Интервюта

Четин Казак: Лозан Панов върви усилено към границата на недопустимост

Четин Казак от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми

По първата тема в разговора Четин Казак посочи, че съдебната реформа се е оказала доста трудно начинание и въпреки дългогодишните усилия, резултатът е все още незадоволителен.

„За съжаление продължават вътрешните конфликти и боричкания в съдебната система“, каза Четин Казак. Беновска го попита дали Лозан Панов е вътрешен на съдебната система или е повече външен – повече политик, отколкото магистрат, а Казак отговори:

„Би трябвало статута и функцията му да говори, че е изцяло вътрешен, но за съжаление някои негови изказвания, особено напоследък, поставят определени въпросителни относно този негов статут“, смята Казак. На въпрос дали са пасивни политиците и ВСС към проявите на Лозан Панов Четин Казак отговори, че голяма част от политиците не са пасивни, защото не се свенят да коментират неговите изяви като политически, когато те са такива.

„Когато Лозан Панов изказва позиции, които са отвъд статута му на ръководител на едно от двете върховни съдилища в България, ние категорично го окачествяваме като политическа позиция. Надяваме се подобни позиции да бъдат изказвани само от политици, а не от висши представители на магистратурата. Всеки трябва да се съобразява функцията, която заема. Ако Лозан Панов има някакви политически амбиции, трябва да смени своето амплоа“, коментира Четин Казак. Според него позицията председател на ВКС е достатъчно отговорна, за да се подхожда към нея прибързано и инициирането на импийчмънт на Панов е много отговорен акт, за който е необходимо да има натрупване на критична маса аргументи и основания за отстраняване.

Беновска направи паралел, припомняйки аргументите и основанията за оставката на кабинета „Орешарски“, които според нея са били много по-малко отколкото тези за оставка на Лозан Панов сега. Четин Казак се съгласи и добави, че политическата отговорност винаги се поема по-лесно, отколкото отговорността в рамките на съдебната система. По думите на Казак това е така, защото такива са нагласите и очакванията в обществото, а политиците са подвластни на общественото мнение, докато магистратите са по статут защитени.

„Действията на Лозан Панов засягат на първо място самата съдебна система, самата съдебна власт. Надявам се, че неговите позиции не изразяват мнението на неговите колеги“, каза политикът от ДПС, а на въпрос на Беновска дали е чел позициите на Съюза на съдиите в България, Казак отговори, че ССБ не е представителен за мнението на съдиите, защото минимална част от съдиите в България членуват в тази организация.

Беновска повдигна и въпроса за това дали прокуратурата трябва да се отдели от съдебната система, както поиска Лозан Панов.

„Категорично считам, че мястото на прокуратурата не трябва да се пипа. Прокуратурата неслучайно бе поставена от действащата Конституция като интегрална част от независимата съдебна власт. Изхождайки от горчивия опит на миналото с правомощията на този орган на репресия, той трябва да бъде защитен от възможността да бъде употребен за политически или икономически цели“, смята Казак. Според него обявената от Лозан Панов война на Сотир Цацаров и прокуратурата вреди на съдебната реформа, защото се хвърля димна завеса върху реалните проблеми.

„Виждаме, че се върви усилено към границата на недопустимост. Надявам се това да бъде осъзнато и да се спрат тези, които стоят зад инициирането на подобен конфликт“, каза накрая Четин Казак.

(Канал 3,11.06.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност