Интервюта

Нигяр Джафер, зам.-председател на HС пред "Труд": ГЕРБ носят отговорност за патриотите във властта

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер се оказва компетентен и добронамерен събеседник. Бързо се съгласява да даде интервю за "Труд", не иска предварително да и бъдат изпратени темите, по които ще говорим. Това издава сигурност.
Още с отговора на първите въпроси Джафер доказва, че няма сфера, в която да не плува в собствени води. Държи се като представител на опозицията, но в отговорите й няма агресивност...

- Г-жо Джафер, каква е оценката ви за първите 100 дни на кабинета "Борисов 3"?
- По правилата на политическата логика всяка политическа сила дава оценка за първите 100 дни. Съществува теза, че това правителство няма право да получи такъв толеранс, защото управлява за трети пореден път. Основната политическа сила, съставя за трети път кабинет. Нашата оценка е артикулирана от първия ден на това управление. Вкарването на националисти през парадния вход на властта, като фактор, определящ посоката на България, е нонсенс. Защото Европа прави всичко възможно, обединявайки леви, десни, либерали, консерватори, за да изолира националистите. В България, при декларирана евроатлантическа посока на развитие, днес имаме на най-високите постове в държавата хора, които изповядват откровено човеконенавистнически идеи. Включително и идеологическата метаморфоза, на която ставаме свидетели, не може да убеди обществото, че тези хора започнаха да мислят по друг начин. Не може партии, формации, които са проповядвали идеи и дори са имали идеали за друг тип развитие на България, изведнъж да ни убедят, че вече са променили своята козина, че и да предопределят бъдещето на поколенията.

- ГЕРБ казват, че формулата на властта е решена от народа. Нима имаше друга формула за съставяне на правителство?
- ГЕРБ имаше поне още два варианта. Знаем, че във всяка ситуация има поне още един изход. Отговорността за това, което се случва в момента, се носи от ГЕРБ, защото те са основната политическа сила, която съставлява управляващото мнозинство. И всякакви опити да избягат от тази отговорност, занимавайки се предимно с международна дейност, оставяйки вицепремиера, посочен от националистите, да бъде етнически миротворец, да се грижи за демографската политика, да въдворява ред, да мери децибелите по крайбрежието на Черно море, да ходи да преговаря в Асеновград, са просто глупост. Ето защо ние смятаме, че трябва да се преосмисли направлението, в което се движи държавата. Факт е, че все още няма програма за управление на правителството. А няма, защото при една представена официално програма, ще стане ясно, че са отпаднали много важни моменти от предизборните платформи и прокламирани идеи на тези формации.

- Какво имате предвид?
- Че въобще няма да има увеличение на пенсии до 300 лв., нито пък средна заплата от 1500 лв. Че очакванията на пенсионери и на други слоеве от населението ще трябва да бъдат забравени. Три месеца и половина очакваме програма за управление. Виждаме, че сме въвлечени във водовъртеж от скандали, "Суджук гейт" стана емблема на завършека на този политически сезон. Откровени националисти участват в трафика на мигранти... Не искам да припомням закачките с Бухенвалд и националистическите символи. Не искам да припомням "личното" мнение на вицепремиера за промяната с отпадането на клас прослужено време.

- Ще ви върна към темата за другите варианти за съставяне на правителство. ДПС беше ли един от тях и ако ви бяха предложили, щяхте ли да приемете?
- Теоретичните варианти наистина са поне два. Първо, имаше възможност да се създаде правителство на малцинството. Имаше и възможност да се създаде кабинет заедно с БСП. Да, вероятно теоретически съществуваше и вариант ДПС също да бъде в управлението. ГЕРБ обаче носят отговорност за своето решение да вкарат патриотите в управлението. Има сериозни подозрения, че премиерът с неговия инстинкт, който е добре известен, се опитва да ползва патриотите като бушони. Нека се върнем малко назад в политическото време и да си припомним как на реформаторите бяха дадени онези сектори, които изискваха най-сериозни реформи. И какво се случи в края на това управление? Реформаторите днес като Реформаторски блок са в небитието, те се опитват да оцеляват, не без помощта на ГЕРБ. Ако това е стратегическата цел - поздравления. Но равносметката ще бъде направена по-късно.

- За разлика от реформаторите, патриотите нямат стратегически ресори, по които обществото да е твърде чувствително като здравеопазване, образование, правосъдие...
- Не бих се съгласила с подобна теза. Ние смятаме, че е изпитване на търпението на обществото и на много сериозни етнически групи, с това да дадеш демографската политика на вицепремиера Валери Симеонов. Когато стана ясно, че Националният съвет за интеграция на малцинствата беше даден под патронажа на Симеонов, всички ромски организации го напуснаха. Медиите не го отразиха, защото въпросните организации тихомълком бяха заменени с други, по-послушни неправителствени организациии. Но скандалът беше огромен. Имаше подписка, която беше подкрепена от много интелектуалци, които изповядват друг тип ценности.

- Вече има индикации за известни разминавания между коалиционните партьори. Имате ли обяснение какви са истинските причини?
- Вече има индикации, че мнозинството не е особено крепко и че има пропуквания, особено когато става въпрос за назначения, за избора на хора на важни позиции. Народното събрание с две гласувания не прие предложените кандидатура за една от важните комисии - КФН. Това е дежа вю. Има неща, които започнаха да се случват по-рано отколкото ние очаквахме. Освен, че сме увлечени във водовъртежа на ежедневни скандали, които хвърлят в потрес дори опозицията, виждаме и признаци на изнервеност в поведението на водещи фактори в ГЕРБ.

- Имате ли обяснения защо непрекъснато се правят различни предложения, които след това се оттеглят?
- Има една латинска сентенция - "Ех nihilo nihil fit" - От нищото се ражда нищо. Т.е. няма как да очакваме, когато има управленска немощ и няма ясна визия, да има някакви чудеса в законотворчеството, например. Т.е. управленската немощ ражда законодателна немощ. Първият законопроект, който беше внесен от управляващото мнозинство, бе искана промяна в закона за земеделските земи, текст който удължава срока за земите с променено предназначение. Текстът бе отменен под натиска на различни организации, т.е. те показаха, че не са готови да устояват позиции, защото не вярват в тези позиции. Нека да си припомним, че Законът за движение по пътищата е най-често променяният закон. Ние почти нямаме ден, в който да не са внесени предложения за промяна в този закон. Припомнете си как правителството заседава извънредно в един съботен ден и разсъждава върху промени в този закон, за да подобри ситуацията с пътно-транспортните произшествия. Това беше един кризисен пиар, опит да се отвлече вниманието от управленската несъстоятелност. След едно много публично обявяване как ще сложим табелки пред камерите, които снимат по пътищата, година по-късно махаме табелките. И това беше промотирано сред обществото като нещо много важно, което се прави. Има фундаментален проблем - три месеца основната задача на управляващите бе да покажат, че парламентът работи. Няма значение как, но работи. Имаше заседания, които продължаваха половин час. В последните дни на сесията започна да кипи усилен и безсмислен труд. Вярно е, има много законопроекти и ратификации, но всички те са без ясна визия за развитието на страната, без приоритети... Ето защо и законодателният продукт е в по-голямата си степен законодателен брак.

- ГЕРБ управляват вече трети мандат, не преувеличавате ли като говорите за законодателна немощ?
- Вече казах, че управленската немощ е функция на липсата на кохезия в коалицията и това води до некачествен законодателен продукт. В момента, в който видим програма, в момента, в който разберем каква е визията, в момента, в който бъдат изведени приоритетите и в момента, когато покажат, че се търси консенсус по важни за нацията и България теми, най-вероятно ще има по-добри резултати. Ние многократно сме декларирали, че независимо дали сме в опозиция или в управлението, ще подкрепим решения, които са свързани с евроатлантическата ориентация на страната. Ние ще подкрепим усилия, които са свързани с подобряване на инвестиционния климат. Ние бихме подкрепили всичко, което подобрява демокрацията в страната и в същото време укрепва интегритета. Защото игнорирането на големи групи, непрекъснатото противопоставяне на леви срещу десни, на богати срещу бедни, на работодатели, срещу синдикати, на етнически групи една срещу друга, няма да доведат до нищо добро.

- На какво според вас се дължи липсата на чуждестранни инвеститори?
- Инвеститорите усещат в коя страна има предвидимост, къде могат да планират своите инвестиции, къде могат да разчитат на работа в стабилна среда... И тук опираме до нашето твърдение, което анонсирахме още в първите дни на новия парламент - не може заради стабилността на управлението и на правителството да се жертва стабилността на страната. Повтарям, че ние бихме подкрепили усилия, които правят по-лесна работата на инвеститорите. Има един факт, който не може да бъде пренебрегнат. Отчита се, че безработицата намалява, но заетостта не се увеличава. Ето нещо, което трябва да се анализира. Имаме сериозни съмнения, че управляващите имат капацитет да анализират този факт. Впрочем, в много сектори куца точно анализът и прогнозата на тенденциите. Причината да се оттеглят инвеститорите или в по-добрия случай да са по-предпазливи, е тяхното здраво усещане, затова къде може да се работи без корупционен натиск и политически рекет. Случаят със суджуците в добричко е христоматиен пример за нещо, от което всички се срамуваме.

- Нали не сте забравили времената, в които в Дулово всички бяха пропищели от рекета на хора от ДПС? Казвам го, защото очевидно проблемът е другаде - в злоупотребата с власт...
- Възможно е вашето твърдение да е правилно. Нека обаче си спомним, че вследствие на ситуацията, която цитирате в Дулово, имаше хора, които претърпяха наказания (б.р. бившият кмет на Дулово Митхат Табаков и зам.-кметът на общината Алтан Чаушев бяха осъдени на 4 г. затвор). В този смисъл много е важно какви изводи си правят политическите сили и политическите ръководства от дадената ситуация. Оказва се, че в ГЕРБ не правят такива изводи и мисля, че махането на цялото ръководство на партията в Добрич, отново бе кризисен пиар. Целта е да не се разрасне скандалът. ДПС е доказало, че не разпъва политически чадър на никого. При всички случаи, когато е имало искане за снемане на имунитета на наши народни представители, ние моментално сме давали съвет на колегите си сами да се откажат.

- А как се чувствате на председателската маса в НС редом с Веселин Марешки, който е с отнет имунитет и с повдигнато обвинение и продължава да е зам-председател на парламента?
- Нека не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното. Всеки има право на своята защита. Работа на правораздавателните органи е да докажат или да отхвърлят тази вина. В този смисъл отговорността е персонална. Ако в случая, който цитирате, има вина която може да се докаже категорично, тази персона трябва да понесе своята отговорност.

- Сходен случай имаше и в ДПС - с Христо Бисеров, но той още преди да му поискат имунитета, се отказа от зам.-председателския пост?
- Така беше и това бе знаково поведение. Ние нямаме подобни очаквания за представители на други политически сили. В края на краищата решението е на политическата сила.

- Последно, искам да ви попитам ДПС отчете ли като грешка оттеглянето на доверието към БСП и Пламен Орешарски?
- ДПС е партия, която се учи от грешките си. Ние сме допускали грешки, но се опитваме да се учим от тях. ДПС през целия преход е обвинявано за всичко, което се е случило и не се е случило в България. Ние сме понесли много висока политическа отговорност. Понякога за отстояване на принципни позиции. Ще припомня декларираното желание за членство в НАТО, в момент, когато българското общество не приемаше това и имаше огромна съпротива. ДПС е отстоявало понякога и много непопулярни позиции. За тях сме плащали висока цена.

- Не разбрах, правилен ли беше ходът на тогавашния председател на ДПС Лютви Местан да обяви, че времето на правителството "Орешарски" е изтекло?
- Все още в партията ни, в структурите ни този въпрос се задава. Една част от нашите привърженици смятат, че това беше правилен ход, друга част имат сериозни съмнения, че този ход беше продиктуван под натиск и отвън и поради обстоятелствата в страната. Да, факт е, че в един момент, в който бяха утихнали протестите, продължили година и половина, Лютви Местан на нарочна пресконференция в зала "Запад" обяви, че оттегляме подкрепата си за правителството. Времето ще покаже дали е било правилно решение. Нека поразсъждаваме обаче къде е Лютви Местан днес.

(в. ТРУД, 01.08.2017г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност