20glasuvay

Интервюта

Илхан Кючюк: Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите по Брекзит

Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите с Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз. Още повече, че всяка от постигнатите договорености ще има дълготрайни последствия. Зад тази теза застана евродепутатът Илхан Кючюк, член на групата на АЛДЕ (Алиансът на либералите и демократите в Европейския парламент), представител на ДПС. Ключовите спорни въпроси според него са:

Първият е гражданството, вторият е финансовите задължения на Великобритания и третият е границата между Великобритания и Ирландия, като страна, която е част от ЕС.

По статута на чуждите граждани във Великобритания, европейските либерали настояват:

Има 3 милиона граждани на Великобритания, които живеят в ЕС. Те трябва да останат европейски граждани.

По статута на чуждите граждани във Великобритания, европейските либерали настояват на вето върху всяко евентуално споразумение, което пречи на свободното движение на гражданите. Вторият проблем, задълженията, които Лондон трябва да изплати за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, тепърва се уточняват, но според различни изчисления варират между 60 и 30 млрд. евро. Това поставя Острова пред финансовите проблеми.

Реално е заплашено устройството на Великобритания, възможно е да се стигне до разпад, предупреждава евродепутатът, особено с оглед на несъгласието на Ирландия с Брекзит.

И България има своя шанс да участва в този процес с председателството на Съвета на Европейския съюз.

Цялото интервю може да слушате от ТУК.

(БНР, 21.09.2017г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност