Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк: Най-добрата възможност за Албания да покаже своя ангажимент към ЕС е като осигури свободни и честни избори

Уважаеми г-н  Президент,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

На първо място, бих искал да поздравя докладчика г-н Флекенщайн за положените усилия по подготовката на този положителен доклад за напредъка на Албания. В тази връзка, трябва ясно да отчетем ролята на Албания за регионалната стабилност, както и пълното ѝ привеждане в съответствие с политиките на ЕС, демонстриращо ясен ангажимент към своята европейската интеграция. Като член на Европейския парламент от държава на Балканите напълно подкрепям присъединяването на Албания към ЕС и съм радостен от факта, че Комисията по външни работи гласува с пълно мнозинство преговорите за присъединяване да бъдат стартирани веднага след като страната демонстрира надежден и устойчив напредък в изпълнението на съдебната реформа и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

През последната година във вътрешнополитически план Албания постигна добър напредък в изпълнението на ключовите реформи, които с основание провокираха Европейската комисия да препоръча започването на преговори за присъединяване. Разбира се, предизвикателства все още съществуват и предстоящите парламентарни избори през юни 2017 г. ще бъдат от решаващо значение за по-нататъшното продължаване на процеса на европейска интеграция. Вярвам, че най-добрата възможност за Албания да покаже своя ангажимент към ЕС е като осигури свободни и честни избори. Всички политически актьори и институции трябва да гарантират, че изборите ще бъдат проведени в съответствие с международните стандарти и организациите на гражданското общество ще участват активно в целия изборен процес. В тази връзка, призовавам албанските власти да предприемат мерки, които да улеснят гражданите на Албания, пребиваващи в чужбина да гласуват на изборите.

В заключение, докладът отбелязва подобрения политически климат в страната, както и факта, че някои ключови реформи, като съдебната реформа и реорганизацията на съдебната система, бяха единодушно приети в парламента. Докладът очертава още предизвикателствата, пред които Албания е изправена и някои от положителните стъпки, които правителството предприема, за да се справя с тях. Например, желанието за противопоставяне на насилието и екстремизма и приемането на ключови раздели от антикорупционното законодателство. Въпреки това, има още много стъпки, които трябва да бъдат предприети по отношение подобряване на климата на толерантност и включването на всички малцинства.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност