Интервюта

Халил Летифов: Оценката на ДПС за управлението на ГЕРБ и Патриотите е "среден 3"

Според депутата Халил Летифов парламентът е изгубил времето си през първата пленарна сесия.

- Г-н Летифов, измина първата пленарна сесия на 44-ото Народно събрание. Как бихте оценили работата на парламента през първите 3 месеца от неговото конституиране ?
- Парламентарната група на Движението за права и свободи дава негативна оценка за работата както на парламента в лицето на управляващото мнозинство, така и на правителството. Причината е, че липсваше законодателна инициатива, особено от страна на Министерски съвет, а това е необходимо, защото управленската програма би трябвало да носи със себе си конкретните законодателни инициативи, които да спомагат изпълнението на тази програма. Ние не видяхме приоритети нито в програмата за управление, нито в предлаганите законопроекти, нито по отношение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Не беше по-различно и поведението на мнозинството в Народното събрание, което внасяше за разглеждане предимно ратификации и законодателни материали на парче, които не бяха подложени на обществено обсъждане.
Някои от тях бяха дори откровено лобистки. С такива действия трудно ще се вдигне авторитетът в обществото на парламента, който е най-висшият орган в държавата.
Ние писахме негативна оценка и на управлението през тези първи 3 месеца и от гледна точка на това, че генерира предимно скандали, противоречия, противопоставяне. Ставаме свидетели на език на омразата от страна и на управляващите, и на мнозинството в парламента, което е недопустимо. Това са най-високите органи, които трябва да генерират доверие както в институциите като цяло, така и ние като народни избраници сме длъжни да даваме добър пример на българското общество. Уви, ние станахме свидетели да се подлага на съмнение значението на един символ, какъвто е толерантността. Писахме "среден 3" на правителството, единствено и само заради външно-политическите усилия на премиера и за договора за добросъседство с Македония, който успяхме да гласуваме единодушно в пленарна зала. Подкрепяме всички усилия на управляващите в посока да се търси консенсус, да се решават по-задълбочено важните въпроси.
Управлението генерираше непрестанно скандали, които не искам да коментирам конкретно, но ние от ДПС поставяме акцент върху поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който при дебата за бъдещето на паметника "Бузлуджа", поиска "Шипка" за своята формация. Очевидно Патриотите разбират властта като някаква братска делба. За т.нар. от нас "реверни патриоти" "Шипка" и "Бузлуджа" са символ на едно и също, което е смешно.

- Не смятате ли, че всички тези скандали, част от които посочихте, изместват обществения фокус на вниманието от истински важните теми? Сякаш се занимаваме повече с Мирослав Боршош, "Суджукгейт" и други подобни, отколкото да обърнем поглед към важните приоритети пред страната.
- Споделям това мнение, но по-важното е, че всички тези скандали могат да бъдат разглеждани като модел на поведение и управление на всички важни институции в страната. Ако това е така, ще означава, че корупцията е в невиждано големи размери. Тук няма значение кой е управляващ и кой опозиция, трябва всички да се борим с това явление, защото то е уродливо. Бих посочил още един случай - с един член на СЕМ, който си позволи да казва на журналист какво може да пита, и какво не. Това е една зараза, която демонстрира усещането на властимащите за недосегаемост. Да, наистина тези скандали изместват вниманието от важните теми, но те са и сигнал, че демокрацията е в опасност.
Що се отнася до важните теми е проблем това, че не чухме кои са основните приоритети за европредседателството, около които всички ние трябва да се обединим. Политиката по доходите също остава на заден план. Направи се едно увеличение на пенсиите, което е далеч от предизборните обещания най-вече на единия коалиционен партньор в управлението. По този начин за пореден път българските граждани остават излъгани. Не на последно място остава и политиката по отношение на общините. Там е нужна децентрализация. Ние трябва да гарантираме, че всички български граждани ще бъдат чути и към тях ще има отношение, каквото те заслужават.

- Кои са най-важните закони, които трябва да бъдат приети през следващата пленарна сесия до края на годината, освен, разбира се, Законът за Държавния бюджет за 2018 година?
- Немалко ще бъдат законите, които са в пряка връзка с бюджета, които ще трябва да бъдат приети преди него, като например Данъчно-процесуалния кодекс. Нека не забравяме, че България има над 70 наказателни процедури за несвършена работа в чисто законодателен план, така че работата, която чака народното представителство, е твърде много. Предстои да се гледат закони от всички сфери на общественополитическия живот и всички те са важни. Смятам, че времето, което предстои, трябва да бъде оползотворено максимално, защото има много очаквания към парламента. Загубихме много ценно време през първата пленарна сесия, в което ние можеше да гледаме поне част от тези закони, но за съжаление, това не се случи.

(в. Старозагорски новини, 02.08.2017г.)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност