20glasuvay

Интервюта

Халил Летифов: Първите 100 дни управление на кабинета „Борисов 3” представляват организиран хаос и отстъпление от европейските ценности

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Приемането на Закона за местните данъци и такси и отхвърлянето на предложението на БСП за промени в Закона за храните.

Халил Летифов изрази мнение, че и по двата законопроекта е имало забележки. Той продължи, че по отношение на законодателните промени трябва да се подхожда достатъчно отговорно, защото например темата за такса „смет” е изключително сериозна и независимо, че законът е бил приет днес, тази тема трябва да продължи да се коментира. ДПС не са подкрепили Закона за местните данъци и такси, защото основен потребител на решенията по този закон ще бъдат общините и българските граждани. А всъщност техните мнения и констатации са останали нечути и пренебрегнати. „Най-важното е да удовлетворим обществения интерес, а в същото време тази такса, която е за една много важна услуга, да се случи по начин, който да удовлетворява обществените очаквания!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Халил Летифов обясни, че ПГ на ДПС е подкрепила предложенията на БСП за промени в Закона за храните, въпреки че в тях е имало много неясноти. Той продължи, че намерението да се защити българското производство е добро, но това не трябва да става само чрез някаква законодателна инициатива, а трябва да бъде държавна политика. Според него българските производители по някакъв начин трябва да бъдат субсидирани и подпомагани. „В това предложение обаче има резон и аз смятам, че трябва да се обсъди и да се намери баланса!”, категоричен бе народният представител от ДПС. А що се отнася до количествата никой не казва, че ако една стока се изчерпва, не трябва да бъде доставяна, това по-скоро е спекулация, отколкото търсене на решение.

Проблемът с така наречените „помпи” в такситата.

„Прочетохме тези дни, че се монтират „помпи” на таксиметровите коли, с което се увеличават страшно много разходите на клиентите. Ще вземете ли някакво отношение по този въпрос, защото обществото буквално настръхна?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че на блиц контрола този въпрос е бил поставен. Министър Московски е заявил, че ще се търсят варианти това да може да бъде контролирано. Желанието го има, но трябва да се намери механизъм. „Да, това е факт, такъв проблем има и ще се търси решение оттук-нататък!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Оценката му за първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3”.

Халил Летифов заяви, че първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3” могат да се определят като организиран хаос. Той продължи, че сме станали свидетели на над 900 добри намерения, визирайки програмата за управление, но според него когато имаш толкова много добри намерения е ясно, че нямаш приоритети.

Според народния представител присъствието на крайни националисти във властта е отказ от европейските ценности. Затова ДПС няма как да подкрепя такова управление. Още повече, че предизборните обещания на управляващите в момента са напълно загърбени. Не на последно място трябва да поставим и езика на омразата, който се лее непрекъснато от парламентарната трибуна от страна на управляващите. „Ние ще продължим да отстояваме европейските ценности, които са в основата на ДПС. Смятаме, че те са в основата на всяка една демократична държава, каквато е и България!”, категоричен бе Халил Летифов.

„Защо толкова късно беше изработена управленската програма?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че липсват ясни приоритети, които да се следват като стъпки, ясно разписани във времето. Според него докато не се смени управленската формула голямата цена ще плати мандатоносителят ГЕРБ за сметка на по-малкия партньор, който няма място във властта.

„Защо се получиха толкова много скандали и знак за какво е това?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че това е знак за политическа и управленска немощ. Той продължи, че скандалът около НДК ще трасира оттук нататък нашето европредседателство. Това е изключително опасно и грозно. Народният представител обясни, че през 2018 у нас ще заседава годишният съвет на ръководството на АЛДЕ. На него ще присъстват 7 европейски премиери от ръководството на АЛДЕ, както и 5 еврокомисари от семейството на АЛДЕ. „Това ще бъде един много добър знак за България. Аз смятам, че трябва да се продуцират такива инициативи, а не скандали от типа на „суджук-гейт” и НДК. Това руши доверието в институциите и държавността!”, завърши Халил Летифов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 септември 2017 г.

(Радио К2, 13.09.2017г)

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност