Интервюта

Евродепутатът Искра Михайлова: Мария Габриел се представи компетентно и подготвено – това е мнението на всички политически сили в ЕП

Мария Габриел се представи компетентно и подготвено – това е мнението на всички политически сили в ЕП. Това каза Искра Михайлова, евродепутат от ДПС-АЛДЕ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по "Канал 3“ и „Радио К2“.
„Може ли г-жа Мария Габриел да бъде европейският обединител на българските партии? Какво е мнението на ДПС и на АЛДЕ? Как мина нейното изслушване? Каква ще бъде процедурата на одобрение в комисиите и гласуването после в ЕП?“- попита Илиана Беновска. Искра Михайлова заяви, че преди всичко изслушването на Мария Габриел в ЕП е минало много добре, дори отлично, защото г-жа Габриел е била добре подготвена за всички въпроси. „Изключително приятно за нас, българите, които бяхме там, беше това, че във встъпителните си думи, тя говори през една голяма част от времето на български език. На български език завърши и заключителните си думи на изказването. Госпожа Габриел се представи достойно, като един подготвен човек, който може да заеме тази отговорна позиция с всички проблеми свързани с ресора, които й се възлага“- добави още тя.
Искра Михайлова сподели, че на 22-и юни е имало извънредно заседание на съвета на председателите на комисии в ЕП, на което по процедура би трябвало да се одобри решението на комисиите, които са изслушвали Мария Габриел и по нататък да бъде гласувано в пленарна зала избирането й за комисар. „Наистина е хубаво тогава, когато двама председатели на комисии, от страни, които са далеч от България взимат думата и казват: „Г-жа Габриел беше компетентна и подготвена. Комисията е удовлетворена от изслушването“. Това е мнението на всички представители, на всички координатори, на всички политически сили в ЕП.“- допълни Искра Михайлова. Тя заяви, че това, което може да каже като позиция на ДПС е, че те са с много големи очаквания от Мария Габриел.
По нейни думи в ДПС е имало притеснения за това, че България дълго време не е имала представител в ЕК, както и за това, че предишният представител на България е напуснал комисията в един много критичен момент: „Ние още в ЕП разглеждаме досието за корекции на финансовите регламенти, предложено от г-жа Георгиева в края на миналата година. Тя го предложи и напусна комисията. България остана без представител. Ние загубихме един ресор, който е много отговорен. Сдобихме се с друг, който е изключително тежък, така че ДПС има много сериозни очаквания към Мария Габриел. Очаквания, свързани с това тя компетентно да поеме отговорностите, инициативите и работата, свързани с ресора, но заедно с това и да представлява достойно България във всички измерения на националното представителство в ЕК. Ние сме напълно наясно, че тя не е комисаря за България, тя е комисаря, който отговаря за една определена политика на ЕС“.
„Имаме си национални черти е Европа. Ние постигнахме една коалиция още в началото на тази година, когато избирахме председател на ЕП. Тогава политическите сили в ЕП направиха конфигурация, която подкрепи сегашния президент Антонио Таяни. Обединихме се либералите, които аз представлявам, ЕНП и Европейските консерватори, защото намерихме обща платформа. Обединихме се не защото така се спазарихме, а защото приехме един общ документ за проевропейското бъдеще на съюза и бъдещите реформи.“- добави още Искра Михайлова, като подчерта, че не може да приеме, че едно лице само би могло да обедини партии, които имат различни политически платформи.
„Мустафа Карадайъ сякаш вече стъпи и много устойчиво не само на българска, но и на европейска територия. Той направи няколко срещи в Брюксел на част, от които участвахте и Вие. Може ли да оцените с кого се срещана и какви бяха резултатите освен протоколните.“- попита Беновска. Искра Михайлова заяви, че посещението на Карадайъ в Брюксел е било много ползотворно. Срещата на политическите лидери на либералите и демократите в Европа, която е традиционна, е преминала много добре, а основното послание, което е изпратил Верхофстад, като председател на групата на либералите и демократите в ЕП, е че за национал-популистите е започнал обратен домино ефект, тоест обратно отброяване: „Ако Европа до преди няколко месеца имаше сериозни притеснения за ролята на национал-популистичните партии в различните страни, то сега вече имаме коренна промяна и проевропейските сили в повечето европейски страни набират скорост и се справят с желанието да получат пълното доверие на европейските граждани. Това беше основната причина г-н Карадайъ да бъде в Брюксел, да участва в тази среща“. Искра Михайлова допълни още, че на срещата са участвали и всички председатели на либерално-демократични партии от Европа, но и премиер-министрите на страни, в които либералите носят отговорност за управлението, както и комисари от групата на АЛДЕ. Тя допълни, че Мустафа Карадайъ е имал срещи и с председателя на групата на социалистите в ЕП, с председателя на АЛДЕ, както и със зам.-председателя на ЕП: „На тези срещи Мустафа Карадайъ декларира позицията на ДПС в България. Това, че ние продължаваме да отстояваме точно европейските ценности в България и точно заради това не приемаме участието на националисти в българското правителство“.
Илиана Беновска допълни с изказването на лидерът на АЛДЕ, че ДПС играе значима роля не само на Балканите, а и в групата на АЛДЕ, заради уникалния етнически български модел.
Така завърши разговорът на Искра Михайлова, евродепутат от ДПС-АЛДЕ, и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по "Канал 3“ и „Радио К2“.

(Канал 3, 25.06.2017 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност