20glasuvay

Интервюта

Илхан Кючюк: Ще настояваме за Западните Балкани и кохезионната политика

Проблемът в Каталуния ще се отрази много негативно на Европа, вече виждаме последствията от Брекзит. Само няколко дни след резултатите от референдума много европейски компании заговориха за изтеглянето си оттам. Това не е добър сигнал както за каталунската икономика, така и за целия ЕС. Това каза в "Денят започва" Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и член на ДПС.

Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и член на ДПС: Това е и европейски проблем. Това не е първият случай, в който се поставя въпроса за независимостта на Каталуния Бяха направени грешки и от двете страни - Мадрид и Барселона. Диалогът няма и не е имал алтернатива в този тип спорове. Важно е Мариано Рахой и Карлес Пучдемон да проведат разговора за целостта на Испания. Европа има нужда от обединение, тя е разделена на скорости, на много части.

Според Илхан Кючюк въпросът е как каталунците могат да намерят политическо представителство в рамките на обединена Испания. Евродепутатът изрази мнение, че председателството е шанс България да прокара своите идеи.

Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и член на ДПС: Смятам, че България, като страна член на ЕС, трябва да формулира своя дневен ред. Не съм съгласен, че сме малка държава и не може да формира големи идеи. Ще настояваме Западните Балкани и кохезионната политика да си останат приоритети. Не приемаме идеята, че стандартите са изравнени. България може да бъде много активна в защита на своите интереси като настоява за своята подкрепа.

Евродепутатът се съгласи с поисканата оставка от ДПС на Валери Симеонов, защото по думите му той е изрекъл същото като един народен представител, който вече си е подал оставка. Той изрази мнение, че Шенген е политически въпрос.

Илхан Кючюк: В България не просто се вие национализъм, той е овластен, той е в Министерски съвет, Народно събрание, вицепремиерът е овластен. Не може да очакваме доверие, когато правим точно обратното на Меркел и даваме обезпокоителни сигнали за ЕС.

(БНТ, 12.10.2017)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност