20glasuvay

Европарламент

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: ЛИПСАТА НА ВИЗОВА РЕЦИПРОЧНОСТ ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕС СЪС САЩ Е НЕДОПУСТИМА

Крайно време е Европейската комисия да заеме решителна позиция и да покаже, че различното третиране на европейски граждани е недопустимо, заяви евродепутатът Филиз Хюсменова в дебат в Европейския парламент по повод визовата реципрочност със САЩ. Обсъждането се състоя по въпрос на евродепутати с искане за устен отговор от еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрос Аврамопулос. На интернет страницата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ е публикувано изказването на българския евродепутат: http://alde.eu/en/news/790-visa-reciprocity-with-us-commission-must-suspend-visa-free-regime-with-us-until-full-visa-reciprocity-is-achieved/ .

Хюсменова, която е докладчик за АЛДЕ по доклада за липсата на визова реципрочност със Съединените американски щати, обърна внимание, че темата засяга милиони европейски граждани в България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша. Тя подчерта, че като гражданин на пряко засегната страна, е силно и безрезервно ангажирана с постигането на реална визова реципрочност за европейците.

Филиз Хюсменова припомни, че досега нееднократно е посочвано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи /ЛИБЕ/, че Европейката комисия е задължена да предприеме действия за справяне с липсата на визова реципрочност като с делегиран акт временно преустанови безвизовия режим по отношение на гражданите на САЩ.

Тя допълни, че отчита дипломатическата чувствителност, както и необходимостта от намирането на правилния момент и средства за постигане на максимален резултат във взаимоотношенията със САЩ, и че според нея е крайно време Комисията да действа. Хюсменова увери еврокомисаря Аврамопулос, че такова мнение споделят мнозинството от колегите й в комисия ЛИБЕ на Европейския парламент.

„Използвам момента отново и в този дебат да изтъкна, че бездействието на Европейската комисия създава усещането за двоен стандарт, за Европа на две скорости и за различни класи европейци. То определено подронва доверието в институциите на европейските граждани от засегнатите държави, но също така, предопределя и начина, по който изглежда обединеността на Европа пред външния свят”, заяви Хюсменова.

В края на изказването си, тя призовава Европейската комисия да изпълни ролята си на пазител на договорите в защита на интересите на всички европейски граждани, като недвусмислено покаже административна воля за изпълнение на задълженията си и политическа сила да отвоюва достойно място на Европейския съюз на световната сцена.

 

fh alde

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност