Интервюта

Хамид Хамид, зам.-председател на правната комисия в 44-тото НС: ГЕРБ са гузни за мажоритарната система, която предложиха

Ще настояваме парламентът да извърши изборното райониране, твърди зам.-председателят на групата на ДПС Хамид Хамид

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е зам.-председател на правната комисия в 44-тото НС, в която ще се проведе основният дебат за резултатите от националния референдум и въвеждане на нова избирателна система. Юрист и народен представител в 41-вия, 42-рия и 43-тия парламент. Роден на 3 януари 1973 г. в с. Сини вир.
- Г-н Хамид, взе ли парламентарната група на ДПС окончателно решение каква избирателна система ще подкрепи при предстоящите дебати за промени в Изборния кодекс?
- Виждам, че всички се интересуват от нашето решение, но такова още няма. Въпросът не е обсъждан в групата. Предполагам, че след отбелязването на майските събития през 1989 г. ще се съберем и ще изработим позиция по въпроса, който наистина е доста съществен. Което означава, че решение ще има в началото на юни. В момента в групата има доста разнопосочни мнения.
- Гласовете на ДПС може да се окажат решаващи за налагане или на чиста мажоритарна система, внесена от ГЕРБ, или на смесена, за каквато се обявиха БСП и "Обединени патриоти". Какво е вашето лично мнение като зам.-шеф на правната комисия, която ще води основния дебат?
- Не знам дали гласовете на ДПС ще се окажат решаващи, но виждам, че наистина всички очакват решението ни с интерес. За законопроекта на ГЕРБ се изговори доста, тъй като той доста точно следва резултатите от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Миналата седмица си позволих да изкажа публично личното си мнение и попитах защо ДПС да не вземе да подкрепи мажоритарната система, предложена от ГЕРБ. След това особено ме изненада едно интервю на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, че анонсът за наша подкрепа спрямо техния законопроект бил "наказателна акция" срещу партията им. Далеч съм от мисълта да провеждам каквато и да е наказателна акция, но от реакцията на Кирилов е видно, че в ГЕРБ явно осъзнават, че има за какво да бъдат наказани. Оттам проличават и скритите аргументи на колегите в целия този дебат.
- Какви са те?
- Законопроектът им бе внесен с една-единствена мисъл - популизъм и опит за яхване на вълната от референдума, без да се влиза по същество в дебат. Неслучайно сме казвали няколко пъти, а аз искам отново да подчертая дебело към всички, които искат да се харесат на всяка цена, дори и за кратко време. Какво ще стане, ако всички действаме като тях и подкрепим популистки предложения? Ще стане следното: скоро всички ще се почувстваме доста конфузно и предполагам, че колегите от ГЕРБ вече се чувстват така.
- За какво ще настоява ДПС при разискванията?
- Готови сме да внесем предложения за промени в действащия Изборен кодекс, някои от които сме внасяли поне пет пъти. Ще предложим отпадане на забраната за агитация на език, различен от българския, както и на лимита на секциите в чужбина, защото той нарушава конституцията и извършва делене на българските граждани. Относно промените, които предлагат ГЕРБ, ще настояваме районирането да бъде включено в самия закон. Парламентът не трябва да прехвърля този горещ картоф - било на президента, или на ЦИК. Явно това ще бъде ябълката на раздора. Не може Народното събрание да прехвърля законодателна дейност на други държавни институции и да бяга от отговорност. Районирането трябва да бъде направено от парламента и да се запише в кодекса. Само така Народното събрание ще си свърши работата.
- "За" или "против" сте създаването на избирателни райони в чужбина?
- Въпросът е технически. При уредбата в сегашната конституция, която дава право на всички българи да гласуват, което и трябва да бъде, е невъзможно тези райони да бъдат определени по справедлив начин. Мисля, че е по-правилно гласовете от чужбина да се влеят по партии и така да бъдат отчетени. Колегите от ГЕРБ предлагат вотът на гласувалите в чужбина да се отчете по постоянен адрес. Мисля, че е справедливо.
- Вече става традиция преференциалното гласуване да предизвиква най-сериозните трусове в ДПС. Изключихте заради него един от депутатите си, избран с феномена 9/9. Какво ще предложите за вота с предпочитания?
- В момента бюлетината се изготвя така, че дава много възможности за грешки. Искаме да предложим вариант, в който преференцията остава, но се премахва възможността гласоподавателят да допусне грешка. Възможностите са много. Жребият в ЦИК може да се тегли малко по-рано и номерът на партията да не присъства при номерата за преференциално гласуване. Друг вариант е преференцията да е на гърба на бюлетината или в отделен отрязък от нея. Може при жребия номерата на партиите да почват от 50 или 100 нагоре и да не може да се получи съвпадение на номерата. В ДПС смятаме, че преференцията е неподходяща при действащите изборни правила. Изборният кодекс дава достатъчно възможности, ако някой се чувства толкова известен и познат в обществото, да издигне кандидатурата си като независим. Аз бих тръгнал натам да се премахнат всякакви пречки - подписи, инициативни комитети, да се облекчи режимът на регистрацията на независими кандидати, но да се премахнат преференциите. Иначе се получава диктат на едни 7% от дадена организация над останалите 93%. Специално в ДПС номинациите тръгват от низовите структури, минават през местните съвети, общинските съвети, областните съвети и стигат до Централно оперативно бюро. При цялото това подреждане на листата един тарикат да тръгне срещу волята на колективното тяло, аз не мисля, че той би бил полезен за партията. Явно има собствени егоистични подбуди.
- Нарисувахте стройна организационна система в ДПС, но около скандала с изключването на Ангел Исаев и с отказа на Камен Костадинов и Дурхан Мустафа от депутатство в бургаски медии местни активисти заявиха, че диктат е имало при реденето на листите и че това се е отразило на лошия резултат на движението в региона.
- Разбира се, недоволни винаги може да има. Листата в Бургас бе подредена след дълги дебати с участието на всички местни структури. Те участваха и когато централното бюро взимаше своето решение. Няма как цялата местна структура да бъде удовлетворена. След регистрацията на самата листа повече не би трябвало да има недоволни, защото структурата трябва да работи като едно цяло. Мисля, че колегите Костадинов и Мустафа с действията си показаха как се поема отговорност и как трябва да се държи един водач на листа. Дадоха знак на тези, които си мислят, че на всяка цена трябва да са депутати, че политика може да се прави и извън парламента. Тяхната постъпка даде да се разбере, че в Бургас нещата не са толкова зле и че с малко повече разговори противоречията ще се изгладят.
- Направи ли ДПС изводите си от изборните резултати?
- Отчетите текат и в момента, ние правим доста подробни анализи - и по области, и в централното бюро. Говорим за проблемите във всяка област поотделно. Като цяло в ДПС сме доволни от постигнатия резултат. Въпреки атаката, която имаше срещу нас и която дойде и от България, и от чужбина, ДПС успя да удържи позициите си. За съжаление в този парламент сме с 10 депутати по-малко, но причината я знаят всички - брутална намеса в изборния процес, дошла отвън. И парадоксът е, че точно тези, които лишиха ДПС от тези 10 представители, докараха националисти и фашисти на власт.
- Говорите за ДОСТ. Партията на Лютви Местан не постигна целта си да влезе в парламента, но явно продължава да има доверието на Турция, ако съдим по участието на официален неин представител на митинга в Джебел. Съгласен ли сте с подобен извод?
- Това не беше митинг на ДОСТ в Джебел, това беше празник на ДПС. Това, че един кмет, който толкова години е бил в ДПС, е станал кмет с подкрепата на ДПС, е предал каузата на ДПС и вече си приписва, че това е митинг на ДОСТ, ние никога няма да допуснем това да бъде празник на ДОСТ. Партия ДОСТ няма абсолютно никакво право да си приписва празника в Джебел.
- ДОСТ все още се ползва с подкрепата на турската държава. Има ли ДПС стратегия по въпроса?
- ДПС няма проблеми с турските институции, ДПС явно има проблем с една партия в Турция. ДПС винаги е подкрепяло Турция в нейния европейски път, винаги сме поддържали и ще поддържаме тяхното желание да станат членове на ЕС. Движението е свързано с тази държава, имаме много роднини там. Но ние винаги сме подкрепяли светския характер на тази държава. Това е труден път, по който Турция вървя много години и постигна големи успехи - и в икономиката, и в областта на правата на човека. И занапред ДПС ще продължи да подкрепя Турция в нейния проевропейски път.

 (в. Сега, 01.06.2017г)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност