20glasuvay

Интервюта

Ахмед Ахмедов: Отношението на ГЕРБ към исканата от нас оставка на Красимир Велчев ще покаже дали споделят европейските ценности

Ахмед Ахмедов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Решението на ПГ на ДПС членовете й да напуснат Комисията по вероизповеданията.

Ахмед Ахмедов обясни, че това е във връзка с внесения от ДПС законопроект за политическа и гражданска реабилитация на граждански лица. Той е засягал ранените в мирните протести срещу комунистическия режим. Важна е била не толкова материалната страна на въпроса, а по-скоро да бъде един морален акт към хората, които са отстоявали правата си. „На база на отстояването на тяхната воля ние смело можем да кажем, че докарахме демокрацията в България!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Ахмед Ахмедов каза още, че всички сме станали свидетели на изказванията на Красимир Велчев от ГЕРБ в пленарна зала, който е акцентирал едва ли не само върху мюсюлманите, а всъщност законопроектът е бил насочен към хора от всички етнически и религиозни групи, които са пострадали. „Според нас думите на Красимир Велчев са ксенофобски, насаждат омраза, разделение и противопоставяне в обществото. Именно тази комисия по правата на човека не може да бъде ръководена от лице като Красимир Велчев, който загърбва европейските ценности и поставя под риск единството на нацията!”, категоричен бе народният представител от ДПС. Той добави, че искането на тази оставка е още един шанс към ГЕРБ да покажат, че споделят европейските ценности. В противен случай се оказва, че управляващата коалиция е базирана на национализма и ксенофобията.

„Цветан Цветанов ви се извини за този случай, приехте ли му извиненията?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че и Красимир Велчев се е извинил в кулоарите на парламента, но преди това в една от националните телевизии е продължил да използва същия език на омразата. Затова от ДПС продължават да твърдят, че няма чуваемост и чувствителност по въпроса и по тази причина Красимир Велчев трябва да подаде оставка. „Всички европейски партии се обединяват против ксенофобията и национализма, само в България националистите се толерират!”, категоричен бе Ахмедов. Това става стереотип и начин на подражание за бъдещите поколения, което е много опасно.

Гласуването на оставката на Делян Добрев.

„Не бива ли да се спазват човешките права и човешкото достойнство и когато един депутат си подаде оставката, да бъде уважено неговото право и да не му се налага мнението на партията?”, попита водещата Клара Маринова. Ахмед Ахмедов отговори, че наистина подаването на оставка е един морален акт. Той продължи, че според него такива оставки дори не би трябвало да подлежат на дебат в Народното събрание. Затова и ДПС са подкрепили оставката. Но не само за това, а и защото избирателите на ДПС не харесват „шуробаджанащината”. Да не говорим, че явно и самият Бойко Борисов е подсказал на Добрев да си подаде оставката.

„С тази оставка бяхме свидетели на бламирането на лидера на ГЕРБ!”, категоричен бе Ахмед Ахмедов. Той продължи, че с това гласуване е станало ясно, че има сливане на партията с държавата. Тази оставка е била продиктувана именно от разпределението на порциите във властта и то на всички нива. Народният представител подчерта, че почетният лидер на ДПС е бил единственият в България, който е заговорил за преяждане с власт и фирми, но тогава българското общество не го е разбрало. Днес сме свидетели именно на такова преяждане с власт. „ДПС винаги е излизало от властта с много по-голямо доверие сред своите избиратели!”, категоричен бе Ахмед Ахмедов.

Противопоставянето между премиер и президент.

Ахмед Ахмедов заяви, че като парламентарист е малко далече от това противопоставяне, но може да каже, че явно има проблеми. Тези проблеми са започнали след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Тази загуба все още не може да бъде преглътната от тях. В ГЕРБ виждат, че рейтингът им пада и цялата тази реторика е именно затова.

Приоритетите на България по отношение на външната политика по време на европредседателството.

Ахмед Ахмедов подчерта, че ДПС винаги е считала, България трябва да има добри отношения с всички съседи. Затова е много важно и страните от Западните Балкани да влязат в ЕС. „България ще председателства ЕС и ние настояваме да бъде изведено като основен приоритет да не бъде изключена Турция от присъединяването. В Турция имаше един референдум, вие виждате, че турското общество е разделено наполовина и България трябва да подкрепи тези граждани на Република Турция, които също като нас припознават европейските ценности!”, завърши Ахмед Ахмедов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 5 октомври 2017 г.

Може да чуете цялото интервю ТУК 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност