиона, предвидени за увеличение на заплатите, защото от 2013 г. заплатите на военнослужещите не са увеличавани. Затова има и некомплект, който е над 20%.

Внесеният от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност.

    Народният представител заяви, че с колегите му твърдо подкрепят този законопроект. Целта е да се сложи край на спекулациите и на обвързването на определени хора от ДПС със събитията, които са се случили с КТБ. „Искаме да се потърси истината, за да излезе наяве! От това дали другите партии ще подкрепят този законопроект ще проличи зрелостта им и дали ще направят крачката, която направи ДПС, за да покаже правотата на своите изказвания до този момент и действия, че няма нищо общо с КТБ”, завърши Симеон Симеонов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 26 октомври 2017 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност