20glasuvay

Интервюта

Джейхан Ибрямов: ГЕРБ, като член на ЕНП, трябва да излезе със становище разграничава ли се от действията на Красимир Велчев

Джейхан Ибрямов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Поисканата от ДПС оставка на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

    Джейхан Ибрямов заяви, че иска да започне своето изложение малко по-назад във времето. Той продължи, че още при формирането на управляващата коалиция от ДПС са предупредили, че това ще доведе до сериозни противоречия, скандали и неправилни политики. Народният представител каза, че днес от ДПС са поискали оставката на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, а причината за това е, че той си е позволил да използва ксенофобски език от трибуната на Народното събрание. ГЕРБ още от първия си мандат са били подкрепяни от Атака, впоследствие от „Патриотичния фронт” и сега са в коалиция с „Обединените патриоти” и явно таза зараза на национализма и национал-популизма започва да пуска корени и сред ГЕРБ. „Не може партия, която е член на ЕНП, която се хвали с близки отношения с партията на Меркел в Германия от трибуната на Народното събрание техен представител да разделя хората на „наши” и „ваши”! България е една!”, категоричен беше Джейхан Ибрямов.

Внесеният от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

    Джейхан Ибрямов обясни, че става дума за малък брой хора, които са ранени по време на мирни протести при тоталитарния режим. ДПС внася тези предложения във всяко Народно събрание, но не получава подкрепа. Народният представител обясни, че е очаквал поне системните партии, които имат представителство в ЕП, да направят един морален акт и да подкрепят законопроекта. За съжаление това не се е случило. „За нас е видно, че сред народните представители на ГЕРБ има прояви на краен национализъм и ние искаме ръководството на партията да излезе със становище дали се разграничава, и трябва да се разграничи според нас, от действията на Красимир Велчев, тъй като те са част от голямото семейство на ЕНП!”, категоричен бе Джейхан Ибрямов.  

   „Съвсем прагматично ще Ви попитам, колко време трябва да мине от тези събития, за да може да се преодолее разделението по тази линия?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че когато оставим настрана ширещия се национализъм в България този проблем ще бъде решен. Според него когато политиците не могат да се разберат по важни национални въпроси няма как обществото да повярва на политиците.

Кога българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието?

    „Кога и как българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието, ще започнат да се слушат помежду си и да чуват посланията на обществото?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че единството и съгласието могат да се постигнат когато махнем двуличието и започнем да се вслушваме в гласа на обществото. „Когато в политиката попаднат случайни хора, които мислят от презумпцията на тесните партийни интереси се получават тези различия! Винаги може да има съгласие по национални въпроси, но трябва да се седне на една маса!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Работата на комисията, която разследва процедурата по избор на боен самолет.

    Джейхан Ибрямов обясни, че самият той е член на комисията, която разследва процедурата по избора на боен самолет. Той продължи, че комисията е установила, че има пропуски и тези пропуски идват от управлението на кабинета „Борисов 2”, когато министър е бил Николай Ненчев. Има прехвърляне на отговорности, несъобразяване със законодателство. Дори народен представител от ПГ на ГЕРБ е казал, че МО явно е подвело МС и на базата на това доклад е внесен за ратифициране в Народното събрание. „Допуснати са наистина сериозни грешки, а това, че някой си позволява да говори за лобистки интереси доведе до нападки между премиер и президент. Това е недопустимо! Кой партньор би пожелал да работи с България при това положение, когато премиер и президент се нападат?”, попита народният представител от ДПС.

  „Как ще завърши този скандал?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се надява това да стане по дипломатичен начин, защото никой няма нужда от подобни скандали.

Докладът на МС за националната сигурност. Заплаха ли е Русия?

    „Русия голяма заплаха ли е за България?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че внимателно е прочел въпросния доклад. Той обясни, че в него в един абзац, буквално с няколко изречения са посочени най-важните заплахи за националната ни сигурност – че в България има тенденции на засилваща се ксенофобия, тенденция за маргинализация на определени групи, тенденция за ширещ се краен национализъм, тенденция за външно влияние върху определени политически партии. „Докладът представлява много текст без съдържание, без идеи, без йерархия, без градивност, какво държавата ще направи в това отношение? Само са маркирани проблемите, няма решения! И според нас заплахата от Русия веднага се извежда на преден план, за да прикрие целия този проблем!”, заяви Джейхан Ибрямов.

Скандалите около предприятия от ВПК.

   „Кой стои зад тези скандали, какво се цели там, кой на кого пречи?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов заяви, че се надява колкото се може по-бързо тези проблеми да бъдат решение, но не е много добре запознат с конкретиката, тъй като се занимава с други въпроси. „Час по-скоро държавата и другата страна, които са собственици, да намерят правилното решение в интерес на държавата, на икономиката на държавата, на ръста на доходите, на работните места. Защото това бяха основните слогани, с които дойдоха на власт ГЕРБ! Колкото се може по-бързо трябва да се реши тази сага с ВПК и другите злободневни теми, които всеки ден тровят българското общество. Това ще стане, когато системните партии осъзнаят, че България е страна, в която живеят различни етнически групи и трябва да се мисли за националната сигурност от тази гледна точка!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 28 септември 2017 г. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност