20glasuvay

Интервюта

д-р Хасан Адемов: Доверието - голямата тема в пенсионната система

В социалната политика трудно се случват чудеса, но може да бъде избран подход, който да удовлетворява сравнително всички пенсионери в България, а не само тези, които имат пенсии до 200 лв, заяви бившият социален министър и вносител на предложенето в Парламента за промени в Кодекса за социално осигуряване и преизчисляване на пенсиите д-р Хасан Адемов.

Големият въпрос сега е, че в предизборната си кампания преди 5-6 месеца, всички партии, които сега са в НС, а и извънпарламентарните заявиха, че ще работят за осъвременяване на пенсиите. Колегите от БСП за България преди 2-3 месеца предложиха един вариант, с който искаха да осъвременят пенсиите с осигурителния доход за 2012 г, но управляващите го отхвърлиха. От ПФ също предложиха увеличение. Сега от ГЕРБ предлагат от следващата година увеличение с 3,9% на пенсиите, което означава на практика при средна пенсия от 340 лв, увеличение средно с 13-14 лв.

Ние считаме за справедливо, че трябва да променим т.н. златно швейцарско правило, което означава 50% ръст на оригурителния доход и 50% ръст на инфлацията сега. Само че през последните години средният осигурителен доход е нараснал над два пъти, и второ, очакваната инфлация е от порядъка на 1,2%. Това означава, че ако приемем формулата, записана в Кодекса за социално осигуряване, т.е. 50% ръст на осигурителния доход на 50% /ръст на инфлацията/, стигаме до тяхното предложение 3,9, което е около 13 лв средно увеличение.

Ние предлагаме, понеже ръстът на осигурителния доход е изпреварващ, а това е благоприятно за осигурителната система, 75% от ръста на осигурителния доход да се отчита в модифицираната формула, известна като „швейцарско правило“. 25% пък да са за сметка на инфлацията, което при очакваните параметри за следващата година води до увеличение от 5,4%. И нещо повече – тези 5,4% дават и увеличение на коефициента за прослужен стаж. Благоприятното отражение на този подход е, че осъвременяването преминава през осигурителния принос на всеки един, а не през политическо решение, както бе при предложението на ПФ.

ДПС предлагаме промяна на златното швейцарско правило вместо 50 на 50%, съотношението да стане 75% на 25%. Това не означава, че ще има промяна в осигурителните вноски, с изключение на това, което е заложено още от т.н. реформа „Калфин“ в Кодекса за социално осигуряване. Тази година осигурителната вноска за фонд „пенсии“ беше увеличена с 1%, за догодина се предлага - с още 1%. Това обаче няма никакво отношение към промените, които сега предлагаме. Ние променяме съотношението в златното швейцарско правило, което ще доведе до по- осезателно зачитане на ръста на осигурителния доход.

Надяваме се разумномислещите, които разбират за какво става въпрос, да подкрепят проекта. Разбира се, необходима е и политическа воля. Само с гласовете на ДПС това няма как да се случи.

Голямата тема днес е за доверието в пенсионната система. Важното е в системата да има доверие и мотивация, по-малък сив сектор и осигуряване върху реалните доходи.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 06.10.2017г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност