Интервюта

Нигяр Джафер: Управлява ни странна коалиция, която изглежда в насипно състояние

Нигяр Джафер, народен представител от ПГ на ДПС и зам.-председател на НС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Независима ли е България?

    Нигяр Джафер заяви, че България е толкова независима, колкото желае да бъде. Тя продължи, че дълги години този празник не се е празнувал, може би заради това, че сме с комплекс на малките, на тези, които остават в сянката на великите сили. Народният представител отбеляза, че е хубаво, че празнуваме 22-ри септември, не само за да си починем малко повече, а и за да размислим доколко сме независими днес.

    „Има и друг отговор на въпроса и той е малко тъжен – толкова сме независими, колкото ни позволява ЕС, като членове на този съюз, приели правилата, по които функционира той!”, продължи своето изложение народният представител от ПГ на ДПС. „А ако сме зависими, от кого сме зависими?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че сме зависими от нашите комплекси, от целите, които си поставяме. Зависими сме и от противопоставянето, в което влизаме всеки ден. Важно е обаче да отбележим, че свободата и независимостта са вътрешно чувство, това е качество, което не просто се придобива, а трябва да има потребност от това.

Докладът за националната сигурност за 2016 г. Заплаха за нас ли е Русия?

     „Пряка заплаха от Русия за България има или няма? Диалогът с Русия прекратен ли е или не е? Заиграва ли се с русофилските чувства на българското общество? Преиграва ли премиера, който веднъж казва, че има такава заплаха, а след това казва, че трябва да поставим много остро въпроса за премахване на санкциите срещу Русия?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че премиерът има навика по една и съща тема да променя позициите си. Тя продължи, че темата за националната сигурност е много важна и сериозна. Според нея е малко странно, че е бил изведен акцент, че едва ли не Русия е основната заплаха за националната сигурност днес. Възможно е в морето от фалшиви новини тази новина да е доведена до общественото внимание с цел манипулиране на други новини. Всъщност във въпросния доклад не Русия е посочена като първа заплаха. „Факт е, че голямата част от българите са русофили и няма как тази любов да бъде преобърната с доклади, пък били те и много специални от важни и специални служби!”, категорична бе Нигяр Джафер.

Защо доверието в парламента е толкова ниско?

    Нигяр Джафер заяви, че Народното събрание наистина е стартирало малко тромаво своята работа. Тя продължи, че парламентът е представителна статистическа извадка на българското общество. „В 43-то Народно събрание има умни хора, каквито умни хора има и в обществото. Има и не толкова умни сигурно, каквито има и в обществото. Така че въпросът доколко е популярно едно Народно събрание е тема, която се поизчерпва. Да, казваме, че нивото става все по-ниско. Въпросът е, че това са хора, избрани легитимно по демократичните правила от българския народ!”, категорична бе Нигяр Джафер.

   Нигяр Джафер подчерта, че е много важно да се запази духа на парламентаризма, уважението към другия, неговото изслушване. Трябва да върнем достолепието на парламента, защото това е въпрос на самоуважение.

Управляващите.

    Според Нигяр Джафер управляващите са в странно коалиционно състояние. Правителството е заработило много трудно. Програмата е била публикувана едва преди месец, когато ваканцията вече е приключвала. „Извинявайте, но 900 приоритета не звучат сериозно. Какво значи приоритет? Нещо, което е изведено на преден план и което ще се осъществи категорично. Приоритетите могат да са два или три, не може да има 900 мерки по стотици приоритети! В този смисъл управляващите изглеждат в насипно състояние!”, категорична бе Нигяр Джафер. Тя добави, че премиерът се занимава предимно с външнополитическа дейност. Според нея това е така или защото иска да изземе част от функциите и да влезе в полето на президента, или защото изглежда по-безопасно, отколкото да се гмурнеш в проблемите на вътрешната политика. Народният представител изрази и своето неодобрение на факта, че за ресорен вицепремиер по етнически и демографски въпроси е назначен представител на националистите.

Приоритетите на ДПС за новия политически сезон.

   Нигяр Джафер заяви, че основен приоритет на ДПС ще бъде улесняване на работата на инвеститорите и бизнеса, създаване на работни места, улесняване на процедурите, когато някой иска да стартира бизнес в България. Но не и чрез административни псевдомерки. На второ място защита на правата и свободите, изконните демократични ценности, пронатовската и проевропейска ориентация.

   Нигяр Джафер обясни, че в този дух днес се е разглеждал законопроект, който урежда политическата реабилитация на хора, които са получили физически увреждания по време на протестите по време на т.нар. „Възродителен процес”. Този законопроект обаче не е бил приет.

Опитите на ГЕРБ през лятото да повдигнат отново въпроса за проекта „Цанков камък”.

    „Защо намесиха вашия почетен председател това лято в политическата вакханалия, която обикновено обладава нас, българите, особено по време на почивки?”, попита водещата Клара Маринова. Нигяр Джафер отговори, че наистина е било малко странно, че точно в разгара на лятото ГЕРБ са сезирали прокуратурата по проекти, които са реализирани преди 10 години и с които прокуратурата се е занимавала. Възможно е това да е станало, за да се отвлича вниманието от други скандали. „Аз мисля, че Ахмед Доган отговори, при това достойно. Той каза, че други трябва да носят отговорност за управлението в момента и за нещата, които се случват в държавата. А има сериозни проблеми, с които трябва да се занимаят!”, завърши Нигяр Джафер разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21 септември 2017 г.

(Радио К2, 21.09.17 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност