Интервюта

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева: Къде беше онзи човек Местан, докато Доган лежа в затвора

Велислава Кръстева е политически пиар, политолог и журналист, дългогодишен ръководител на отдел "Връзки с обществеността" в ДПС. В правителството на Пламен Орешарски е заместник-министър на културата. Сега е депутат от парламентарната група на ДПС.

- Госпожо Кръстева, в каква посока върви според вас България напоследък?
- Откакто страната стана член на НАТО и Европейския съюз, няма национална цел, която да следва, и това е проблем. В толкова сложен от гледна точка на политическото време период, в който се намират Европа и светът, в частност и България, като част от Европа, ние нямаме национална доктрина. Нямаме голямата национална цел, идеал,който да следваме и да се стремим към неговото осъществяване. В началото на 44-тия парламент предложихме като основа за нова национална визия да бъде използвана доктрината на доктор Доган за българския етнически модел, реализирана и следвана последователно от ДПС вече 27 години. За съжаление не бяхме чути. В момента стабилността и сигурността на държавата са заменени със самоцелна стабилност на правителството "Борисов 3".

- Сегашният политически модел 27 години произвежда бедност, корупция и престъпност. Въвеждането на мажоритарна избирателна система, както иска Слави Трифонов, ще реши ли проблемите?
- Разбира се, че няма да ги реши. Системата не сменя съдържанието. Какво значение има дали едни и същи хора ще бъдат избрани мажоритарно пропорционално или по смесена система? Има значение каква политика ще правят. Носителите на идеята нямат необходимата аргументация защо е необходима тази промяна. Не казват и какво ще последва от нея, което всъщност е важният въпрос. Цялото им говорене е чист популизъм, а това не е добре. С популизъм, с овластяването на национализми и радикализми политика не се прави.

- Напоследък се заговори, че обмисляте да подкрепите точките от референдума в пленарната зала.
- Нека уточним - питате ме за законопроекта, внесен от ГЕРБ, който е в изпълнение на исканията за мажоритарна избирателна система, нали? Ако сте останали с впечатлението за различно говорене, то е заради спецификата на взимане на колективните решения в ДПС. Позицията ни по всеки един законопроект се формира след дебат в парламентарната група и в ръководството на партията - Централното оперативно бюро. В дебатите всеки може да аргументира позицията която смята за правилна, но стигне ли се до колективно решение, то е валидно за всички нас. Тепърва ни предстоят дебати по темата.

- В ДПС обичате да казвате, че сте пазители на етническия мир и работите за толерантност и заедност. Сега обаче не правите ли точно обратното - наричате патриотите "фашисти", с което разделяте обществото и създавате напрежение?
- Тези формации не са определени като "фашисти" от ДПС, а бяха наречени такива в доклади на Съвета на Европа, който се занимава с мониторинг на партийните системи. Ние използваме тяхното определение, споделяйки общи европейски ценности и критерии за оценка на политически субекти. Няма как да ни бъде вменена вина за разделение, защото ние посочваме с истинските имена участници в управлението, които боравят единствено с езика на омразата. Те са етнически нетърпими и нетолерантни. Проявите им на нетолерантност са десетки и са публично известни. Имаше такива, включително и от трибуната на Народното събрание. Това е тяхно последователно поведение в продължение на години. Още от началото на 43-тия парламент казваме, че достъпът им до власт трябва да бъде ограничен, защото заиграването с подобни формации носи нестабилност за страната, рискува се сигурността на България. Но пак никой не ни чу. Вместо това представители на управляващото мнозинство произнесоха кухи фрази за пазителството на етническия мир. За разлика от ДПС те не могат да извадят нито един аргумент за това как го пазят. След което произведоха във вицепремиер един от тези, които блъскаха и дърпаха възрастни жени на границата. Това е цинизъм. Ние не създаваме напрежение, а показваме заболяването. То е заболяване на политическата ни система.

- ГЕРБ имаше ли друга реална алтернатива за партньор в управлението освен патриотите?
- В една демократична държава, каквато претендира да е България и в която би трябвало да са валидни всички европейски ценности, твърдението за безалтернативност е много опасно. То лишава избирателя от право на санкция. В ДПС не смятаме, че сегашната управленска конфигурация беше създадена от вота на избирателите. Те ни дадоха знак, че политиците трябва да търсим формули за съгласие на база ценности, а не за съглашения, създадени самоцелно, за да бъде реализирана и консумирана власт.

- На изборите Лютви Местан ви отмъкна около 100 хил. гласа и така отчетохте най-слабия си резултат за 27 години. На какво отдавате отлива на електорат - досега нито един отцепник от ДПС, направил партия, не ви е нанасял такива щети?

-Не бих искала да назовавам името на това лице поради собствена представа за хигиена на езика. Но ще кажа, че ДПС е единствената политическа сила, която не се поколеба да защити националния интерес, макар за момент това да е създало проблем за самата партия. За нас интересът на България стои над частно партийния. А там (при Местан- бел. авт.) не става дума за партия, а за опасен процес, който е в състояние да застраши сигурността на държавата. А това, че със съдействието на външни фактори и на друга държава тези хора излъгаха и подведоха избиратели, е само един от греховете, които носят.

- Само Местан ли е причината за отлива на избиратели от ДПС - вие не отчитате ли и свои грешки?
- Ние сме професионална партия и много внимателно разчитаме вота на избирателите. Направили сме си съответните изводи. Безспорно е, че наши избиратели бяха излъгани. Именно тази лъжа доведе националистите на власт.
ДПС е единствената формация, която работи със структурите си ежедневно, а не малко преди изборите или когато се номинират кандидати. През май по традиция отбелязваме годишнините от съпротивата срещу насилствената смяна на имената и погазването на човешките права - т.нар. "възродителен процес". Обиколихме всичките си партийни организации - премерихме си тонуса, говорихме, анализирах ме. Хората ни дадоха ясната си подкрепа. В ДПС смятаме и настояваме че организираната съпротива в защита на правата и свободите на турците и мюсюлманите в България трябва да бъде описана в учебниците по история, защото тя направи възможна смяната на политическата система през 1989 година. За България тя е като Пражката пролет за Чехословакия и събитията от 1956 г. за Унгария. Съпротивата срещу т.нар. "възродителен процес" бе организирана от доктор Доган, който към онзи момент е в затвора, и подета от българските турци и мюсюлмани. Между другото, къде е бил онзи човек (Лютви Местан - бел. авт.), когато доктор Доган е лежал в затвора, в смъртна килия? Къде беше, докато пред дулата на оръжията редом с мъжете са се изправяли жени и деца и са падали покосени.
Когато с лъжа и претенция, в състояние на хронична логорея, той бълва, нека има мъжеството да каже къде е бил през май 1989 г.?

- Как си обяснявате факта, че никой не оспорва политическите качества на Доган, а ДПС е нежелан партньор в управлението?
- От нито един човек, който казва, че ДПС е нежелан партньор, няма да чуете защо е така. А и ние многократно сме заявявали, че властта за нас не е самоцел. Включването на ДПС във властта е ключът към създаването на стабилно и предвидимо управление и последователна защита на европейските ценности и етническия мир. Доган е най-великият политик в най-новата политическа история на България. Това не го отричат и най-големите му опоненти. Той е визионер, носител на доктрината за българския етнически модел и обединителния патриотизъм, а партията "Движение за права и свободи" е изразител и изпълнител на тази доктрина.

- Измина 1 година, откакто Мустафа Карадайъ е председател на ДПС. С какво се различава той от Местан?
- Председателят Мустафа Карадайъ е отличен пример за последователно и дългогодишно израстване на политически лидер. Той е в ДПС от 1989 година. Минал е през всички нива на партийната йерархия. Бил е редови член, младежки лидер, после пак редови член. Продължил е да работи, растейки и развивайки се в ДПС. Карадайъ е естествен лидер, а онзи човек не беше.

- От ДОСТ обявиха, че ще продължат да разкриват "истинската корупционна, олигархична и прокремълска същност на ДПС". Възможно ли е Местан да обезличи ДПС?
- Нека той първо отговори на моя въпрос. Той дължи този отговор на 100-те хиляди избиратели, които излъга, и на всички български турци и мюсюлмани. Няма как да обезличи ДПС! Ще припомня, че той се е клел публично във вярност на нашия почетен председател доктор Доган и на ДПС, както и на всички наши избиратели. Преди няколко години точно от трибуната в Джебел вдигна ръка и каза: "Ако някой ден бъда отстранен като Касим Дал, но вдигна ръка срещу ДПС, нека тази ръка изсъхне! Нека онемея! Това е моята клетва!". Какво значение има какво говори този човек? Чии интереси защитава? Колко взе той и не е ли огромен длъжник? Не е ли предател? Кой прощава на предателите? Мнението на предателите има ли значение? Кога лъже той - когато се кълне във вярност или когато обвинява? Някога казва ли истината? Аз лично се съмнявам, всичко е лицемерие!
***
МУСТАФА КАРАДАЙЪ е отличен пример за израстване на политически лидер
- Измина 1 година, откакто Мустафа Карадайъ е председател на ДПС. С какво се различава той от Местан?
- Председателят Мустафа Карадайъ е отличен пример за последователно и дългогодишно израстване на политически лидер. Той е в ДПС от 1989 година. Минал е през всички нива на партийната йерархия. Бил е редови член, младежки лидер, после пак редови член. Продължил е да работи, растейки и развивайки се в ДПС. Карадайъ е естествен лидер, а онзи човек не беше.

(в. Галерия, 07.06.2017г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност