20glasuvay

Интервюта

Ханс ван Баален: Борисов допусна грешка, като не избра ДПС

Скоро и средната класа ще се почувства застрашена, ако не предложим алтернатива, която е различна от държавното подпомагане, смята председателят на АЛДЕ в Европейския парламент Ханс ван Баален


- Г-н Ван Баален, от години посещавате България. Какви промени виждате тук?

- Голямата промяна според мен е, че обществото става все по-отворено. Българите може би ще кажат, че това върви прекалено бавно, но аз виждам повече откритост, повече частна инициатива, добри университети - заради това смятам, че страната е по-отворена, отколкото беше в началото на 90-те или преди това. Но всъщност се иска много време. Виждам, че има положителни неща. Знам, че има големи индустриалци, които притежават част от пресата. При нас в Нидерландия това не се наблюдава. Не бива обаче да сочим с пръст и да упрекваме - вместо това трябва да кажем: заповядайте в Нидерландия, за да видите как разделяме отговорностите. Защото в моята страна не може да си голям акционер и едновременно с това министър. Така стоят нещата при нас, може би в Англия или Германия е другояче. Затова съм настроен позитивно, а не негативно, но все пак виждам, че промяната е бавна, много бавна...

- Каква според вас е причината отново да наблюдаваме възход на национализма и популизма в Европа?
- Най-напред да кажа, че не съм толкова разтревожен, защото видяхме, че нито в Австрия, нито Холандия спечелиха популистите. Във Франция е Макрон, а не Льо Пен. Що се отнася до Брекзит, съотношението беше 48 на 52%, тоест победата на желаещите да напуснат съюза не беше съкрушителна. Консервативната партия във Великобритания развали цялата работа с този референдум. Превърнаха един техен партиен проблем в национален проблем. Но това не е екстремистка партия. Екстремистите са Вилдерс в Нидерландия или тези три партии в българското правителство. Не знам защо Борисов постъпи така. Орбан се превърна от ляв либерал в десен либерал и демократ, а сега е извън спектъра. Но в крайна сметка виждаме съпротивата. В Полша никак не ми харесва правителството на "Законност и справедливост", но има "Гражданска платформа" и друга либерална партия. Не виждам някаква революция на крайнодесните или крайнолевите. Има "Алтернатива за Германия". Никак не ми харесва това, че спечелиха 12-13%, но те не застрашават силната германска демокрация.

- Как обаче крайните политици успяват да привлекат толкова много последователи?
- Популистите отговарят на едно усещане сред населението, което ние не разбрахме. Защото всички ние тук сме високообразовани. Ще си намерим работа в съвременната икономика. Но мнозина вече не могат да си намират работа, защото в съвременната икономика са блокирани някои канали - няма нужда дори от толкова юристи, секретарки и т.н. Ето защо и средната класа ще се чувства застрашена, ако не предложим алтернатива, която е различна от държавното подпомагане и съдържа образование, обучение, промяна на квалификацията, търсене на работни места. Например в болниците липсват служители, в старческите домове - също. Ето това е нашата роля. Ако не я изпълняваме, популистите печелят гласове. Ако в качеството си на центристки партии не разрешим тези проблеми, не сме на прав път... Трябва да си върнем политиката.

- Как гледате на участието на българските патриотични формации във властта?
- Те не са патриоти, това са крайнодесни партии, някои от техните членове са заснети, правейки нацистки поздрав, такива работи. Затова нека не говорим за консерватори, патриоти, националисти. Нека говорим за екстремисти. Моето усещане е, че Борисов трябваше да направи друг тип коалиция. Защо тези три партии, ако може да работи с ДПС, и дори - знам колко е трудно - да се намерят някои обединяващи елементи с БСП. Не да им дава властта - това също е възможност, правителство на малцинството. Някоя от големите партии казва - ще ви подкрепим в мерките, които ни харесват. Това е скандинавският модел. Но защо тези три партии? За мен това не е хубаво. Дали в крайна сметка ще се окаже опасно за България? Надявам се, че няма. Дали ще застраши българското председателство на ЕС? Надявам се, че не. ГЕРБ и ДПС можеха да работят заедно, те щяха да имат малко мнозинство в парламента. Или пък защо не се постигна споразумение с БСП да не клатят правителството, като вместо това им се позволи известно влияние върху неговата политика. Борисов трябва да питате защо избра този модел, но според мен постъпи неразумно.

- Говорите за корупцията като голям проблем за България. Защо?
- Не само за България, а и за други страни. Не бива да се изключва Западна Европа. И там има корупция, но е в по-малки размери.

- Някои обаче смятат точно за "токсичен актив".
- Не смятам, че ДПС е корумпирана политическа сила. Ние на Запад нямаме право да размахваме пръст, но можем да покажем как разделяме обществения интерес и частното предприемачество. В Холандия, както споменах, има ясно разграничение. Българските партии са винаги добре дошли при нас, във Франция, в Германия да видят как се справяме с тези проблеми. Франция не е прозрачна страна. Надявам се, че Макрон ще успее да я направи прозрачна. Там има големи държавни сектори, оглавявани от политици. Като говорим за прозрачност, корупция - най-малкото липсва прозрачност. Смятам, че прозрачността е основен фактор. С корупцията трябва да се борим навсякъде, където я има. Това се отнася за всички страни, включително и България.

- Защо според вас е толкова лоша репутацията на Ахмед Доган и Делян Пеевски в България?
- Не искам да давам мнение за това как българите възприемат различните партии. За Доган знам още от първите ми посещения в България, че неговата идея беше да се запази етническият мир. Знаете какво стана с българските турци през последните години на комунизма. Бяха гонени, преследвани, сменяха им имената, не им даваха да говорят езика си. Доган можеше да избере ответния удар - вместо това той избра етническия мир. Това е неговото наследство. Смятам, че трябва да сме му благодарни. А как ще се развива партията му, това зависи от нея. Ние гледаме на тях като на надежден партньор, работили сме с тях много добре. В миналото имахме и добри отношения с партията на Симеон II. Той си е тук, но партията му вече я няма. Ние работим добре с ДПС, а как те се преструктурират, променят - това си е тяхна работа.

- Тези дни видяхте ли се с Доган?
- Не. Много пъти сме се срещали, но сега е зает. Ще идвам пак на 10-11 ноември, тогава ще се видим.

- Защо ви изненадват въпросите, свързани с Делян Пеевски?
- Не ме изненадват, и аз чета вестници. Но би било много арогантно като идващ от чужбина политик да казвам - това ще направите, онова ще направите. Не става така. Именно това ми каза Майкъл Игнатиеф, декан на Централноевропейския университет, канадец, бивш политик, много сме близки: арогантността на западноевропейските партии и правителства затруднява промените в правителството и обществото тук. Защото екстремистите могат да кажат: тези от Брюксел ни купуват с пари, за да правим онова, което те искат. Аз твърдя, че инвестицията в укрепването на тези общества е добра. Инвестира се и в инфраструктура чрез европейските фондове - това прави България и други страни по-леснодостъпни и за нашите предприемачи.

- Кога ще даде холандското правителство подкрепата си за българското членство в Шенген?
- Това е щекотлив въпрос. Не представлявам холандското правителство. Аз съм председател на АЛДЕ, холандец съм, член съм на най-голямата партия, от която е и министър-председателят в новата коалиция. Но като ръководител на АЛДЕ мога да кажа следното: нека започнем с включването на международните летища и пристанища в Шенген. Сигурен съм, че българските и румънските летища и пристанища ще се справят със задачата. А след това и самите страни ще могат да влязат в Шенген.

(в. Сега, 18.10.2017г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност