Интервюта

Джейхан Ибрямов: ЕС върви след събитията в защита на сигурността си

От години и особено в сегашния момент темата за отбраната и защитата на националната сигурност както в България, така и в съседните ни държави, в Европа, а и в света се превърна във водеща. Но като политик и като член на Комисията по отбрана в парламента разглеждам темата за националната сигурност не само в отбранителния й и във военния й аспект, а и в аспекта на демографската криза, на икономическия и социален момент.
В България демографската криза нараства с бързи темпове. Обезлюдяват се цели региони, липсва човешкият потенциал. Това е в пряка връзка и с проблема с дефицита в армията, с недостига на кадри. И ако навремето е имало "преселение на народите" (миграция) от Запад на Изток, сега е от Изток на Запад. Това засяга отбраната и националната сигурност и с начина, по който България ще реагира на тази заплаха. В Доклада за състоянието на отбраната през 2016 г. един от акцентите като проблем беше, че част от военнослужещите са изпратени да защитават границата заради мигрантския натиск и това нарушава баланса спрямо другите им професионални задължения в Българската армия.
В последно време Ислямска държава (една от основните заплахи), организация, свързана с тероризма в Европа и света, обръща специално внимание на Балканите и "обещава" непредвидими и опасни явления и в региона. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако една държава не предизвиква реакция спрямо терористите, то тогава тя няма да бъде засегната. Опасявам се, че крайните национализми, от чисто политически аспект, също могат да обърнат погледа на терористите към страната ни и така да застрашат националната ни сигурност. Страхувам се, че такива националистически крайности безотговорно могат да нарушат и традиционния етнически мир в държавата ни, грижливо опазен през целия преход. А това няма как да не бъде оценено от терористите като благоприятна възможност.
След заседанието на КСНС при президента Румен Радев очакваме да се обърне специално внимание на Стратегията за сигурност, като тя бъде актуализирана заради новите заплахи за националната сигурност. На заседание на Комисията по отбрана в НС обсъдихме тези въпроси и е факт, че хроничният недостиг на средства и кадри в армията довеждат до състояние на отбраната, което се нуждае от вниманието и достигането на консенсус от всички политически сили. Ние все още очакваме програмата за работа на МО в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. За това, на какви приоритети се залага. Поставихме въпроса на министър Каракачанов и екипа му и в близко време се надяваме да ни представят тази програма.
Що се отнася до бъдеща обща отбранителна система на ЕС, това е добра идея като замисъл. И дано да има и по-бързи реални действия. ЕС като цяло обаче е закъснял с това и върви много след събитията в гарантиране на сигурността си. Европа е малка в отбранителната си система и сигурността в сравнение с Великите сили като САЩ, Русия и Китай. Ако европейският континент е бил велика сила през XX в., и особено след Втората световна война, то днес силата и могъществото й са повече в историята. Днес само ЕС не дава тази сигурност и стабилност на държавите членки и не може да се противопостави, ако е необходимо, на големите световни сили. В момента бюджетът за отбрана на САЩ например е повече от общия бюджет на европейските държави, взети заедно... Това говори, че общата европейска система за отбрана трябва да сработи максимално бързо. И дано лидерите на европейските държави стигнат бързо до консенсус и осъзнаят необходимостта от общи действия.

(в. Българска Армия, 16.06.2017г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност