20glasuvay

Интервюта

Рамадан Аталай: Не може с патерица националисти да развиваш България (Видео)

Рамадан Аталай, народен представител от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Противоречията между управляващите и ДПС.

   „В минирано поле ли сме при възникналите и вече капитализиращи се противоречия между управляващите и ДПС?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „ДПС не сме се взели много насериозно, за разлика от другите политически сили, знаем си мястото и затова се учудвам, че чак сега забелязвате противоречията между управляващите и ДПС!“. Той продължи, че когато се прави една безпринципна коалиция и когато центърът на тежестта се измести, тогава неминуемо идва момент, в който се разклаща. „Кога ще дойде този момент?“, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че още от самото начало той е дошъл. Народният представител от ДПС обясни, че абревиатурата на ПП ГЕРБ е „Граждани за европейско развитие на България”, затова не може да си обясни как са се коалирали с „Обединените патриоти“. Той изрази мнение, че има разцепление вътре в „Обединените патриоти“ и добави: „Ако ГЕРБ и „Патриотите“ са онова общото, което може да закара България към ЕС, то някак си балансът не е намерен. Защото докато се лута г-н Борисов между Орбан и Волен Сидеров, Валери Симеонов или да кажем Красимир Велчев, ако искате включете и Цветанов, ще видите, че нито Волен Сидеров, нито Валери Симеонов, нито Каракачанов са привърженици България да бъде член на ЕС. Даже някои са против и да бъдем членове на НАТО и изведнъж „Граждани за европейско развитие на България“ да имат обща визия за развитие на България – някак си не можах да го възприема!“.

Балканската политика на Борисов. Изработването на национална визия за България. 

  „Лута ли се Борисов, като се мъчи да бъде обединител на Балканите, знаете активната му дейност напоследък с Македония, Сърбия, Румъния и Гърция? И същевременно да играе ролята на мост между Турция и ЕС, това лутане ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че ако темата е външната политика на правителството, тогава трябва да отбележим, че основното нещо, което се забелязва, е липсата на министъра на външните работи. Иначе позицията на премиера, че Балканите трябва да са регион на мир, стабилност и просперитет, е за поздравление. Но той би стоял много по-сериозно, ако изразените от него позиции бъдат възприети и от Франция, и от Германия.

   „А защо имате впечатление, че не са възприети, ето, Макрон беше тук и приветства инициативата на Борисов да бъдат обединени Балканите? Не съм чула Ангела Меркел да е възразила, тя също го подкрепи!“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че тук стигаме до въпроса за националната визия на България. За това какво ни обединява и какво трябва да направи България оттук-нататък, за да има една сериозна държавност и едно развитие на държавата. Народният представител подчерта, че този въпрос много пъти е бил поставян от техния естествен лидер. „Говорите за Ахмед Доган, така ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Мисля, че той е единственият естествен лидер в България и дори да не му назовем името, мисля, че всички други се сетиха веднага!“.

   Рамадан Аталай беше категоричен, че не е работа само на една политическа сила да изгради тази национална визия. Не може нито Бойко Борисов, нито който и да е премиер да изгради тази национална визия. Затова всички политически сили, които мислят за България, е крайно време да разберат, че ако сме поели в една посока, ако имаме национален идеал, то е крайно време да вървим към този национален идеал. „Не може с патерици-националисти да се опиташ да развиваш България! Не може с тези, които до вчера не са възприемали определени личности, даже обществени кръгове, те не са ги възприемали като равноправни в тази държава, наричайки ги „пингвини“ и ред други, днес заставайки заедно с тях ти да отидеш и да застанеш в ЕС рамо до рамо с Валери Симеонов, който дърпа бабички по границите!“, категоричен бе Рамадан Аталай.

Ще предприемат ли ДПС действия за събарянето на правителството? 

    „Като Ви слушам така със загрижения тон за България и Ви вярвам, че е така, подсказвате ли, че ДПС обмисляте, както и други пъти сте го правили, както го направихте в последното правителство, в което участвахте, правителството на БСП и ДПС с премиер Орешарски, да предизвикате събития, които да доведат до падане на този кабинет и нови избори, за да излязат „Патриотите”?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че всяка политическа сила, която е в опозиция, трябва да показва конструктивно недостатъците на управлението. „Но тази роля, която ни приписвате в момента, тя е приета и се развива вътре в самата управленска формация!”, добави той. На въпроса на водещата дали има предвид, че има разцепление в ГЕРБ, народният представител отговори, че вижда ежедневно несъответствия в изказите и впоследствие едни извинения.

  „А какво ефективно ще направите, освен да разсъждавате по темата?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ДПС правят. Още от началото на сегашното управление те са настоявали, че в него не могат да присъстват крайни националисти. Същевременно алармират премиера, че това не е формулата на управление. Още повече, че премиерът не дава ясни параметри за икономическото развитие на страната. Не е ясно какви точно сектори ще развиваме.

  „Давате ли някакъв срок на Борисов нещо да подобри по вашите забележки?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Те самите ще се разпаднат! Няма как Бойко Борисов да търпи безпринципните въжделения и набези на Валери Симеонов! Няма как този, който е писал книга против него, днес да излезе и да бъде основният му защитник! Несъвместими са нещата!”.

  „Ще извикате ли Борисов да му ги кажете всички тези неща в очите и да го препитате по конспекта?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всяка политическа сила си има вътрешни проблеми и ГЕРБ сами трябва да си решат техните. „Не е работа на ДПС да привиква или извиква който и да е! Но от онзи дебат стана ясно, че ако продължава цялостното развитие и управление на държавата по този начин, сливането на държавата с партията, нарушаването на върховенството на закона, това означава, че оттам достигаме до изкривяване на демокрацията. Не дай си Боже да стигнем до еднолично управление, което може да навреди още повече! Не искам това да се случи в България и ДПС не го иска!”, категоричен бе той.

Острият тон в Народното събрание по време на дебата за оставката на Делян Добрев.

  „Днес имаше пресконференция, на която Цветанов, председателят на ПГ, министърът на финансите Горанов и вицепремиерът Дончев излязоха по поръчка на лидера и казаха – Не желаем да се занимаваме с тези теми, в които ни въвлича БСП, искаме да говорим за икономически растеж, управление, за големите теми на държавата!”, обясни водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че това, че изразяваш нежелание да говориш за тези теми, означава, че ще ги вършиш, но няма да говориш за тях. Той продължи, че само преди седмица в Народното събрание е бил предизвикан пошлият дебат за оставката на Делян Добрев и тогава е възникнал въпросът кой го е накарал да си подаде оставката. Възникнал е въпросът защо изобщо е необходим този дебат, защото подаването на оставка е едноличен акт.

   „Какво виждате в това, ако някой го е накарал? Аз мисля, че никой не го е накарал, според мен той си я подаде по своя воля, но това е мое мнение, без да съм компетентна!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ясно се е видяло, че Добрев не е имал желание да си подаде оставката. „Тогава питам аз г-н Цветанов, г-н Горанов и ред други, които ги изброихте, не можаха ли да се сетят, че още от началото определени народни представители, които са от гражданската квота, са включени там само за да бъдат „ястребите” или лица, които могат да излязат да оплюят или окепазят всеки един?”, попита Рамадан Аталай.

  „За кого говорите, много загадки тази вечер, за Антон Тодоров ли говорите?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не иска да посочва конкретни имена. Той продължи, че е ходил в регионите, където се е срещал с избиратели, и всеки познава народния представител от гражданската квота, който не защитава идеологията на ГЕРБ, а е народен представител от ГЕРБ. „Излизайки на трибуната, стигайки до образи, че някой си е „мумия” или не знам какво, докарахме Народното събрание до онова положение, в което вътре в ГЕРБ не могат да се гледат колегите!”, категоричен бе той.

  Според Рамадан Аталай от този дебат са станали ясни няколко неща. На първо място това, че вече партията и държавата са се слели. Станало е ясно също така, че вече няма върховенство на закона. „Също така стана ясно, че се разпределят едни порции, едни пропорции!”, категоричен бе народният представител.

  „Нарочно ли сменихте думата „порции” с „пропорции”? Защото е известно, няма да злоупотребя с Вашето присъствие да цитирам, че Вашият естествен лидер Ахмед Доган „разпределяше порциите” и той въведе тази терминология!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тогава Доган е бил демонизиран за това изказване, а той всъщност е имал предвид, че начините на управление имат определени пропуски.

   По отношение на „пропорциите” Рамадан Аталай заяви, че е било много лесно преди време да се говори за „8-5-3”, но сега може ли някой да каже какви са пропорциите между ГЕРБ и коалиционните им партньори? Народният представител попита кой е министърът който не защитава присъствието на България в ЕС. „Няма такъв раздел!”, отговори водещата Илиана Беновска. Събеседникът й тогава попита кой е министърът на отбраната, който не е искал да ставаме член на НАТО. „Когато някой политик излиза и говори истината за „обръчите от фирмите” и другите се възползват от това – демонизираме го, правим го едва ли не човекът, който се възползва от това. А същевременно днес някой да излезе и да каже има ли ги, няма ли ги, защото аз не знам дали ги има или ги няма!”, заяви Аталай.

Противопоставянето между президента и ГЕРБ.

   „Има ли изкривяване на демокрацията във война, която президентът, който вие подкрепихте, обяви на ГЕРБ и Бойко Борисов?”, попита водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че има. „Подкрепяте ли Радев за този тон?”, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че в момента, в който се организира една парламентарна комисия с ясната идея да бъде острие против другата иституция, още тогава нещата стават ясни. На въпроса значи ли това, че ГЕРБ са виновни, народният представител отговори, че не иска да обвинява едната или другата страна и не може да бъде съдник. „Но мога да кажа нашето виждане, че всяка организация, всяка формация трябва да държи за стабилността на развитието си и за демокрацията в България. Мисля, че президентът върви по прав път, единствено може да работи за България! Когато е в интерес на България е добре. Институционална война в която и да е държава не е полезна за нацията и за хората, които живеят там!, завърши Рамадан Аталай разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 8 октомври 2017 г.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност