20glasuvay

Интервюта

Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ: Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС

Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, ще се лутаме между лявото и дясното, категоричен е той

В момента нямаме единен ЕС, разделени сме по много въпроси и често говорим за европа на трите, шестте, деветте, 12-те, дори 27-те скорости. Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС. Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк – вицепрезидент на АЛДЕ. Той очаква същинските преговори да започнат след 3 - 4 седмици и е категоричен, че ЕС трябва да бъде много настоятелен четирите свободи да не бъдат дискутирани:

Това, което виждам от изказването на Тереза Мей, е, че Великобритания е склонна на едно прагматично партньорство. Тя казва: "да изградим дълбоко и специално партньорство между Великобритания и Европейския съюз". В този смисъл аз виждам едно отстъпление в позицията на Великобритания. Вариантът "твърд" Брекзит не е на дневен ред.

Държавите в ЕС трябва да имат общностен подход по въпроса за Брекзит, категоричен е той:

Европа трябва да бъде много твърда и вече се чуха ясни сигнали от Европейския парламент, че ще бъде наложено вето на всяко споразумение за "Брекзит", което пречи на гражданите на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години. Те трябва да получават същите права за живеене и работа в Обединеното кралство както тези, които са вече в страната.

Европа трябва да бъде голяма за големите неща и малка за малките, категоричен е Кючюк, според когото България трябва да използва умело времето си начело на Съюза, за да постави важните за региона въпроси на дневен ред. Без реформа Европа не е в състояние да отговори на тежките предизвикателства в рамките на своите граници и извън предела им, категоричен е политикът, според когото в политическо отношение България изостава от Европа:

Всички сядат на масата на базата на някакви ценности, а не на базата на пазарлъци и на разделение. Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, човешките права и свободи са висша ценност на човечеството - и това да бъде основна база за правене на политика, коалиционни споразумения и всичко останало, което произхожда от това, ще бъдем някак си в едно лутане между лявото и дясното.

За звуковия файл ТУК

(БНР, 29.03.2017г.)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност